10 negativnih stavova koji vam truju život

Predstavljamo vam popis negativnih stavova ili iskrivljenih percepcija koje truju i jako kvare vaš​ život. To su nerealna negativna uvjerenja o vama samima, vašem životu  i ljudima u njemu.

Ova lista se zasniva na spisku kognitivne distorzije, koju je prvi predložio David Burns, pomoćni profesor sa Katedrie za psihijatriju i bihevioralnih nauka na Stanford Medicinskom Univerzitetu.

10 negativnih stavova koji vam truju život

Ovakva vrsta razmišljanja dovodi do depresije, ozbiljno narušava vašu učinkovitost i lišava vas vašeg mira i sreće. Pogledajte da  li ste “krivi” za neki od ovih stavova:

1. RAZMIŠLJATE EKSTREMNO, "SVE-ILI-NIŠTA" USLOVLJAVANJE

Klasifikujete svoje kvalitete i dostignuća u kategorijama crno ili bijelo. Najmanja nesavršenost će prouzrokovati da odlučite da ste potpuni neuspješni  i dovešće do toga da se osjećate kao gubitnik. To je osnovni oblik perfekcionizma - najčešće vrlo nezdrava osobina.

2. NAKON JEDNOG LOŠEG ISKUSTVA ZAKLJUČUJETE DA ĆE SE TO PONAVLJATI IZNOVA I IZNOVA

Ovo  je nazvano "opšte generalizovanje". Na primjer, nakon što vaš brak nije uspio, mislite da nikada više nećete moći da budete srećni u braku. Vi zapravo očekujete da vas neko vrijeđa, kritikuje ili vara, bez obzira na to ko vam predlaže brak, jer se tu ne radi o njemu, već se radi o vašim očekivanjima.

3. RAZMIŠLJATE NEGATIVNO

Ukoliko sami svjedočite ili čujete o nekom lošem događaju dešava se to da odaberete taj negativni događaj i uveličate ga do džinovskih razmjera tako da i sve svoje doživljaje vidite samo sa tamne strane.

Sljedeća uvjerenja su uobičajeni primjeri ovakvog stava:  vi ne očekujete da vam se desi ništa dobro, jer ste odrasli  u problematičnoj porodici i okruženju. Zatim, ukraden je auto vašem komšiji i vi odmah mislite  da je svijet pun lopova i da život u njemu generalno nije siguran.

4. ODBACUJETE SVE  POZITIVNO ILI UMANJUJETE NJEGOV ZNAČAJ

Ovaj stav je još ekstremniji od prethodnih jer ne samo da  stalno živite u negativnosti, nego i stalno odbacujete  sve pozitivne stvari koje vam se događaju.

Primjer za to može da bude neko ko vjeruje da je sam i da ga niko ne voli, jer nema prijatelja. U isto vrijeme ta osoba može da ima dobar društveni život, recimo na poslu gdje su kolege prijateljski nastrojene, brižne i pune razumijevanja. Ipak, osoba sa ovim uvjerenjem uvijek će misliti da oni ne treba da se  računaju, jer su to samo kolege s posla.

5. ISHITRENO DONOSITE ZAKLJUČKE

Donosite zaključke na osnovu tuđeg mišljenja o vama, bez činjeničnih dokaza. Na primjer: smatrate da vas je neko pogledao sa visine, jer ste se vi tako osjetili. Nemate nikakav dokaz za to i sve je u stvari proizvod vaše nesigurnosti koja čini da se tako i osjećate.

Drugi primjer može da bude, recimo, kada vam vaš prijatelj ili partner ne uzvrati poziv. Možete ishitreno doći do zaključka da tu osobu uopšte ne interesujete ili da vas izbjegava, a ni na trenutak pomisliti da ste joj ustvari važni i da su rayloyi nejavljanja potpuno druge prirode. I onda, iako patite, ipak odlučujete  da ćete zadržati svoj ​​ponos i tu osobu od sada izbjegavati. Kasnije saznajete da on/ona nikada nije ni dobila vašu  poruku.

6. TRIK SA DVOGLEDOM

Kada gledate na svoje greške uveličavate ih, predimenzionišete stvari van svih mjera. Kada gledate na dobre stvari koje radite, umanjujete njihov značaj do nule. Potpuno je bespotrebno reći da je ovo odličan primjer vaše inferiornosti i da “dvogled ponekad treba da okrenete i sa druge strane”.

7.  EMOCIONALNO RAZMIŠLJATE

Emocionalno razmišljanje je slično ishitrenom donošenju zaključaka, ali dok se donošenje zaključaka odnosi na vašu vezu sa spoljnim svijetom, emotivno zaključivanje se odnosi na vaša uvjerenja o samom sebi.

Osjećate se krivim i tako i zaključujete. Kriva sam, iako ne postoji ništa što bi to vaše uvjerenje i podržalo. Osjećate se glupim, pa ste, naravno i uvjereni da je to istina, uprkos  činjenicama o svim vašim dostignućima koje ste pokazali i koja govore potpuno suprotno.

8. NE DOSEŽETE SVOJE VLASTITE STANDARDE

Postavljate sebi nerealno visoke standarde i osjećate se jako loše kada ne uspijevate da živite po tim standardima. Mučite sebe stalno s time šta treba, a šta ne treba uraditii, ali pošto su standardi nerealni , nikada  ih ne možete ni dostići i to vas dovodi do toga da se osjećate sve gore i gore.

9. ETIKETIRATE SEBE

Dajete sebi etikete koje se baziraju bilo na nekim neprijatnim događajima, kao što su vaši neuspjesi iz prošlosti, ili jednostavno na osnovu onoga kako se osjećate. Na primjer, možda ste etiketirali sebe kao gubitnika pošto ste pali na ispitu u srednjoj školi i ova ektiketa uvijek ostaje sa vama i postaje vaša realnost. Ovakav način davanja etiketa samom sebi je posebno opasan.

10. PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI ZA STVARI KOJE NE MOŽETE DA  KONTROLIŠETE

Ovo se dešava kada lično shvatite stvari i smatrate se odgovornim za događaje koje ne možete da kontrolišete ili ne kontrolišete u potpunosti. Primjer za ovo može biti žena koja sebe smatra lošom majkom kada njeno dijete nema dobre ocjene u školi. Djetetova knjižica je naizgled dokaz njenog neuspjeha, što nije tačno, jer postoji još stotinu uticaja koji mogu stvoriti ovaj problem u djetetovom životu.

Ovih 10 stavova čine vaš život lošim i vode u depresiju. Depresija je uvijek u pratnji jednog ili više njih. Ukoliko uspijete da eliminišete ove negativne stavove moćićete da se nosite sa svim izazovima u životu i da imate zdrave odnose sa sobom i sa drugima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.