Šta se desilo sa lijepim manirima? Gube li se ili mijenjaju?

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Koliko se sjećate roditeljskih poruka i riječi vaših vaspitača sljedeće sadržine: “Ne upadaj u riječ dok neko govori. Od tri do pet je vrijeme za poslijepodnevni odmor. Vikend je vrijeme za odmor i porodicu. Starijima i nepoznatima persiraj, jer im na taj način ukazuješ poštovanje. Pomozi starijem i nemoćnom. Čekaj u redu strpljivo. Ne bacaj otpatke po ulici. Ne stavljaj prst tamo gdje mu nije mjesto (nos, uši). Poštuj pravila pristojnog oblačenja. Ne viči na ulici. Ne mljackaj. Ne govori dok jedeš. Upotrebljavaj riječi poput “molim” i hvala”. Ne govori ružne riječi. Ako kijaš ili kašlješ, stavi ruku na usta. Ne uzmi ništa što je tuđe. Nije pristojno da djeca u kasne sate borave van kuće”…

Šta se desilo sa lijepim manirima? Gube li se ili mijenjaju?

Sve su ovo poruke koje smo odrastajući u nekom ranijem vremenu učili i pridržavali ih se. Onaj ko to nije činio bio je upozoren i težilo se ka njegovom prevaspitavanju, jer ga u protivnom društvo nije prihvatalo.

Čega se danas većina od nas pridržava, a tiče se pravila lijepog ponašanja? Žao mi je što ovo moram da napišem, ali malo čega. Prijateljica zaposlena na rukovodećem položaju jedne firme se žali kako ne može da razumije slobodu koju neki mladi ljudi sebi dopuštaju, te joj bez pardona šalju poruke u večernjima satima, interesujući se za svoj budući profesionalni angažman. Studenti profesorima bez ustručavanja vikendom šalju poruke, pitajući ih šta god im padne na pamet. Ako se profesor slučajno odvaži na neki vidi prevaspitavanja, ne odgovorivši na poruku, nestrpljivi student vrlo brzo pošalje novu poruku, ali ovog puta na Viber-u. U razgovoru sve manje gledamo svog saučesnika, a sve više pišemo na telefonu. Dok ručamo većini nas su telefoni na stolu, i dok jednom rukom držimo kašiku, u drugoj nam je telefon. Bonton, izgleda, sve više gubi na svojoj funkciji, postaje nemoćan pred propustljivim granicama. On zaostaje u mogućnosti praćenja savremenih trendova i razvoja internet tehnologije, koja prije svega uslovljava i nove oblike ponašanja.

Dok bi prije samo par godina ovi gestovi bili proglašeni nekulturnim, danas se smatraju uobičajenim i normalnim.

Sklona sam da vjerujem da postajemo sve više oholi, agresivni, ne poštujući drugoga, a time ni sebe.

Dok razmišljam na ovu temu sjećam se opaske jednog kolege sa studija psihologije, od koga sam naučila pravilo lijepog ponašanja da jednoj dami ne priliči da drži laktove na stolu. Tada me je duhovito ismijavao izgovorivši riječi da prava dama ne drži laktove na stolu,  jer sam se žalila kako mi je jakna pocjepana i da su se već izlizali laktovi.

Koja su to pravila lijepog ponašanja koja se očekuju od jedne žene? Od stola žena ustaje ako je mlada, ukoliko stolu prilazi starija osoba, razumije se da je to znak poštovanja. Na komplimente je lijepo da odgovorimo sa “Hvala”, a ne nikako sa znam, ili negiranjem pohvale koja je upućena od strane drugog.

Lijepo je da nekome pridržite vrata, ujedno i znak lijepog vaspitanja. Dolaženje na sastanak i ispunjavanje obaveza na vrijeme je takođe pokazatelj pristojnosti i lijepih manira.

Kao dijecu roditelji su nas kritikovali ukoliko komšija iz ulaza prenese roditeljima da mu tog dana nismo poželjeli dobar dan. Potrebno je pozdraviti svakog komšiju koji živi u vašem susjedstvu. Skinite šešir i naočare kada ste u zatvorenoj prostoriji. Kada razgovarate sa nekim, skinite naočare.

Poštovanje drugih je važan sačinitelj života. Pravila su za sve nas važna, pomažu nam u uspostavljanju reda, sačinitelji su unutrašnjeg mira, strukturišu ličnost i, prije svega, čine nas boljim ljudima. Pravila lijepog ponašanja nam pomažu u održavanju higijene mentalnog zdravlja.

Počnite da razmišljate na ovu temu, opominjite i sebe i druge, savjetujući ih da se lijepo ponašaju.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.