Promijenite ove navike i spavaćete kao beba!

Uprkos tome što jedete kelj i brokoli, vježbate, odolijevate slatkišima i grickalicama tokom radnog vremena – dakle vodite relativno zdrav život, ne uspijevate da se dovoljno naspavate a vaš mozak i tijelo vrište za odmorom.

Promijenite ove navike i spavaćete kao beba!

Pronađite se u ovim lošim navikama, naučite kako da ih promijenite, primjenite to u praksi i zaista se naspavajte!

 1. Da li vam je poznato odmorno i svježe buđenje puno energije kada ste na ljetovanju? To osjećanje nije luksuz i trebalo bi da se tako osjećate svakog jutra! Odraslima je preporučeno sedam do devet sati kvalitetnog sna da bi tokom dana bili produktivni, odmorni i zdravi. Svaki sat manje od toga čini da posežete za ogromnim količinama kafe čim otvorite oči, nervozni ste kada se probudite, ne ustaje vam se iz kreveta, a to se odražava i na vaš fizički izgled. Ponavljamo – sedam do devet sati!

 2. Spavate ispravan broj sati, ali opet imate problem. Možda je problem u položaju u kom spavate i vaša kičma vas upozorava, iako ne osjećate tegobe i bolove. Ukoliko spavate na leđima, postavite jastučić ispod koljena. Ukoliko spavate na boku, biće dovoljan jedan ispod pazuha i jedan između nogu da bi kičma bila u ispravnom položaju.

 3. Spavate na stomaku. Vaš organizam mora da ulaže dodatni napor na disanje – jer vam glava mora biti okrenuta na jednu stranu, pa samim tim kičma nije u ispravnom položaju što vremenom dovodi do bolova u vratnom dijelu. Ukoliko ne možete da promijenite ovu naviku, smanjite pritisak na kičmu postavljanjem jastuka ispod abdomena.

 4. Alkohol prije spavanja je apsolutno zabranjen! Ukoliko popijete čašu vina više i onda odete na spavanje sigurno je da ćete se probuditi tokom noći, a to je momentalni stres za vaš organizam i kvalitet sna. Što više pijete, gore ćete da spavate!

 5. Razmislili ste i shvatili da vi zapravo nemate ustaljeno vrijeme za odlazak na spavanje. U ponedeljak ste bili u krevetu već oko 21h da bi u utorak imali besanu noć jer ste nesvjesno započeli filmski maraton, nakon čega je uslijedila prespavana srijeda. Kada ustalite ritam odlazaka na spavanje, vaš organizam će sam ’naučiti’ kada se budi i zahvaljujući tome nećete imati problema sa ustajanjem.

 6. Redovno prespavate vikend nakon što ste spojili jedva 15 sati sna tokom radne nedelje? Pa, organizam nije isprogramiran da funkcioniše tako. Dugotrajno preskakanje sna vodi do postepenih oštećenja mozga, prvo ste suočeni sa lošom koncentracijom, lošom memorijom, neraspoloženjem... Vjerovatno možete dodati još makar tri razloga.

 7. Idete na spavanje punog stomaka? To znači da niste ispoštovali zlatno pravilo i večerali makar tri sata prije spavanja. Zagarantovana je gorušica i loše varenje, a samim tim okretanje u krevetu i nervozno buđenje. Preskočite grickalice uz televiziju pred spavanje, a potrudite se da izbjegnete konzumiranje masne, pržene, ljute ili začinjene hrane za večeru.

 8. Vaš jastuk je nježan i super-mekan poput oblaka, što je zaista sjajno za tuču jastucima, ali pogubno za vrat i kičmu. Suština jastuka je da glavu i vrat podigne tako da kičma bude u ispravnom položaju, a sve što je deblje od 10-15 centimetara čini da se vrat, ramena i glava naginju ka naprijed i kičma trpi. Ukoliko spavate na boku, jastuk može biti malo deblji zbog većeg prostora između dušeka, ramena i glave. Potragu za pravim jastukom shvatite ozbiljno, uz upozorenje da se neće ponašati isto dok ga držite u prodavnici i kada ga postavite na vaš dušek.

