Najljepša scenografija za ljetnje fotke – ostrvo Kefalonija

Kefalonija spada u najljepša jonska ostrva, a za neke i jeste najljepše. Pogledajte kakve ljepote krije Kefalonija i zašto je savršen pejzaž za ljetnje fotografije.

Najljepša scenografija za ljetnje fotke – ostrvo Kefalonija

Ljepota je relativan pojam i kaže se često da je ona u oku posmatrača. Ipak, kada je majka priroda u pitanju, postoje neke stvari koje svi obožavamo. Na primjer, prelijepe pješčane plaže na Jonskom moru, koje bez greške krase sva jonska ostrva, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. U tu grupu ostrva i prirodnih ljepota  spada i Kefalonija.

Upravo zato je moguće reći da su sva grčka ostrva na Jonskom moru izuzetne ljepote, a koje više preferiramo, stvar je ličnog utiska. Svakako se slažemo u jednom, a to je da Kefalonija za ljeto postaje magično ostrvo, čiji ples boja, mirisa i pejzaža odaje utisak malog raja. Fotografije koje budete napravile na ovom ostru će definitivno zasjeniti sve koji ih budu vidjeli.

Pođite na putovanje do Kefalonije kroz riječi i slike, ili odlučite i sami da je Kefalonija ljeto 2018 pravo rješenje za vaš odmor, pošto se svi slažemo da nevjerovatni pejzaži mogu samo da povećaju doživljaj odmora!

Sudar mora, zelene ravnice i visokih planina

Kefalonija se kao jedno od ostrva na Jonskom moru, nalazi u južnijoj grupi ostrva, tik uz Zakintos, koji je najjužnije jonsko ostrvo. Odmah do Kefalonije se nalazi Itaka, čuveno ostrvo poznato po Homerovoj Odiseji, dok se na sjeveru nalazi još jedan biser Jonskog mora, Lefkada. Zapadna obala Kefalonije, ovog predivnog prirodnog dara, je prepuštena pučini koja u jednom trenu seže do obala Italije.

Kefalonija je veoma karakteristično ostrvo, što po svom izgledu, što po svojoj prirodi. Ono što se odmah uočava jeste da je ona najveće ostrvo ovog dijela Grčke, kao i njen veliki zaliv koji se uvlači duboko u „kopno ostrva“, na njegovoj zapadnijoj strani. Ovaj zanimljiv izgled je zaslužan što se upravo tu nalaze i neka od najpopularnijih ljetovališta na Kefaloniji.

Između ostalog, na ulazu u zaliv se nalazi i glavni grad Kefalonije, Argostoli. Ulaz u zaliv je dom i za veoma lijepe plaže do kojih ćemo tek stići.  Nadomak glavnog grada, u kojem možete naći savršen provod, ali i romantične večeri, nalaze se perfektne plaže i prirodne ljepote. Bingo. Širom ostrva postoje i druga simpatična mjesta i gradići koje definitivno treba posjetiti.

Tirkizno plavo more, sa providnim kamenitim ili pješčanim dnom, zaista izgleda fascinantno kada se posmatra sa kopna Kefalonije, ili još bolje sa uzvišenja i brdašaca, kojih ima dosta. Koliko je reljef Kefalonije šarolik, govori i to što možete šetati veoma dugo, a da sve vrijeme hodate ravnim predjelima, da bi zatim postepeno počela da raste nadmorska visina. Polako dolazite do brdašca a potom i do najviše planine na grčkim ostrvima, planine Enos.

Zelenilo ovog ostrva krije svakakve biljne vrste i cvijeće koje uspijeva samo na Kefaloniji. Takođe, ostrvo krije i mnoštvo životinja kojima je milenijumima predstavljalo dom. U divljini, kao i u vlasništvu stanovnika samog ostrva, možete videti konje, jariće, zečeve, magarce, ali i morske vrste životinja, čuvene kornjače koje žive u Jonskom moru, i najpametnije sisare među životinjama - delfine.

Fascinantne plaže koje se ne zaboravljaju

Teško je i pobrojati, a kamoli izdvojiti najbolje plaže na Kefaloniji. Ipak, definitivno bi se moglo reći koje su plaže najpopularnije. Njih ima kako na zapadnoj, tako i na istočnoj, sjevernoj i jugoistočnoj strani ostrva.

Vjerovatno najpozatija plaža je plaža Mirtos, do koje je teško stići i kolima, a vozači autobusa moraju da izvode svakakve vratolomije ne bi li putnici mogli da uživaju na ovoj plaži. Mnogi vole da do nje doplivaju iskakanjem iz brodića, kojim možete krstariti oko Kefalonije, i okolnih ostrva.

Karakteristična je po strmim padinama i putićima koji vode do nje, šumovitim i zelenim brdima koja se izvijaju nad njom, te sitnim bijelim šljunkom koji uranja u čisto plavo more, stvarajući utisak savršenog prirodnog balansa.

Na Kefaloniji takođe postoje i brojne pješčane plaže, najpopularnija je Costa Costa, a  tu je i čuvena Ksi plaža sa rozikastim pijeskom. Neke od najljepših, uz recimo Antisamos na istoku, se nalaze na zapadnoj strani ostrva, i to u blizini većih ljetovališta i na ulazu u sam zaliv.

Veoma su popularne plaže Makris Gialos, Platis Gialos koje su pogodne za različite aktivnosti i sportove na vodi. Moguća je i čuvena vožnja „bananom“. Reklo bi se idealan spoj, sa jedne strane prirodne ljepote, savršeno skrojene do najsitnijeg detalja i sa druge strane čovjekov  užitak u rekreaciji uz očuvanje životne sredine, što potvrđuju i brojne plaže sa plavom zastavicom.

Uvale, pećine i podzemne čarolije

Priroda na Kefaloniji nikada ne prestaje da zadivljuje, pa su poznate i dvije fascinantne podzemne čarolije, koje se ogledaju u nevjerovatnim pećinama sa stalaktitima, pod nazivom Drogarati pećine, kao i obliazak jezera Melisani koje se nalazi u pećini.

Kamene pećine sa nestvarnim ukrasima koji se spuštaju sa plafona su interesantan prizor u pomenutim pećinama, dok snop svijetlosti koji nestvarno dopire do podzemnog jezera zaista ostavlja utisak.


Samo čitanje o zadivljujućoj prirodi odiše spokojom i ljepotom, što slike dodatno dopunjuju, ali ipak je pravi užitak moguć samo kroz lični doživljaj. Ljepota se nikada ne može dovoljno dobro opisati odnosno uslikati fotografijom. Zato posjetite Kefaloniju već narednog ljeta, uživajte, javite nam utiske i kažite da li smo bili u pravu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako se maskara osušila ili zgrudvala...

RECEPT
DANA

Jadro oblande

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.