7 najljepših svjetskih destinacija za ljubitelje prirode (FOTO)

Naučno je dokazano da vraćanje prirodi i povezivanje sa njom daje ljudima nadahnuće i blagotvorno djeluje na naše mentalne i fizičke sposobnosti. Ako maštate o odmoru koji će vam pružiti priliku da se stopite sa prirodom i da uživate u ambijentu fascinantnih prirodnih pejzaža, ovih 7 destinacija su kao stvorene za vas.

7 najljepših svjetskih destinacija za ljubitelje prirode (FOTO)

7# Nacionalni park Durmitor, Crna Gora

Nacionalni park Durmitor je ponos Crne Gore i jedna od najvećih naših prirodnih ljepota. Prelijep pejzaž, koji je tokom vremena stvoren od krečnjačkih stena prekrivenih ledom i vodom, sastoji se od pedesetak vrhova koji se izdižu na preko 2.000m nadmorske visine. Ovdje se nalaze neukrotiva rijeka Tara, čiji je kanjon najduži u Evropi i jedan od najdubljih u svijetu. Na planinske visoravni možete se popeti planinskim stazama, a za one koji žele da prenoće dostupne su kolibe i kamp kućice. Ako volite avanturu, obavezno se popnite na vrh Obla glava i obiđite Ledenu pećinu, u kojoj je zima jedino godišnje doba i koju tokom cijele godine krase ledeni stalaktiti i stalagmiti. Pećina sa hladnom vodom koja kaplje sa plafona je savršeno mjesto za planinare koji žele da se malo ohlade, naročito ljeti.

6# Vilijams Lejk, Britanska Kolumbija, Kanada

Šansa da se isključite iz haosa modernog svijeta i spojite se sa prirodom je samo jedan od razloga koji čine Vilijams Lejk tako posebnim. McLean`s Tsylos park je mjesto gdje se čovjek može potpuno posvetiti sebi, a možda čak otkriti i neke svoje skrivene strasti. Daleko od SMS poruka, mejlova i kompjutera, ovdje se osjeća istinski mir i spokoj prirode. I sve se čini da bi se gostima omogućilo vrhunsko uživanje. Turistima su na raspolaganju najraznovrsnije aktivnosti, poput mušičarenja, jahanja konja i pešačenja po planinskim stazama. Jedna od najzanimljivijih avantura u Vilijams Lejku je vožnja kanua na rijeci Čilko, a tu je i rodeo gdje se oni najhrabriji nadmeću u jahanju bikova.

5# Materhorn, Cermat, Švajcarska

Švajcarski Alpi nude neke od najzanimljivijih evropskih pejzaža prirode, razbujale zelene doline sa raznobojnim divljim cvijećem koje se pružaju do spektakularnih stenovitih vrhova prekrivenih snijegom.

Materhorn je najpoznatiji vrh koji se uzdiže ka nebu kao ogromna piramida visoka četiri i po hiljade metara. „Planina svih planina„ kako je ponekad zovu, predstavlja prirodnu švajcarsko-italijansku granicu, iako je najviši vrh u Švajcarskoj. Uzdiže se iznad živopisnog sela Cermat stvarajući velelepan prizor. Cermat je inače, mjesto kroz koje ne prolaze automobili i gdje se diše punim plućima. I oni koji ne vole planinarenje, do vrha se mogu popeti žičarom koja vodi na najviši planinski plato u Evropi odakle se pruža spektakularan pogled.

4# Virdžin Gorda, Britanska djevičanska ostrva

Virdžin Gorda je sve što ste oduvijek mogli da poželite na jednom tropskom ostrvu. Ostrvska prirodna kupatila (The Baths) na sjevernoj obali, geološki rariteteti od ogromnih granitnih stijena koje formiraju izdvojene morske bazene na rubu same obale, kao stvorena su za opuštanje u vodi.

Zaštićena oblast takođe uključuje prelepu Đavolju plažu (Devil`s Bay), idealnu za kupanje i ronjenje. North Sound, na sjeveroistočnoj obali Virdžin Gorde, je glavni sportski centar na Britanskim djevičanskim ostrvima, dok  Nacionalni park Gorda Peak nudi fantastične mogućnosti za pješačenje područjima koja su staništa božićne orhideje, bromelije i kolibrija.

3# Nacionalni park Gros Morne, Njufaundlend

Gros Morne nudi upečatljive prirodne ljepote zapadnog Njufaundlenda. Ovaj nacionalni park i UNESCO-va svjetska baština prostire se na skoro 700 kvadratnih milja kao deo Long Rendž planinskog venca. Područje parka odlikuju guste nepregledne šume, slatkovodni fjordovi, dramatične litice i slikovite obale, kao i nepristupačne močvare. Takođe, ovdje je prirodno stanište losova. Park je poznat po jedinstvenoj i kompleksnoj geologiji. Pogled koji vas inspiriše pruža Tejblends planina sa zaravnjenim stjenovitim vrhovima – stvorena od vrste stijena koje se obično nalaze duboko u zemljinoj kori. Turisti mogu uživati u planinarenju, kampovanju, vožnji kanuom i kajakom... U samom srcu parka postoji puno koliba i kućica za iznajmljivanje, idealnih za odmor i kampovanje.

2# Dominikanska republika                                                               

Poznata i kao „Prirodno ostrvo Kariba“, Dominikanska republika je pravi izbor za one koji žele da se vrate prirodi. Vrele vulkanski izvori, prirodna blatna kupatila, bezbroj rijeka i vodopada, netaknute prašume i osvježavajuće prirodne lagune za kupanje, ukratko - pravi zemaljski raj!

Na Black Sand plaži možete vidjeti retke kožaste, sokolove i zelene kornjače. Dominikanska republika je takođe poznata po mogućnostima za posmatranje ulješura, posebne populacije kitova (kitovi zubani) koja boravi neposredno uz obalu i često se može vidjeti sa kopna. Potopljeni podvodni kanali prave duboke zaštitne zalive duž zapadne obale Dominikanske republike, čineći jedinstven raj za istraživače ronioce.

1# Finska

U Laponiji, na sjeveru Finske, postoje odredišta sa igloima, hotelima i drugim turističkim sadržajima, namijenjene prije svega uživanju u prirodnoj emisiji svjetla spektakularnih boja, poznatoj kao Aurora Borealis.

Nacionalni park Oulanka je samo još jedno sjajno mjesto u ovom regionu odakle se mogu posmatrati svjetlosne igre tokom turističke sezone aurora, koja se pada u oktobru i novembru, kao i u martu i aprilu. Ovaj veličanstveni park nudi kombinaciju zimskih sportova i mogućnost posmatranja jednog od najvećih čuda prirode koje dolazi nakon mraka. Oulanku odlikuju prekrasni predeli snežnih šuma koje kao zamrznute sveće stoje ispred aurorine blješteće pozadine. Tokom dana možete uživati u cross-country-ju, klizanju ili u pravljenju igloa.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kupku za opuštanje...

RECEPT
DANA

Zimski cvjetići

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.