Tri lokacije koje morate posjetiti u Budimpešti

Budimpešta je grad prepun atraktivnih lokacija koje mame turiste iz celog sveta. Mi imamo sreću da se mađarska prijestonica nalazi blizu i da na brz i lak način možemo uživati u njenim čarima. U daljem tekstu ćemo sa vama podijeliti tri sjajne lokacije u Budimpešti koje bi trebalo da budu na samom vrhu vaše liste atrakcija koje želite da posjetite. Ukoliko putujete samo na vikend ili par dana, pođite od ovih lokacija i bićete zaista zadovoljni utiscima.

Tri lokacije koje morate posjetiti u Budimpešti

Ribarska tvrđava

Sa ove velelepne tvrđave se pruža najlepši pogled na Budimpeštu. Čini je 7 fascinantnih tornjeva koji su građeni sve do 1902. godine.  Svaki od tornjeva predstavlja simbol jednog od mađarskih plemena koji su u 9. vijeku naseleli Mađarsku i od kojih je stvoren mađarski narod.

Tvrđava je dobila ime po ribljoj pijaci koja se na tom području nalazila još u srednjem vijeku. U jednom periodu se ovo područje nazivalo čak i “Ribarski grad”.

Ova građevina djeluje kao da je iz neke bajke, odiše nekom simpatičnom i nestvarnom misterijom. Odlično se uklapa u okolne predjele koji su takođe bajkoviti i kao stvoreni za neku filmsku lokaciju. Ova fascinanta građevina, iako u nazivu sadrži “tvrđava”, nije napravljena, niti ikada korišćena u svrhu odbrane, već isključivo za hedonizam i kao panorama nad Budimpeštom.

Što se tiče plaćanja posjete, neophodna je samo nadoknada za posjetu gornjem dijelu tvrđave. Nije u pitanju visoka cijena (500 Ft) s obzirom na to kakvu ljepotu može priuštiti svojim posjetiocima.

Zanimljivo je i da se pored tvrđave, ispred spomenika Stepana I možete slikati sa velikim živim sokolom. To je svakako još jedna lijepa i neobična uspomena koju ćete sačuvati za cio život ukoliko posjetite mađarsku prijestonicu.

Crkva Svetog Matijaša

Autentični naziv ove crkve je bio crkva Naše Gospe dok u 15. vijeku nije promijenjen po kralju Matijašu koji je pokrenuo njenu obnovu. Nakon što je on tu održao dva, za to vrijeme, raskošna vjenčanja, ova crkva je postala tradicionalna crkva za kraljevska vjenčanja, ali i za krunisanja.

Ova čuvena crkva je za vrijeme turske okupacije pretvorena u džamiju. Nakon oslobođenja od Turaka vraćena joj je prvobitna namjena i počela je njena obnova u baroknom stilu. Današnji izgled ima zahvaljujući arhitekti Frigyes Schuleku čiji je cilj bio da joj vrati sjaj iz 13. vijeka.

Lančani most

Ovaj čuveni most možete vidjeti na većini slika i razglednica Budimpešte jer je jedan od najprepoznatljivijih i svakako najljepših atrakcija mađarske prijestonice. Simbolizuje i vezu između Budima i Pešte, jer je i prvi stalni most koji povezuje ova dva dijela Budimpešte, koje je prije Lančanog povezivao pontonski ili plutajući most.

Most je izgrađen na zahtijev grofa Istvána Széchenyia nakon što mu je otac preminuo u Beču. To se desilo u januaru, po veoma jakoj zimi kada je dotadašnji most bio zatvoren. Grof je bio riješen da pravi most bude izgrađen na tom mjestu kako bi se olakšao prelazak između dva dijela Budimpešte i generalno saobraćaj u regionu. Sama izgradnja ovog mosta je počela tek 22 godine kasnije, tačnije 1842. godine i nakon 7 godina je završen. Uslijedilo je i ujedinjenje Budima i Pešte 1873. godine i smatra se da je velika zasluga u tome pripala upravo ovom mostu. Lančani most predstavlja simbol ujedinjenja, jačine, moći  i razvoja. Budimpešta je nakon toga ušla u zaista zlatno doba koje je obilježio razvoj u svakom smilu: kulturnom, ekonomskom i intelektualnom prije svega. Most dobija poseban sjaj noću kada se ogleda u Dunavu i privlači veliki broj ljudi da pored njega šetaju, naravno fotografišu i uživaju u tom fantastičnom prizoru.

Ukoliko želite da posjetite Budimpeštu, to možete učiniti sopstvenim vozilom ili udobnim i brzim kombi prevozom. Toplo vam preporučujemo da je posjetite u proljećnom periodu kada zaista dobije neku posebnu cvjetnu notu i poletnu energiju.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.