Predstavljamo vam sedmi portret jedne od dama iz Holivuda

Predstavljamo vam sedmi portret jedne od dama iz Holivuda

Elizabet Tejlor

Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor 27. februar 1932 – 23. mart 2011.) je bila englesko-američka glumica. Rođena je u Londonu kao drugo dijete Frensisa Tejlora i Sare Varmbrot. Njeni roditelji porijeklom su bili iz Kanzasa, SAD. Otac joj je bio trgovac umjetničkim djelima, a majka bivša glumica.

Sa tri godine Elizabet je počela da pohađa časove baleta. Ubrzo nakon početka Drugog svjetskog rata, roditelji su odlučili da se vrate u Sjedinjene Američke Države, u Los Anđeles. Prvi film je snimila 1942. godine za studio „Univerzal“. Nakon toga je potpisala ugovor sa studijom „Em-dži-em“, i snimila film „Lesi se vraća kući“ (1943) koji je privukao ogromnu pažnju.

Tokom šezdesetogodišnje karijere ostvarila je zapažene uloge u filmovima „Mjesto pod suncem“, „Mačka na usijanom limenom krovu“, „Odsjaji u zlatnom oku“ i „Iznenada, prošlog ljeta“, dok se njenim najpoznatijim filmom smatra kultni istorijski spektakl „Kleopatra“. Za uloge u dramama „Baterfild 8“ i „Ko se boji Virdžinije Vulf“ osvojila je Oskara za najbolju glavnu glumicu. Američki filmski institut je uvrstio među najveće glumice dvadesetog vijeka i dodijelio joj Nagradu za životno djelo.
Elizabet Tejlor je decenijama bila jedna od najpopularnijih filmskih zvijezda i svaki događaj iz njenog života bi bio medijski propraćen. Živjela je glamurozno i imala buran ljubavni život. Udavala se osam puta, od toga dva puta za Ričarda Bartona. Bila je borac za ljudska prava, i osnivač fonda za borbu protiv side. Njen zaštitni znak su bile njene oči ljubičaste boje.

Sa Majklom Vildingom ima dva sina (Majkla Hauarda Vildinga i Kristofera Edvarda Vildinga), sa Todom ima kćerku Elizabet Frensis Tod. Godine 1964, započela je proces usvajanja djevojčice sa Fišerom, koju je kasnije usvojio Ričard Barton (Marija Barton). Godine 1971, po prvi je put postala baka.

Glumica je početkom februara 2011. godine primljena u bolnicu Sidars Sinaj u Los Anđelesu zbog simptoma sličnih srčanoj insuficijenciji. Preminula je 23. marta 2011.

Izvir informacija: Vikipedija

U organizaciji marketing agencije Incognito, a u saradnji sa umjetnikom Vladanom Boškovićem, PUB-om Montevideo i uz podršku portala Žena Sam Ja, pokrenuta je humanitarna akcija pod nazivom „Jedna sigurna godina za Sigurnu žensku kuću".

Tokom akcije, koja će trajati godinu dana, biće otvorene tri izložbe slika na kojima će, pored zvijezda Holivuda, biti predstavljeni portreti žena iz javnog života Crne Gore iz oblasti medija, politike, muzike, filma, sporta...

Akcija je zvanično započela 11. januara, otvaranjem izložbe „Zvijezde Holivuda u Montevideu". Više informacija o sedam holivudskih zvijezda koje će do 18. januara «boraviti» u Montevideu moći ćete da pročitate na stranicama portala, gdje ćemo svakog ponedjeljka objavljivati priču o jednoj od njih.

Fotografije svih portreta koji su na prodaji biće dostupne u rubrici Životni stil tokom cijelog trajanja akcije. Ukoliko želite kupiti neki od portreta, sve informacije možete dobiti pozivom na broj telefona (020) 665 218 ili na e-mail office@incognito.co.me,  a početna cijena portreta je 200 eura.

Kompletan prihod od prodaje 33 portreta, koji će biti predstavljeni i na završnoj izložbi početkom sljedeće godine, ići će na račun Sigurne ženske kuće i biće iskorišten za plaćanje režija  i opremanje prostora u kome je smješteno sklonište za žrtve porodičnog nasilja.

Pozivamo vas da, ukoliko ste u mogućnosti, kupite jedan od portreta i na taj način nam pomognete da prikupimo dovoljno sredstava za jednu sigurnu godinu Sigurne ženske kuće.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.