Dobrobiti orgazma : budite seksi i zdravi!

Dobrobiti orgazma : budite seksi i zdravi!

Svi znamo da postizanje orgazma tokom seksa čini da se osjećamo dobro, ali može li to biti korisno za nas? Odgovor je DA. Postoje neke dobrobiti kojih nismo ni svjesni. Orgazam nije samo osjećaj uživanja usljed burne kontrakcije mišića, takođe je i složen proces koji reguliše razne funkcije vašeg tijela.

Seksom protiv stresa

Tokom seksualne aktivnosti, dijelovi ženskog mozga odgovorni za strah, anksioznost i jake emocije, počinju da se opuštaju. Evo kako to funkcioniše. Tokom dana, tijelo i um prolaze kroz mnoge fizičke i psihičke izazove i kada se upustite u seksualni čin (ili samo masturbirate) kako bi postigli orgazam, lučenje endorfina (hormon sreće) vas oslobađa stresa. Endorfini su moćna jedinjenja koja sadrže opijate, poznata kao prirodni analgetici. Nije rijetko da seks pomaže pri glavoboljama i menstrualnim grčevima, povećano lucenje endorfina, uvećava toleranciju na bol do čak 70%!

Orgazam olakšava dijete

Seks će vam olakšati da se držite strogih dijeta! Tokom seksualne stimulacije, proizvodnja hemikalije fenetilamin (poznatog pomoćnika u dijetama) se povećava. Nivoi serotonina u mozgu se takođe uvećavaju i pozitivno utiču na smanjenje osjećanja gladi, pa umjesto prema frižideru, krenite prema spavaćoj sobi! Provjereno je da jedan sat predigre sagori do 140 kalorija, što je više od znojenja u teretanama ikad!

Potpuno oslobađanje

Postoje mnoge hemijske reakcije koje blagotvorno djeluju na naše tijelo, a događaju se nakon orgazma. Na pragu seksualnog vrhunca, nivo DHEA (Dehidroepiandrosterona) u tijelu nekoliko puta dostiže normalni nivo. DHEA je prirodni steroid, hormon koji poboljšava funkciju mozga, kardiovaskularni sistem, sagorijevanje masti, pojačava imunitet i pročišćava kožu,čineći je zdravom i sjajnom. Recimo da usporava i proces starenja. Orgazam pomaže oslobađanje oksicitina, hormona koji djeluje kao neurotransmiter. Vjeruje se da je ovaj hormon zaslužan za bolju socijalizaciju i povjerenje među ljudima. Hormon oestrogen se takođe oslobađa nakon orgazma. Istraživanja endokrinologa, Dr Vinifreda Kutlera su pokazala da  seksualno aktivne žene imaju visok nivo oestrogena u krvi, što vodi zdravijem kardiovaskularnom sistemu, smanjenju lošeg, a povećanju dobrog holesterola, pročišćava kožu i učvršćuje kosti. Prema doktoru Kutleru, redovan seks utiče i na regulisanje menstrualnog ciklusa.

Ljubavni virus

Mnoga istraživanja su takođe pokazala da je jači imunitet još jedan od dobrobiti orgazma. Istraživanja na univerzitetu Vilks u Pensilvaniji su pokazala da studenti koji redovno upražnjavaju seks imaju za trećinu viši nivo imunoglobina A, antitijela koje jača imunosistem i pomaže u borbi protiv gripa i prehlada. Takođe, ginekolog Dadli Capman je otkrio da redovni orgazmi ojačavaju ćelije koje se bore protiv infekcija čak do 20%!

Blistajte!

Pored svih dokazanih dobrobiti, postoji teorija da orgazam poboljšava kvalitet vaše kože. Tokom seksa, tijelo se znoji i izbacuje  toksine, a takođe luči i prirodna ulja za njegu kože. Duboko disanje i ubrzan rad srca tokom seksualnog čina i orgazma, donosi više kiseonika koji cirkuliše kroz tijelo, održavajući organe i tkiva zdravim.

Pa ako vam doživljavanje orgazma nije samo po sebi dovoljno uživanje, sada možete da se oslonite na divna saznanja. Ne samo da je dobar osjećaj, već je koristan za vas! Pa šta čekate? Trk po svoje zdrvalje!

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.