Djevojačka trava spas za žene

Pomaže u slučaju bolnih menstruacija i jakog krvarenja. Zbog zavidne količine kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris.

Djevojačka trava spas za žene

 

Kosmopolitska korovska biljka hoću-neću (Capsella bursa posteris) koja raste svuda po Evropi, osim na krajnjem sjeveru, u ljekovitom smislu izuzetno je dragocjena. Najčešće se nalazi pored puteva, u dvorištima i na zapuštenim livadama. Naziv je dobila po dječjoj igri “hoću-neću” i “voli me-ne voli me”, koja se najčešće izvodi sa njenim listićima u obliku srca. Zbog oblika u narodu je zovu i “pastirska torbica”, ali i rusomača, djevojačka trava i mačkino srce.

Cvjeta od aprila do oktobra, a bere se sve dok cvjeta. Suši se u hladovini u tankim slojevima. Ljekovita je u cjelosti. Cvjetovi su mali bijeli, raspoređeni u bočne cvasti. Plod je srcasto trouglasti, tvrd na dodir. Sadrži flavonoide, polipeptide, holin i acetilholin, histamin, vitamine A, B i C i obilje drugih djelotvornih sastojaka. Kao daleka rođaka familije krstašica oslobađa karakteristični miris sumpornih jedinjenja.

Omiljeni je narodni lijek protiv menstrualnog odliva i bolnih menstruacija, zbog čega je i zovu djevojačka trava. Koristi se i kod pojave krvi u mokraći, upale bešike, krvarećih hemoroida, kao i za jačanje materice i snižavanje krvnog pritiska. Zbog zavidnog prisustva kalijuma povoljno utiče na srčani mišić, a preporučuje se i kod angine pektoris. Najdjelotvornija je pomiješana sa drugim ljekovitim biljkama.

U čajnim mješavinama protiv hipertenzije kombinuje se sa rastavićem i glogom.

Pomiješana sa virkom i hajdučkom travom najbolji je lijek za žene koje imaju problem sa prolapsom, odnosno ispadanjem materice. Ova pojava je karakteristična za starije i žene u srednjim godinama, a može da se javi i nakon teškog porođaja ili slabljenja tonusa mišića. U takvim okolnostima rusomača jača mišićno tkivo materice, zbog čega se ovaj čaj preporučuje i poslije porođaja.

Koncentrovan čaj od “pastirske torbice” uspješno zaustavlja krvarenje iz nosa. Da bi se željeni efekat postigao, u nosu treba držati u čaju natopljen tampon od vate ili gaze dok krvarenje prestane.

Tinktura od biljke hoću-neću djelotvorna je za mišiće čiji je tonus oslabljen. Masaža ovom tinkturom posebno se preporučuje osobama čije su ruke ili noge bile dugo u gipsu, pa su im mišići oslabili.

Rusomača se ne preporučuje jedino tokom trudnoće. Postoji i negativna interakcija sa određenim lijekovima. Prekomjerna upotreba preparate od ove biljke može da utiče na terapiju antihipertenzivima, terapiju kod poremećaja rada štitaste žlijezde, a može da pojača i dejstvo sedativa.

Tinktura

Cijela svježa biljka se fino isitni i ubaci u flašu bez pritiskanja. Zatim se doda 40% alkohol da biljku prekrije i ostavi na suncu da stoji 10 dana. Nakon toga sadržaj se procjedi, sipa u tamniju flašu i čuva na hladnom mjestu. Osim što tinkura služi za masažu oslabelih mišića, preporučuje se i za zaustavljanje krvarenja u organizmu. Tri puta dnevno se sipa u šolju čaja po 10 kapi i pije.

Djelotvorni čajevi

Čaj se priprema tako što se supena kašika rusomače, ili mješavine sa drugim biljkama, zavisno od toga za šta se koristi, prelije sa 200 ml ključale vode. Ostavi se poklopljeno da odstoji pola sata, zatim procjedi i zasladi po želji. U toku dana treba popiti tri šolje, uvijek prije jela.

U menopauzi se posebno savjetuje konzumiranje ovog čaja. Da bi se tegobe olakšale pa čak i eliminisale, dnevno treba piti po dvije šolje čaja u trajanju od mjesec dana, zatim napraviti tronedjeljnu pauzu, pa cio postupak ponoviti još jednom.

 

 

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Skratite vrijeme peglanja na pola

RECEPT
DANA

Quesadillas

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.