Bosanski somuni

Bosanski somuni

Sastojci

  • 500 g brašna (1650 kcal)
  • 1 kvasac
  • Kašičica soli
  • Mlake vode oko 350 ml
  • Čurokotica (crni kim)

    - za 4 somuna

Priprema

Prosijati brašno, dodati kvasac i so, pa promješati. Dolivati polako toplu vodu i zamjesiti malo mekše tijesto. Potrebno je 300-350 ml vode, mada sve zavisi od brašna, koliko je mlado i koliko pije tečnosti.

Ostaviti da nadođe oko 45 min, pa premijesiti na pobrašnjanoj podlozi i podijeliti na 4 jednaka dijela. Svaku četvrtinu posedno kratko izraditi, razvući u krug, malo deblji nego što su podloge za picu. Somune dalje razvlačiti prstima, počinjući s krajeva, tako da na kraju ostanu malo deblji u sredini. Ostaviti ih da nadolaze još 30 minuta, a za to vrijem ugrijati i rernu i praznu tepsiju na maximum, kod mene je to 275C.

Mokrim nožem, ali tupom stranom, povući linije po somunima, i nacrtati rombove. Brzo prebaciti somune u vrelu tepsiju, prekrivenu pek papirom, i posuti ih čurokoticom (crnim kimom) pa odmah vratiti u vrelu renu.Uključiti ventilator u rerni.

Peći ih kratko, 3-4 minuta da nadođu i počnu da rumene, pa izvaditi i ostaviti u pamučnoj krpi kako ne bi potparili.

Mogu se koristi umjesto hljeba, kako se i koriste tokom Ramazana, kao kifle ili pogačice za sendviče, ali im je najpoznatija ulaga ‘ deset u pola s lukom’

…desest čega, sigurna sam da sam znate :)

 

kuvajza.me

Slični recepti

Tagovi :

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.