Tradicionalni događaji na Zlatiboru

Pored prirodne ljepote, svoje ljekovitosti i blagotvornosti, poznat je i po svom stanovništvu, koje možda nije toliko brojno, ali je vjerni čuvar tradicije. U ovom tekstu predstavljamo vam neke od tradicionalnih događaja koji se dešavaju u Zlatiborskom okrugu tokom godine. Dostupnost smještaja na Zlatiboru je uslovljena periodom godine pa vam zato savjetujemo da na vrijeme rezervišete smoj smještaj, a apartmanski smještaj na Zlatiboru je naša topla preporuka. Pa da krenemo.

Tradicionalni događaji na Zlatiboru

Sabor trubača i smotra narodnog stvaralaštva Srbije je tradicionalna manifestacija koja se održava još od 1973. godine na Zlatiboru krajem jula. Okuplja orkestre, pjevačke grupe i kulturno umjetnička društva. Nova lokacija manifestacije od 2007. godine je prelijepo TIĆ POLjE, pod Spomenikom u blizini hotela ,,Zelenkada’’.

Svake godine krajem februara Zlatibor je domaćin lovcima iz zemlje i svijeta. "Sabor lovaca" se održava od 1982. godine i tu se lovci takmiče u gađanju pokretne i nepokretne siluete vuka, gađanju glinenih golubova i hajci na vuka. Pored predavanja o lovu naših najboljih stručnjaka, izložbe oružja i nacionalne izložbe trofeja, obavezno slijedi druženje uz vola na ražnju i lovački pasulj kao i dodjela nagrada najboljima na svečanoj lovačkoj večeri.

Krajem maja održava se i dječji festival "Deca među narcisima". Ovaj festival okuplja mlade pjesničke talente i ohrabruje ih da razvijaju umetnički duh i bogate naše kulturno naslijeđe.

Među popularnijima je ,,Pršutijada’’ koja počinje svake godine prvog vikenda poslije Božića i traje tri dana. Organizatori su proizvođači suvomesnatih proizvoda i opština Čajetina.

Moto skup na Zlatiboru organizuje udruženje bajkera iz Užica MK "Highlander”. Svake godine, početkom avgusta na Tić polju na Zlatiboru se za 3 dana okupi mnogo ljubitelja motocikala iz zemlje i inostranstva. Poznat je po dobrim rok koncertima, izložbi motocikala, šaljivim bajkerskim igrama u sporoj vožnji, skidanju kobasice, zakucavanju eksera, prevlačenju konopca, trci u buretu...

Zlatiborsko kulturno leto traje cijele ljetnje sezone na Zlatiboru i okolnim mjestima. Organizatori su Turistička organizacija Zlatibor i Kulturno sportski centar Čajetina koji organizuju razne vrste manifestacija, koncerata trubačkih orkestara, rok grupa, narodne muzike ("Jedna želja jedna pesma"), predstave, radionice, filmske večeri, igre, izložbe tradicionalnih proizvoda, animacije gostiju kao što su škola folklora, stare priče o Zlatiboru, priče o ljekovitom bilju...

Manifestacija "Letnji ulični erski kabare", organizuje Biblioteka "Ljubiša R.Đenić" sredinom avgusta. Tada priređuje niz dešavanja na platou ispred Biblioteke u Čajetini i na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Ovaj festival njeguje nematerijalno kulturno naslijeđe. Stanovništvo ovog dijela Srbije je poznato po svom načinu života i humoru i zanimljivo je da je Erski humor na predlog biblioteke "Ljubiša R. Đenić" u saradnji sa Opštinom Čajetinom prepoznat kao dio kulturnog identiteta srpskog naroda i odlukom Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije od 18. juna 2012. upisan je u Nacionalni registar Republike Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu pod rednim brojem 15.

U selu Šljivovica se od 2008. godine naovamo organizuje Šljivovički sajam domače rakije - RAKIJADA. Ova manifestacija odvija se krajem aprila ili početkom maja i otpočinje potpaljivanjem kazana za pečenje rakije i šljivovačkom zdravicom. Takmičarski deo promoviše najbolju rakiju, najboljeg zlatiborskog zdravičara i čauša, najbolju seosku domaćicu (u pravljenju pite savijače), najljepše dvorište u Šljivovici i najuređeniji voćnjak, najljepšu seosku narodnu nošnju...

Dobro došli na Zlatibor!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.