 9. Spavate na dušeku koji je stariji od vas? Promijenite ga bukvalno danas! Vijek dušeka se procjenjuje na oko 10 godina - svakako u zavisnosti od proizviđača i kvaliteta izrade neki propadnu brže od drugih. Ukoliko na dušeku vidite ulegnuća u koja utonete kada legnete, vaša kičma već dugo vremena nije imala ispravan tretman, a kvalitet sna je vjerovatno bio užasan.

 10. Bitna stavka koja utiče na to kako se osjećamo dok spavamo jeste i materijal – kako pidžame i veša, tako i posteljine. Zaboravite na sintetiku. Pjenasti dušeci, satenska pidžama i posteljina možda i jesu nježni i lijepi, ali ne dozvoljavaju koži da diše i zadržavaju tjelesnu temperatutu duže od ostalih materijala, pa nam postepeno biva toplije i neprijatnije. Pokušajte da cijelu postavku za spavanje zamijenite sa pamukom i vrućina i znojenje vas sigurno neće probuditi.

 11. Vaš dušek je previše mekan? Osigurali ste sebi nesnosne bolove u donjem dijelu leđa. Ukoliko vaša karlica utone u dušek više od 5-10 centimetara kada sjedete na krevet, vrijeme je za novi. Zapamtite – kvalitet dušeka nije u mekoći, ona vam samo može stvoriti problem.

 12. Kao kontrast prethodnoj tvrdnji, neki dušeci su previše tvrdi. Ako vaše tijelo nimalo ne potone u dušek, trpljeće kičma i kukovi. Ovaj problem možete riješiti kupovanjem prostirki koje će dušeku dodati mekani sloj koji nedostaje.

 13. Loša navika je spavanje sa telefonom ili korišćenje računara i gledanje televizije pred spavanje. Svi ovi ekrani emituju plavu svijetlost koja ometa prirodne cikluse tijela. Telefon pored glave je apsolutno zabranjen. Ako zasija u toku noći, recite zbogom ispravnom snu. Najbolje je da ga ostavite izvan prostorije, ili makar isključite ton i okrenite ga licem na dolje. Sve uređaje sa ekranima isključite sat do dva prije spavanja i družite se sa nekim laganim štivom.

 14. Spavate u prostoriji bez roletni? Problem. Naše tijelo se odmara kada je u potpunom mraku, a ulična rasvjeta i svijetla grada koja su nepredvidiva ne pomažu tome. Iako nam se ne čini da su jaka, spavajte nekoliko noći sa maskom za spavanje i primijetićete razliku u kvalitetu sna.

 15. Na kvalitet sna će uticati i temperatura u prostoriji. Ukoliko je toplije od 23 stepena i hladnije od 12, nije nam jasno kako uopšte i spavate. Regulišite temperaturu, a interesantan podatak je da spavanje u prostoriji u kojoj je temperatura 18 stepeni pozitivno utiče na metabolizam!

 16. Odlazite u krevet bez tuširanja? Zaista nije pohvalna navika! Kada se pred spavanje opustite u toploj vodi i omiljenom gelu za tuširanje temperatura tijela se podigne taman toliko koliko nam je potrebno da se ’ušuškamo’ i brzo utonemo u san. A onda se kasnije vrati na onu regularnu, no vi ste tada već daleko u carstvu snova.

 17. Problem lošeg sna može ležati u činjenici da spavate sa kućnim ljubimcem. Preselite vašeg razmaženog krznenog prijatelja na sopstveno jastuče i naspavajte se!

 

Pripremila: Irena Bajčeta

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da se naočare ne zamagle...

RECEPT
DANA

Slana štrudla

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.