Zašto je Tenerife jedna od najpopularnijih destinacija ovog ljeta

Ove godine, Tenerife je jedna od najprivlačnijih destinacija za turiste iz svih krajeva svijeta, a razlozi za to su mnogobrojni i iznenađujući. Prvo, Tenerife ima nešto za svakoga. Za one koji žude za suncem i plažama, ovo ostrvo ima kilometre prelijepih obala sa sitnim pijeskom i morem čarobnih tirkiznih nijansi i kristalne čistoće.

Zašto je Tenerife jedna od najpopularnijih destinacija ovog ljeta

Ako ste avanturisti, tu su vulkanski pejzaži i planine pune skrivenih kutaka. Ovdje je skoro uvijek lijepo vrijeme, što je sasvim dovoljno za sreću. Ali ono što zaista izdvaja Tenerife je posebna atmosfera, koju ćemo pokušati da dočaramo u ovom tekstu.

Zanimljiva geografija

Tenerife, najveće ostrvo Kanarskog arhipelaga, leži u Atlantskom okeanu, oko 300 km zapadno od obale Afrike. Ovu prelijepu destinaciju karakteriše izuzetno povoljan geografski položaj. Ostrvo se prostire na površini od oko 2.034 kvadratna kilometra, sa najvišim vrhom Španije, planinom Teide, koja se uzdiže do visine od 3.718 metara iznad nivoa mora. Ovaj vulkanski vrh, koji je ujedno i nacionalni park, predstavlja jedinstvenu atrakciju koja privlači planinare, avanturiste i zaljubljenike u prirodu.

Geografski položaj Tenerifa omogućava svima uživanje u prijatnoj, proljećnoj klimi tokom cijele godine. Temperature rijetko padaju ispod 20°C čak i tokom zime, dok ljeti dostižu prijatnih 30°C. Ostrvo se diči raznovrsnom vegetacijom, od suptropskih šuma do pustinja. 

A pored prirodnih ljepota, tu je i bogata kulturna i istorijska baštinu. Skoncentrisana je u gradovima Santa Kruz de Tenerife i San Kristobal de la Laguna, koji čuvaju arhitektonsku ljepotu i istorijske spomenike, svedoke bogate prošlosti ostrva. A istorija je fascinantna. Otkriveni tokom španskih istraživačkih ekspedicija u 15. vijeku, brzo su postali važno uporište za španske moreplovce na putu ka Novom svijetu. Tokom istorije, ostrvo je bilo poprište mnogih bitaka i sukoba, uključujući i legendarnu bitku kod Santa Kruza de Tenerifea između Španije i Velike Britanije.

Danas, sa milionima turista koji posjećuju ostrvo svake godine, turizam je glavni generator prihoda, pružajući brojne poslovne prilike u sektorima kao što su ugostiteljstvo, zabava i usluge. Zato i vi za ovogodišnje putovanje birajte Tenerife, i priuštite sebi ljetovanje za nezaborav.

Najstariji prirodni spomenik

Jedna od najzanimljivijih, a manje poznatih činjenica o Tenerifama jeste postojanje "Zmajevog drveta" (Dracaena draco), drevne biljke koja može živjeti više stotina godina. Najpoznatiji primjerak nalazi se u gradu Icod de los Vinos i vjeruje se da je star više od 800 godina. Ovo drvo nije samo botanička zanimljivost, već i dio lokalnih legendi. Prema jednoj od njih, drvo je nastalo iz krvi zmaja koji je ubijen u borbi sa hrabrim ratnikom. Drvo se nalazi u parku Parque del Drago.

Piramide su i ovdje

Tenerife skrivaju mrežu drevnih piramida u gradu Güímar. Ove stepenaste strukture su dugo bile misterija, dok istraživanja norveškog istraživača Thora Heyerdahla nisu ukazala na sličnosti sa piramidama u Meksiku i Peruu. 


