Evo zašto žene žive duže od muškaraca

Opšte je poznato to da žene žive duže od muškaraca, ali mali broj ljudi razumije zašto je to tako...

Evo zašto žene žive duže od muškaraca

Stručnjaci su naveli osnovne razloge zbog kojih žene nadživljavaju muškarce, a oni mogu da posluže kao podsticaj muškarcima da uvedu određene promjene u život i tako produže svoj životni vijek.

Snažnije su i u fetalnom razdoblju

Istraživanja pokazuju da djevojčice pokazuju veću snagu još u materici. Otpornije su na infekcije, brže se fizički razvijaju i jače su. Dakle od samih početaka žene su snažnije i borbenije od muškaraca.

Manje se izlažu riziku

Treći po redu uzročnik smrti muškaraca su ozljede u raznim nesrećama. Za razliku od žena, muškarci se upuštaju u riskantnije situacije koje znaju da dovedu do ozbiljnih ozljeda. Glavni krivac za to je prednji dio mozga, zadužen za odgovornost i procjenu rizika, a on se kod muškaraca razvija sporije nego kod žena.

Otpornije su na srčane bolesti

Srčane bolesti su vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena, ali kod muškaraca se javljaju u ranijem životnom dobu – već u tridesetima. Kod žena se pak pojavljuju kasnije i to za čitavo desetljeće jer ih na neki način štiti menstrualni ciklus, odnosno srčane bolesti nisu im tolika prijetnja sve do menopauze, kada postaju osjetljivije.

Imaju bolji društveni život

Muškarci možda imaju više prijatelja, ali ženska prijateljstva su mnogo čvršća i bliskija. To znači da su žene u svojim odnosima s prijateljicama i prijateljima krajnje otvorene i dele i dobro i zlo. Muškarci pak najčešće ćute i gutaju sve u sebi, a to se na kraju odražava na njihovo zdravlje.

Bolje se brinu za svoje zdravlje

Žene češće posjećuju ljekara od muškaraca. Istraživanja pokazuju da su bolje i u prevenciji. Za razliku od muškaraca, mnogo prije shvate da je vrijeme da promjene životne navike ako žele da budu zdrave. Osim toga, češće odlaze na sistematske preglede. Sve to utiče na njihovu dugovječnost i bolje zdravlje.

Izvor: tportal

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.