Aprililili, o istoriji dana svih budala

Aprililili, o istoriji dana svih budala

Danas je Svjetski dan šale, dan koji se obilježava u skoro svim zemljama svijeta iako ni u jednoj nije proglašen za zvaničan praznik.

Tradicija prvoaprilskih šala seže duboko u prošlost, čak do drevnog Egipta. Legenda kaže da je Marko Antonije htio da pobijedi na ribarskom takmičenju i da je poslao slugu da na udicu zakači veliku ribu, ali da je Kleopatra otkrila prevaru i naredila da se na udicu zakači koža krokodila i tako mu pokazala da nije uspio u prevari.

Što se tiče “novije” prošlosti, najverovatnije da je prvoaprilsko “ludiranje” vezano za reformu gregorijanskog kalendara. Do 1582. godine, Nova godina je proslavljanja između 25. marta i 1. aprila, nakon reforme, od 16. vijeka, Nova godina se proslavlja 1. januara. Međutim, pošto nisu svi mogli tako lako da se prilagode novom kalendaru i dalje su Novu godinu dočekivali 1. aprila tako da su ih drugi ismijavali i nazivali “aprilskim budalama”. Prije nego što je Nova godina počela da se proslavlja 1. januara, prvoaprilske svetkovine su obilježavale početak proljećnog solsticija, prinosile su se žrtve i darovi bogovima kako bi se umilostivili i narod je prilikom proslava malo i “ludovao”. Prvi april je tako ostao upamćen kao dan kada je dozvoljeno biti pomalo “lud”.

Ono što je sasvim sigurno je da je običaj prvoaprilskih šala nastao u Francuskoj za vrijeme kralja Šarla IX i u Njemačkoj za vrijeme Habsburgovaca, a da se iz ove dvije zemlje u 18. vijeku proširio na Englesku, a onda i na druge zemlje. U 19. vijeku, ovaj običaj je već zaživio u većini zemalja.

Prema jednoj legendi, Bog je stvaranje svijeta završio 1. Aprila, a onda se vratio na nebo i brigu o Zemlji je ostavio ljudima. Svi znamo šta se nakon toga desilo, Adam i Eva su zgriješili, napravili “ludost” u rajskom vrtu, a Bog više nikada nije uspio da ispravi tu ljudsku budalaštinu.

Dugo se vjerovalo da Prvi april vodi porijeklo još od onog prvog aprila kada je Noe sa barke prvi put poslao golubicu da pronađe kopno, a ona se vratila bez grančice u kljunu.

U mnogim zemljama svijeta simbol Prvog aprila je riba, neki kažu zbog toga što se riba upeca na mamac, kao i lakovjerni na prevaru, dok druga teorija ovo vezuje za početak sezone ribarenja koja obično počinje 1. apila, međutim, kako je tada još uvek teško upecati dobru ribu, mnogi ribari se kući vraćaju bez nje, prevareni od majke prirode. U nekim zemljama se vjeruje da je to zbog toga što se Sunce tada nalazi u zodijačkom znaku ribe.

Jednom od najvećih prvoaprilskih prevara na koje je nasjelo mnogo ljudi smatra se dokumentarni film koji je 1957. godine prikazan na BBC-ju o velikoj žetvi špageta koje rastu na drveću u Italiji. Mnogi gledaoci su zvali BBC i raspitivali se kako mogu da naruče ove nevjerovatne špagete.

U Milanu je takođe uspjela masovna prevara prvoprilskom šalom kada je 1961. godine u jednom časopisu objavljeno da će grad donijeti uredbu kojom će konji i druge životinje koje se mogu vidjeti u gradu morati da budu obilježeni signalnim svjetlima kako bi saobraćaj mogao nesmetano da se odvija. Mnogi građani su pohrlili sa svojim kućnim ljubimcima kako bi ih obezbijedili neophodnom signalizacijom.

Velika radio prevara, drama o invaziji vanzemaljaca koja je dovela do panike u Americi 1938. godine, čiji je glavni akter bio Orson Vels, bila je planirana za 1. april, međutim, zbog tehničkih razloga je odložena i emitovana tek 30. oktobra.

U mnogim zemljama, prvoaprilske šale se dešavaju samo do podneva, nakon toga onaj ko pokuša prevaru smatra se pravom prvoaprilskom budalom, a u nekim zemljama postoji vjerovanje da ta osoba neće imati sreće.

Kako god, pričuvajte se danas, zahvaljujući Internetu možete da budete prevareni, a da i ne trepnete, mnogo prije nego da nešto čujete preko radija ili televizije.

Srećan vam
All Fool’s Day
Poisson d’ avril
Pesce d’ aprile
Aprilscherz

 

Tekst je preuzet sa sajta Tetka.rs

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.