Njihova gradnja seže od vremena kada su guanči, domoroci Kanarskih ostrva, naseljavali Tenerife. Iako su mnogi smatrali da su ove strukture samo obične terasaste poljoprivredne parcele, Heyerdahlova istraživanja i teorije ukazale su na to da bi piramide mogle imati religijski ili astronomski značaj. Pored svoje arheološke vrijednosti, piramide Güímara su dio Etnografskog parka, koji pruža posjetiocima uvid u bogatu kulturnu baštinu Kanarskih ostrva. Park sadrži botanički vrt sa autohtonim biljkama, eksponate posvećene Heyerdahlovim ekspedicijama i informativne izložbe o istoriji i tradiciji regiona.

Skrivene pećine

Cueva del Viento je lavirint vulkanskih tunela i jedan je od najdužih vulkanskih cjevovoda na svijetu, budući da se proteže na oko 18 kilometara. Posjetioci ovih pećina mogu vidjeti spektakularne podzemne formacije i fosile izumrlih životinja koje su nekada naseljavale ostrvo. 

Cueva del Viento, što u prevodu znači Pećina vetra, nije samo turistička atrakcija, već i značajno arheološko i geološko nalazište. Pećina je stara između 27.000 i 30.000 godina i formirana je tokom erupcija vulkana Pico Viejo, koji se nalazi pored poznatog vulkana Teide. 

Ove pećine su među najvažnijim prirodnim fenomenima Tenerifa, pružajući posjetiocima jedinstven uvid u geološku prošlost ostrva. U pećinama živi preko 190 različitih vrsta živog sveta, uključujući jedinstvene vrste paukova, insekata i bakterija koje se ne mogu naći nigdje drugde na svijetu.

Vrata ka zvijezdama

Ljubitelji astronomije će biti oduševljeni saznanjem da se na Tenerifama nalazi jedna od najvažnijih svjetskih opservatorija – Opservatorija Teide. Zbog minimalnog svjetlosnog zagađenja i čistog neba, ovo mjesto je idealno za posmatranje zvijezda. Ne čudi što Tenerife često nazivaju "vrata ka zvijezdama".

Opservatorija Teide se nalazi na nadmorskoj visini od oko 2.400 metara na planini Teide, što joj omogućava izuzetno jasne uslove za astronomska istraživanja. Osnovana je 1964. godine i dio je Instituta za astrofiziku Kanarskih ostrva (IAC). Ovdje su smješteni brojni teleskopi i instrumenti, uključujući i solarni teleskop THEMIS, koji je specijalizovan za proučavanje Sunca. Postoje organizovane ture koje vam omogućavaju da koristite profesionalne teleskope i saznate više o noćnom nebu od stručnih vodiča.

Odlična hrana 

Osim prirodnih i kulturnih bogatstava, Tenerife krije i gastronomsku tajnu - "Papas arrugadas". Ove male naborane krompiriće čiji se recepi ljubomorno čuva i prenosi s generacije na generaciju, služe sa lokalnim umakom "mojo". Ukus ovog jednostavnog, ali ukusnog jela, oduševiće svakoga.

Papas arrugadas se pripremaju od posebne vrste malih krompira koji se kuvaju u vodi sa velikom količinom morske soli, sve dok ne dobiju karakterističnu naboranu koru. Ovo jelo se obično servira sa dva tipa "mojo" sosa: "mojo rojo", koji je crvene boje i ima pikantan ukus zahvaljujući paprikama, i "mojo verde", zeleni sos napravljen od peršuna ili korijandera, bijelog luka i maslinovog ulja.

Tu su i druga autentična jela, kao što je "gofio", prah od prženih žitarica koji se koristi u mnogim receptima, i "rancho canario", tradicionalna supa sa mesom, krompirom, rezancima i leblebijom. Svakako treba probati i lokalni sir "queso de cabra", napravljen od kozjeg mlijeka, koji se često služi uz "mojo" sos.

Nećete propustiti ni vina, a posebno ona proizvedena u dolini Orotava, gdje su vinogradi zasađeni na vulkanskoj zemlji koja vinu daje poseban ukus. Među najpoznatijim sortama su "Malvasia" i "Listán Blanco".

Mogli bismo još mnogo toga da pišemo o Tenerifama, ali ćemo nešto ostaviti da i sami otkrijete. Zbog svega navedenog, a i onog što nije, dajte sebi priliku da regenerišete misli i napunite baterije u ovom raju na zemlji.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Odčepljavanje sudopera bez hemikalija

RECEPT
DANA

Indijski uštipci

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.