Kako da pakovanje predmeta i namirnica bude brzo i bezbjedno?

Kada treba da se selimo, premještamo ili odlažemo različite predmete ili hranu, najveću muku predstavlja proces pakovanja. Sve treba smjestiti brzo, efikasno i kvalitetno, te bezbjedno sačuvati i prenijeti na željeno mjesto. Veliku pomoć nam u tome čini sasvim običan proizvod – selotejp.

Kako da pakovanje predmeta i namirnica bude brzo i bezbjedno?

Odakle naziv selotejp?

Selotejp je u stvari naziv brenda koji se uobičajio kao ime za ljepljivu traku. Namotan je na rolnu i isjeca se po potrebi dužine, ručno ili pomoću aparata, a služi spajanju različitih materijala, prvenstveno kartona ili papira, ali i onih čvršćih, poput stakla ili drveta. Proces lijepljenja je zapravo privremen, budući da je selotejp lako odlijepiti sa predmeta. Ovaj proizvod nastao je tokom XIX, ali su njegova široka proizvodnja i potrošnja zamajac dobile u XX vijeku.

Predmeti su sigurni i zaštićeni

Tokom života često imamo potrebu za pakovanjem različitih predmeta, od laganih do teških, od tekstilnih do staklene galanterije, bilo da se selimo ili iz bilo kog razloga stvari premještamo ili odlažemo. U vrijeme internet kupovine i brze pošte još je češće slanje paketa, a spektar onoga što poručujemo je nepresušan – od hrane, preko peškira, do tehnike i namještaja. Najbitnije je da u procesu pakovanja i kasnijeg transporta proizvodi budu očuvani, tj. da pakovanje bude kvalitetno i sigurno, a stvari zaštićene i očuvane. Tu značajnu ulogu igra selotejp kao snažno sredstvo pričvršćivanja, ali jednostavne primjene i pristupačne cijene.

Za različite pakete, različite ljepljive trake

Selotejp predstavlja višenamjenski i višestruko koristan proizvod, te se koristi kako za lijepljenje ukrasnih papira ili poruka, malih i lakih paketa, tako i onih velikih dimenzija i izrazito teških. To nam omogućava raznolikost vrsta ljepljive trake, te se osim za kućne potrebe, koristi i za profesionalno pakovanje, kada na sebi može sadržati i štampani logo ili podatke firme. Razlikuju se širine i debljine selotejpa, te i boje jer osim uobičajeno providne može biti i u braon, plavoj ili drugoj boji. Sačinjen je od kombinacije različitih materijala, najprije poliestera i propilena, pa čak i recikliranih materijala, sa određenim lijepkom, koji se može nalaziti kako sa jedne, tako i sa obje strane trake. Načelno ga odlikuje čvrstina, rastegljivost, izdržljivost, otpornost na oštećenja i temperaturne razlike, kao i zaštitni efekat, što je doprinijelo njegovoj širokoj primjeni. Takođe, kada je lijepak na prirodnoj bazi, selotejp je vrlo pogodan i prilikom odlaganja hrane, posebno jer ne dolazi do njegovog oštećenja prilikom stajanja u zamrzivaču.

Pakovanje kao nezaobilazni dio selidbe

Iako pakovanje uvijek treba da bude pažljivo, ono je naročito stresno prilikom selidbe budući da cijelo pokućstvo treba izmjestiti. Kako bi ovaj proces prošao što jednostavnije, važno ga je dobro isplanirati i organizovati: napraviti prioritete, redosljed i plan pakovanja, a stvari klasifikovati prema vrsti. Najbitnije je nabaviti kutije različitih i što većih dimenzija, kartone i džakove, a za osjetljivije predmete i pucketavu foliju, kao i druge detalje koji nam mogu koristiti. Kada je sve klasifikovano i smješteno slijedi finalni dio – učvršćivanje paketa.

Dakle, adekvatna oprema za pakovanje sa kvalitetnim pričvršćivačem učiniće da cio ovaj proces bude efikasan i siguran, stoga ulogu selotejpa nipošto ne treba potcijeniti.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.