Ljubavni ples kozavisne i narcisoidne osobe

Piše: Marta Kravarščan, Put promjene

Naš odabir partnera nije slučajan. Zaljubljivanje u određeni profil partnera nije tek puka slučajnost, naš nesvjesni um jako dobro zna što želi postići te iz tog razloga bira upravo onakve partnere u kojima nesvjesno vidimo mogućnost ispunjenja i iscjeljenja naših davno potisnutih potreba, povreda i svih nedovršenih priča iz djetinjstva.

Ljubavni ples kozavisne i narcisoidne osobe

U ljubavnim odnosima posebno je zanimljiva veza kozavisne i narcisoidne osobe. Svrha ovih naziva "kozavisna" i "narcisoidna" osoba nikako nije etiketiranje nekoga, već da se lakše objasni cijela ova tematika. Primijetila sam da se nekako u disfunkcionalnim odnosima privuku upravo ove dvije osobe. Da bi bolje shvatili ovaj odnos potrebno je objasniti pojmove kozavisnost i narcisoidnost u vidu njihovog ljubavnog odnosa.

Kozavisna osoba (engl. codependency - kozavisnost) je osoba koja u vezi negira svoje potrebe te neprestano ima potrebu služiti, ugađati drugome. Srž kozavisnosti je ignorisanje ili zanemarivanje svog vlastitog unutarnjeg života odgovarajući automatski na tuđe (partnerove) zamišljene ili stvarne potrebe. Ova osoba miješa ljubav i odanost sa žrtvom i brigom o partneru. Puno se daje u odnos, iscrpljuje, ponekad i do krajnjih granica i iznutra je duboko nesrećna.

Pitanje koje ovdje izranja je:  Iz kojeg razloga osoba to čini?

Kozavisna osoba najčešće dolazi iz disfunkcionalne porodice što znači da su njeni roditelji vjerojatno imali brak u kojem je isto bio prisutan ovaj obrazac te je jedan roditelj bio zavisnik, a drugi kozavisnik. Kozavisna osoba u većini slučajeva odrasta sa roditeljima od kojih je jedan kozavisnik (o nekoj supstanci) te na taj način u svojoj odrasloj ljubavnoj vezi ponavlja istu priču, ali ovaj put tako da je ona saučesnik partneru koji je kozavisnik. Kako zbog porodične prošlosti ima nisko samopouzdanje i samopoštovanje, ovaj odnos joj se čini kao jedina opcija. Patnjom, požrtvovanošću, dobrim ponašanjem i dalje nastoji dobiti sve ono što ni u djetinjstvu nije mogla dobiti jer joj roditelji to nisu mogli pružiti. Iako ne mora biti pravilo, kozavisni partneri u vezi su većinom žene.

I onda se jednog dana pojavi partner koji odiše samopouzdanjem, šarmantan je, ima stav i "ono nešto". Naizgled ima sve ono što kozavisnoj osobi nedostaje. Međutim, s druge strane, taj isti partner iza sebe ima već niz neuspjelih veza, nepouzdan je, dolazi iz disfunkcionalne ljubavi, nema kapaciteta, odnosno ne zna davati i primati ljubav. No, to nije bitno. Barem ne za sada. Automatski započinje privlačnost ovih dviju energija i kreće ljubavni ples. Čini se kao da je kozavisna osoba pronašla savršenog partnera i da će napokon sve biti kako treba. Potpuno nesvjesna svoje prošlosti i djetinjstva, ulazi u taj odnos opijena šarmom, slatkorječivošću i hormonima koji joj kolaju tijelom.

Na početku zaista ovaj odnos može biti savršen, na plesnom podijumu ove dvije osobe se savršeno nadopunjuju. No, ti početni savršeni koraci pretvaraju se u dramu, konflikt, haos i svakodnevnu borbu. Na površinu izlaze sva potisnuta bolna sjećanja, osjećaji, strahovi i nemiri sa obje strane.

Pojavljuje se i druga partnerova strana, iza početnog šarma i samouvjerenosti najčešće leži loša slika o sebi, jako nisko samopouzdanje kao i odbojnost prema sebi. Upravo iz tog razloga narcisoidna osoba mora stvoriti idealnu sliku o sebi za izlog i javnost. Njegova prava slika je duboko zakopana i skrivena od njega samog. Pokazivanjem svoje neodoljivosti, lažnog samoljublja i savršenosti ovaj partner skriva duboki strah i nemir unutar sebe. Osoba koja nije kozavisna bi na prve znakove ovakvog ponašanja pobjegla glavom bez obzira. Međutim, kozavisna osoba je hronično gladna pažnje, ljubavi, a narcisoidni partner u početku veze dobro zna što njoj, tako "gladnoj", ponuditi. On tačno zna kojim koracima započeti ples i kako pristupiti. Kada uđu u vrtlog emocija i međusobne povezanosti, izlazak iz toga može biti jako težak. Tada narcisoidni partner preuzima kontrolu koraka i sve ostale segmente plesa. No uprkos ne dobivanju ljubavi, kozavisna osoba i dalje ostaje. Ponekad i cijeli život. Kao da je lakše ostati u zoni sigurnosti protkane poznatom nesigurnošću naučenom u djetinjstvu.

