12 pravila za intimnu higijenu kod žena

12 pravila za intimnu higijenu kod žena

Žene često razgovaraju i razmjenjuju iskustva i savjete za njegu kože, kose i za korištenje šminke. Ali, vrlo rijetko tema razgovora je intimna higijena.

Održavanje intimne higijene je posebno važno za žene, ne samo kao način da budemo čiste i svježe, već i u sprječavanju ozbiljnih zdravstvenih problema.

Evo osnovnih pravila kako održavati besprijekorno čisti predio "tamo dolje":

 1. Obični sapuni ili gelovi za tuširanje nisu adekvatni za delikatne dijelove.Većina ovih proizvoda je namijenjena održavanju prirodne pH vrijednosti kože, koja iznosi 5,5. Normalna pH vrijednost zdrave vagine se kreće izmedju 3,8 i 4,5. Korišćenje običnih sapuna može da naruši prirodnu floru vagine, stvarajući uslove za razvijanje i razmnožavanje štetnih bakterija. Kao posljedica se pojavljuju iritacije, svrab, bol, neprijatni mirisi, pojačano lučenje sekreta ili infekcija. Zato budite obazrivi pri kupovini proizvoda za intimnu higijenu. Ljekari u većini preporučuju korišćenje samo tople vode, ali ako mislite da vam nije dovoljna, koristite isključivo proizvode namijenjene intimnoj zoni.

 2. Perite samo površinu vagine.Vagina ima sposobnost samočišćenja, pa zato nije neophodno pranje unutrašnjosti. Dakle, može se reći da je i štetno..

 3. Dovoljno je prati se jednom dnevno. Makar jednom dnevno održavajte higijenu toplom vodom. Preporučeno je pranje nakon svakog pražnjenja crijeva, kako bi se spriječilo širenje bakterija prema vagini. U periodu menstrualnog ciklusa takodje je važno prati se dva puta dnevno samo toplom vodom.

 4. Ne koristite sundjere ili rukavice. Oni mogu nanijeti povrede na sluznici.

 5. Ne usmjeravajte mlaz vode direktno na vaginu. Neka voda teče odozgo prema dolje da biste spriječili ulazak bakterija u unutrašnjost.

 6. Uvijek koristite meku suvu krpu. Krpa sa kojom se brišete treba da bude meka i suva. Mijenjajte je na svaka 2-3 dana i koristite je jedino i isključivo vi.

 7. Brišite se od sprijeda ka nazad. Pri svakoj posjeti toaletu, brišite se toaletnim papirom od sprijeda prema nazad, tj. od vagine ka anusu.

 8. Nosite pamučni donji veš. Pamučni donji veš omogućava koži da diše. Za razliku od pamuka, sintetički materijali sprječavaju cirkulaciju vazduha i povećavaju vlažnost u intimnoj zoni i na taj način se stvara idealna sredina za razvoj bakterija. Svakodnevno nosite pamučni donji veš, a gaćice sa čipkom čuvajte za specijalne prilike. Isto tako, izbjegavajte nošenje farmerki i pantalona.

 9. Intimne dijelove perite i prije i poslije seksualnog odnosa. Pored toga, vrlo je važno da i vaš partner održava dobru intimnu higijenu.

 10.  Seks za vrijeme menstruacije nosi veliki rizik za pojavu infekcija. Zato, izbjegavajte to. Ako ste skloni infekcijama, apstinirajte dok se krvarenje ne završi.

 11. Za vrijeme menstruacije, mijenjajte higijenske uloške na svaka 2-4 sata. Ne dozvolite sebi da jedan uložak držite više od 4 sata. U tom slučaju ne samo da se nećete osjećati svježe, nego i štetnim bakterijama dajete prostora da se razmnožavaju.

 12. Tampone koristite rijetko i mijenjajte ih na svaka 2-3 sata. Nikada, ali nikada ne spavajte sa tamponom. Tamponi treba da se mijenjaju redovno, zato što mogu da prouzrokuju infekcije ili sindrom toksičnog šoka, koji se smatra kao potencijalno fatalna bolest. Nikako ne koristite tampone ako imate infekciju.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Kako iskoristiti ostatake riže

RECEPT
DANA

Francuski krompir

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.