Rana menopauza: 5 razloga zbog kojih se i vama može desiti

Rana menopauza: 5 razloga zbog kojih se i vama može desiti

Možda se budite noću “okupani” znojem. Ili, imate problema da se skoncentrišete ili imate neredovnu menstruaciju. Ovi simptomi, sami po sebi, dovoljni su da se svaka žena zabrine čak i kada je u pravom uzrastu za menopauzu, prirodnom prelazu iz plodnosti u neplodnost, a koji većina žena doživi u pedesetim godinama života. Međutim, kada ovi simptomi počnu da se javljaju u tridesetima, oni mogu biti veoma zastrašujući.

Kod nekih žena, do rane menopauze dolazi nakon uklanjanja jajnika hirurškim putem. Žena koja “nosi” BRCA genetsku mutaciju može, primjera radi, odlučiti se za odstranjivanje jajnika i jajovoda (ovo je operacija koju je imala Andželina Džoli, nakon što su analizom krvi utvrđeni mogući rani indikatori raka). Rezultat? Nivo estrogena i drugih ženskih hormona dramatično opada što može dovesti do talasa vrućine, vaginalne suvoće i drugih prepoznatljivih znakova menopauze.

Međutim, jedna od stotinu žena ima ove simptome u četrdesetim godinama iz drugih razloga, a koje je prilično teško otkriti. Zapravo, u 90% slučajeva ne otkrije se šta je razlog. Tehnički termin za ovo zdravstveno stanje je primarna insuficijencija jajnika (POI).

Jedan od ključnih znakova dijagnoze je menstruacija koja je neredovna četiri mjeseca ili izostanak menstruacije u vremenskom periodu od četiri mjeseca. Žene koje imaju POI mogu se suočiti sa više problema osim promjene raspoloženja i niskog libida. Ako planiraju da imaju djecu, mogu se suočiti sa neplodnošću i to može biti prvi znak da nešto nije u redu. (Neke žene imaju povremene menstruacije godinama nakon dijagnostikovanja POI-a, a između 5% i 10% uspije da zatrudni).

Iako u većini slučajeva POI nastaje bez očiglednog razloga, postoji i nekoliko stvari za koje se zna da utiču na njegovo nastajanje, ali ih je većina žena nesvjesna. Ovo su glavni faktori rizika.

Vaša majka je prošla kroz ranu menopauzu

Ili vaša sestra ili vaša baka. Čini se da je POI genetski nasljedan. Istraživanja pokazuju da je u 20% slučajeva uzrok nasljedni faktor.

Genetski poremećaji

FMR1 je gen koji uzrokuje Fragilni X sindrom, najčešći nasljedni oblik intelektualnog oštećenja; čak i ako nemate sindrom možete imati mutaciju na tom istom genu koji izaziva probleme kod jajnika, dovodeći do fragilnog X sindroma povezanog sa POI. Istraživanja pokazuju da je ovo slučaj kod jedne od 33 žene koje imaju POI. Tarnerov sindrom (žena ima samo jedan X hromozom) još je jedan genetski poremećaj koji se povezuje sa POI.

Autoimuni poremećaji

Autoimuni poremećaj tireoiditis (zapaljenje štitne žlijezde) povezuje se sa POI. Isto tako i Adisonova bolest kod koje nadbubrežne žlijezde ne proizvode dovoljne količine hormona. U oba navedena slučaja moguće je da imunološki sistem napada folikule u jajnicima (malene kese u kojima jajašca sazrijevaju i rastu) ometajući njihovu sposobnost funkcionisanja.

Pušenje ili druga izloženost toksinima

Određeni toksini mogu uticati na nastanak POI. Cigarete i pesiticidi neki su od njih. Žene se obično rađaju sa dovoljno primordijalnih folikula koje traju do prirodnog ulaska u menopauzu (pedesete godine života). Međutim, smatra se da izloženost štetnim hemikalijama uzrokuje brži nestanak folikula.

Hemoterapija ili zračenje

Slično toksinima životne sredine, ovi tretmani mogu da oštete genetski materijal u ćelijama jajnika. Oštećenja zavise od različitih faktora, kao što su tip lijeka i doza zračenja, starosna dob u vrijeme terapije kao i dio tijela koji se podvrgava zračenju. Neke žene ne dobiju POI i par godina nakon liječenja. A neke ga ne dobiju nikad.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako zamrznuti karmin na usnama...

RECEPT
DANA

Zapečen krompir sa sirom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.