Koja je svrha njihovog plesa?

Nekoj trećoj osobi ovaj odnos bi bio sulud, no njima ne. Koliko god suludo bilo, svađa i haos njima je poznato stanje. Plesni koraci jednog partnera savršeno odgovaraju koracima drugoga. U fazi svađa kozavisna osoba čini sve kako bi opstali, popravili odnos. Nudi pomoć, savjet, uvijek je dostupna za partnera, prilagođava se njegovom rasporedu, sve podređuje njegovim planovima, ima tonu razumijevanja za sva ponašanja partnera i zna u tome ići do krajnjih granica- tolerišući verbalno ili fizičko nasilje. Visoka je cijena dobijanja ljubavi i pažnje od partnera koji to jednostavno ne zna dati.

Kako narcisoidan partner nije navikao na ljubav i pažnju te to ni ne zna dati, on se unutar sebe bori sa svojim demonima i konfliktima. Za održavanje lažne slike o sebi potrebno je puno energije i kontrole te je kratak fitilj za pojavljivanje arogancije, prezira prema partnerki i odbacivanja. Tada počinju rečenice: "Ti si kriva." "Zašto nisi ovakva?" "Ne mogu više s tobom.". Počinje nesvjesna manipulacija u svrhu promjene partnera jer narciosidni partner teži savršenstvu u sebi pa to očekuje i od drugih, posebno od svoje partnerke. Kozavisnoj osobi to je poruka da se mora promijeniti, biti bolja, drugačija kako bi zadobila tu toliko očekivanu ljubav. I tada počinje mijenjati frizuru, svoj izgled, ponašanje, društvo u kojem se kreće, pazi što će izgovoriti i sl. Trudi se i trudi, ali kao da ni to nije dovoljno. Nažalost nikada neće ni biti dovoljno jer u očima narcisoidnog partnera ne možete dostići ono što on želi. To niko ne može dostići, ali ni razriješiti taj konflikt u njemu. Osim njega samog.

Kako prekinuti ples?

Prekid plesa značio bi suočavanje sa vlastitim strahovima od kojih oboje bježe dok ostaju u ovom odnosu. Iza brige o drugima i neprestanog udovoljavanja, kozavisna osoba bježi od svog straha od napuštanja.

Kada bi prekinula takav odnos morala bi se suočiti sa očajem, jakom tugom, bolnom prazninom i visokom razinom anksioznošću.

Ono što privučemo, jednim dijelom se nalazi u nama samima i traži našu pažnju. Možda najteži korak je spoznati da je to zaista tako i skupiti hrabrosti pogledati u svoju prošlost te otkriti zašto privlačimo baš te partnere. Nakon toga puno toga počinje biti jasnije.

Jedna moja klijentica s kojom sam radila na razrješenju dugogodišnje, bolne veze pri samoj pomisli na prekid tog odnosa, osjetila bi prave simptome apstinencijske krize. Praznina u predjelu grudi kao da je oživjela pri samoj pomisli odlaska. I to je onaj dio gdje treba ići polako kako bi se u osobi oslobađao dio po dio potisnutih emocija, sjećanja i boli. Tek kada se prestane truditi oko partnera, dolazi do suočavanja sa boli i nemirom koje nosi u svom tijelu i srcu.

Zato je tako teško stati i prestati sa starim obrascima ponašanja. U praksi se pokazalo da upravo kozavisne osobe najčešće prekidaju ovakav odnos te potraže pomoć za rad na sebi.  S druge strane, narciosoidna osoba puna lažnog samopouzdanja i života u iluziji i samozavaravanju teško će potražiti pomoć. To jednostavno nije u skladu sa njenom savršenom slikom o sebi kojoj nije potrebna nikakva pomoć. A to je tako daleko od istine, narcisoidan partner takođe treba puno toga osvijestiti u sebi kako bi se unutrašnji konflikt razriješio, nekadašnji odnos sa majkom proradio, razbila iluzija savršene slike o sebi te potisnute emocije otpustile. Samo tako može postati bolji partner, ali i razviti iskrenu ljubav prema sebi. No bitno je naglasiti da je za vezu potrebno dvoje te ni na koga ne možemo uticati niti ga promijeniti. Jedino i samo možemo promijeniti sebe. A upravo to je ono od čega ovakvom vezom bježimo.

Napisala: Marta Kravarščan, neurolingvistička praktičarka, life savjetnica, TA savjetnica.

Za sva pitanja, dogovor savjetovanja/psihoterapija možete me kontaktirati na mail: marta.putpromjene@gmail.com ili na mob: +385 91/935-6942.

Web stranica: psihoterapijasavjetovanje.com

Facebook stranica: Put Promjene – centar za osobni i poslovni razvoj

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.