Čuvena magnolija – biljka koja simboliše svježinu i čistoću

Raskošne i mirisne biljke kao stvoren su dekor za predivne bašte, dvorišta, terase, ali i enterijer. Ne samo da je zemlja njihovo prirodno stanište koje im pruža veliki broj korisnih sastojaka i uz adekvatnu njegu pravilan rast i razvoj, već su i one zadužene za uređenost i dekor raznovrsnih otvorenih prostora i enterijera.

Čuvena magnolija – biljka koja simboliše svježinu i čistoću

Popularna i nadaleko poznata magnolija potiče iz Amerike i Azije, kao biljka sa raskošnim stablom i cvjetnim pupoljcima koji ostavljaju bez daha. Pripada listopadnom i zimzelenom drveću i može da ima više od stotinu varijateta i podvrsta. Magnolija je božanstven dekor eksterijera kao što su parkovi, prostrana dvorišta privatnih kuća, stambenih zgrada i institucija.

Savršenstvo prirode koje očarava u prvom pogledu prolaznika

Ispisujući svoju istoriju od davnog 18. vijeka sa naznakama postojanja i duže od stotinu miliona godina, magnolija je od Sjeverne Amerike krenula put Evrope, sve do velelepnih vrtova i bašti koje su se uređivale za kraljeve. Karakteriše je nevjerovatna visina, koja može da bude i iznad 10 metara, dok je okvirni prečnik stabla do najviše 2 metra, u zavisnosti od konkretnog tipa biljke. Magnolija ima karakteristične pupoljke koji sazrijevaju u predivne cvjetne bukete, različitih boja, što direktno zavisi od podvrste biljke.

Razvijajući se poput šišarke, u zavisnosti od tipa mogu da imaju rozikastu, žutu, bijelu, crvenu i druge nijanse i tonove. Fenomenalan, sveden i istovremeno upečatljiv miris, obezbjeđuje užitak na svakom otvorenom prostoru, koji u kombinaciji sa veličanstvenom ljepotom, ostavlja bez teksta čak i slučajne prolaznike. Zbog svega toga, ne čudi podatak da se sve češće bira za dvorišta i bašte porodičnih kuća, kao nezamjenjiv spoj dekora i mirisa.

Kvalitetan uzgoj za višestruke benefite čudotvornih mirisa

Magnolija se uzgaja u skladu sa pravilima za svaku pojedinačnu podvrstu, što se može ustanoviti kod pouzdanih i provjerenih rasadnika, uzgajivača i distributera. Neke od njih su vrlo izdržljive, otporne na atmosferske i druge uticaje, dok postoje i one koje su nježnije i svedenije. Da bi cvjetovi bili potpuno rašireni, zdravog izgleda i očaravajućeg mirisa, magnolija zahtijeva osunčanu površinu, bez direktnog izlaganja jakim vjetrovima. Tradicionalni značaj biljke ogledao se u upotrebi u medicinske svrhe u zemljama Dalekog istoka. Naime, magnolija se upotrebljavala za raznovrsne medikamente i tretmane protiv napetosti, stresa, nervoze i depresivnih stanja. Zahvaljujući efektnom mirisu, stvara osjećaj rasterećenja, opuštanja i umirenja. Pored toga što je u pitanju ukrasno, ali i djelotvorno stablo sa raskošnim cvijećem, kora biljke koristi se prilikom liječenja čak i srčanih problema.

Zahvaljujući sjajnom mirisu, upotreba magnolije u proizvodnji parfema, krema, kupki, dezodoranasa i drugih kozmetičkih preparata, veoma je zastupljena u svim djelovima svijeta. Dodatno, njeno stablo je veoma snažno, čvrsto i izdržljivo, zbog čega se kod određenih vrsta može koristiti i kao građa prilikom raznovrsnih građevinskih radova. Bilo da je u pitanju krupnocvjetna ili neka druga podvrsta, magnolija ima sve karakteristike prave dekorativne biljke, u kombinaciji sa sjajnim benefitima za uživanje, kao i opuštanje na otvorenom prostoru.

Magnolija je biljka sa tradicijom, bogatom istorijom i uvijek modernim izgledom za dekorisanje svakog spoljašnjeg prostora. Bilo da je u pitanju dvorište porodičnog doma, ispred stambene zgrade, poslovnog objekta ili ustanove, kao stvorena je da unikatno ukrasi eksterijer i učini modernim, ali i oplemenjenim sjajnim mirisom i predivnim cvjetnim aranžmanima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Suzite nos

RECEPT
DANA

Turska torta od mljevenog mesa

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.