Štitna žlijezda - najčešći simptomi

Štitna žlijezda - najčešći simptomi

Bolovi u mišićima i zglobovima

Osobe koje pate od hipotireoze vrlo često osjećaju bolove u mišićima i zglobovima, naročito na području ruku i nogu. Takođe, postoji povećan rizik od nastanka karpalnog tunela na području ruku, tarzalnog tunela i plantarnog fascitis na području nogu. Osobe koje pate od hipertireoze mogu osjećati slabost ili bolove na području ruku i listova.

Bolovi u vratu

Naticanje vrata, bolovi i osjećaj nelagodnosti na području vrata, poteškoće s gutanjem i promuklost glasa, mogu biti simptomi bolesti štitne žlijezde. Povećana štitnjače, poznato i pod nazivom guša, može biti simptom hipotireoze i hipertireoze.

Gubitak kose i osjetljivost kože

Prvi simptomi bolesti štitne žlijezde se vrlo često počinju da primećuju na kosi i koži. Kada je u pitanju hipotireoza, kosa postaje oštra i suva, lako puca i pojačano opada. Koža postaje suva i gruba na dodir. Takođe može doći do gubitka dlaka na spoljnim ivicama obrva.

Kada je riječ o hipertireozi, može doći do pojačanog opadanja kose, kosa postaje tanka, a koža veoma osetljiva. Može se javiti i neobičan osip na području potkolenice.

Probavne smetnje

Zatvor, koji ne prolazi bez obzira na ljekove i promjene prehrambenih navika, može biti posledica hipotireoze. Dijareja, mekana stolica i sindrom iritabilnog kolona, su najčešće posljedica hipertireoze.

Menstrualni problemi

Teške, obilnije i bolnije menstruacije su često povezane s hipotireozom. Žene koje imaju hipertireozu, obično imaju kraće i lakše menstruacije, a njihov menstrualni ciklus je obično neujednačen. Žene koje imaju hipotireozu imaju povećan rizik od nastanka neplodnosti i pobačaja.

Visok nivo holesterola

Visok nivo holesterola, koja ne reaguje na ljekove niti na promjene prehrambenih navika ili uvođenje redovne vježbe, može biti simptom hipotireoze. Neobično nizak nivo holesterola može biti znak hipertireoze.

Depresija i anksioznost

Depresija ili anksioznost, i napadi panike, mogu biti simptomi bolesti štitne žlijezde. Depresija, čiji se simptomi ne ublažavaju nakon početka uzimanja antidepresiva, može biti posledica hipotireoze. Hipertireoza je češće povezana sa anksioznošću, napadima panike i bipolarnim poremećajima.

Nagle promjene tjelesne težine

Neobjašnjive promene tjelesne težine mogu biti znak i hipotireoze i hipertireoze . Možda ne unosite dovoljno masti ili slijedite rigorozan program vježbanja. Ako je naglo mršavljenje ili gojenje objašnjivo, onda nemate razloga za brigu. No, ako suvišne kilograme ne možete izgubiti bez obzira na promjenu životnih navika ili se pak ne možete ugojiti, postoji vjerovatnoća da patite od bolesti štitnjače.

 

centarzdravlja.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.