Djelovi vrata: Saznajte sve o anatomiji sobnih i sigurnosnih vrata

Bez obzira na to da li kupujete nova vrata ili u vašem domu postoje vrata koja treba popraviti i zamijeniti, nekad je od velike koristi da se poznaju tehnički detalji cjelokupne stolarije. Ako se upuštate u projekat zamjene vrata ili nove gradnje i preopterećeni ste svim tehničkim terminima, ovaj tekst će vam objesniti sve djelove vrata, tako da možete da razumijete terminologiju i kako se svi djelovi spajaju. Razumijevanje osnovnih djelova vrata olakšava razgovor sa izvođačima i prodavcima, kako biste odabrali prava sobna vrata za vaš projekat.

Djelovi vrata: Saznajte sve o anatomiji sobnih i sigurnosnih vrata

Okvir vrata

Bočni dovratnici, dovratnici za glavu i rešetke su djelovi koji čine okvir. Okviri stambenih vrata najčešće su napravljeni od drveta, ali mogu biti i od aluminijuma, fiberglasa ili kompozitnog materijala. Okviri za vrata se mogu kupiti kao spremni za farbanje ili naručiti sa fabričkom završnom obradom u raznim bojama.

Dovratnik

Gornji horizontalni dio okvira vrata ili prozora naziva se dovratnik.

Dovratnik je pojedinačni dio okvira vrata. Dva bočna dovratnika čine vertikalne komponente okvira vrata, a dovratnik za glavu je gornja horizontalna komponenta. Zajedno, dovratnici čine okvir vrata.

Pragovi

Pragovi su donja komponenta okvira vrata. Oni su dio vrata koji se zatvara i pričvršćuje za pod. Samo spoljna vrata (ona koja vode napolje) imaju pragove, sobna vrata nemaju. Prag ima zaštitnu kapu koja ga štiti I pokriva. Obično je nagnut prema spolja da bi pomogao u prolivanju vode. Pragovi su napravljeni od izdržljivih materijala poput metala ili fiberglasa jer moraju biti dovoljno jaki da izdrže pješački saobraćaj I veliku frekvenciju prilikom prolaska.

Zastakljivanje vrata

Zastakljivanje je samo druga riječ za staklo na vratima ili prozoru. Zastakljivanje kod novijih spoljašnjih vrata se sastoji od najmanje dva sloja stakla, a ponekad i od tri. Inertni gas, obično argon, se ubrizgava između slojeva stakla da bi se obezbijedila dodatna izolacija. Skoro nevidljivi premazi se dodaju staklu kako bi pomogli u upravljanju količinom svjetlosti i toplote koja se provodi kroz prozorsko staklo ili se odbija od njega. Zastakljivanje se može poboljšati nijansama i laminacijama kako bi se dodala privatnost, pružile dekorativne opcije i povećala snaga.

Kod unutrašnjih vrata zastakljivanje je jednostavnije jer vrata osim svjetlosti, ne treba da obezbijede druge nivoe zaštite I izolacije.

Kućište

Okvir za prozore i vrata je dizajniran da sakrije praznine između okvira prozora ili vrata i površine unutrašnjeg zida. Spoljna obloga kućišta je kalup za ciglu, dizajnirana da sakrije razmak između okvira prozora ili vrata i površine spoljašnjeg zida. Kalup za ciglu je deblji od većine profila unutrašnje obloge i obezbjeđuje tampon između prozora/vrata i cigle ili druge obloge koja ih okružuje. Kalup za ciglu može biti napravljen od drveta, aluminijuma, PVC-a, fiberglasa ili kompozitnih materijala i dio je vrata na koji su pričvršćena vrata sa ekranom ili olujna vrata.

Vremenske prilike

Na spoljnim vratima, izolacija od vremenskih uslova pomaže da se zapečate praznine između okvira vrata i panela zatvorenih vrata, a vremensko skidanje obično je napravljeno od elastičnog, fleksibilnog materijala poput silikona, gume ili pjene.

Panel vrata

Panel vrata, koji se ponekad naziva i ploča, odnosi se na cijeli dio vrata koji se pomjera napred-nazad. Pune ploče za vrata se često dijele na manje ploče, koje su postavljene između stubova i šina. Ovo je najčešći tip vrata koja ugrađujemo u naše domove.

Šinska vrata

Uski horizontalni segmenti na panelu vrata nazivaju se šine. Ova vrata imaju gornju, donju i srednju šinu.

Okov vrata

Okov je uski vertikalni segment koji se nalazi sa obje strane panela vrata. Jedna se zove brava, a druga šarka.

Šarka je komad hardvera koji omogućava da se vrata otvaraju i zatvaraju. Vrata standardne veličine imaju tri šarke, ali veća vrata će imati četiri ili više. Boja ili završna obrada šarki se obično poklapa sa završnom obradom brave.

U vratima je izbušena rupa za smještaj brave.

Set brava za zaključavanje

Set brava se odnosi na ručke, brave, zasune, udarne ploče i sve ostale hardverske komponente koje omogućavaju da se vrata zabrave i zaključaju na mjestu. Setovi za zaključavanje se takođe nazivaju ručkama ili hardverom.

Ručka, kvaka ili poluga su komponenta okova vrata koja se koristi za otključavanje panela vrata i njihovo otvaranje ili zatvaranje. Postoji mnogo stilova i završnih obrada koje možete izabrati. Postoje tri vrste ručki za vrata:

  1. Ulazne ručke: upravljaju se pomoću cilindra ključa na spoljnoj strani vrata i dugmeta za zaključavanje na unutrašnjoj strani.
  2. Ručke za krevet/kupatilo: imaju dugme za zaključavanje sa unutrašnje strane, ali ne i na drugoj strani.
  3. Ručke za prolaz: nemaju mehanizam za zaključavanje.

Zasun

Zasun za vrata je osovina koja se nalazi na ivici panela vrata i koja pričvršćuje ploču na mjestu. Kada se ručka okrene, zasun se povlači i omogućava otvaranje vrata. Zasuni se smatraju dodatnim oblikom sigurnosti i najčešće se izdvajaju od sklopa ručke, što znači da je za vrata sa zasunom potrebna dodatna rupa. Hardverski sistemi za zaključavanje sa više tačaka pružaju još veću zaštitu od kombinacije reze i zasuna, a dostupni su i novi sistemi kućne automatizacije.

Odabiru sobnih vrata treba pristupiti detaljno i pažljivo, kako biste izvukli najbolje iz svoje investicije. Prilagodite izbor sopstvenim željama i informišite se o svim opcijama kako biste imali najbolji odnos cijene i kvaliteta i kako biste dugo uživali u vašim vratima.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Ako vam jelo prigori prilikom kuvanja...

RECEPT
DANA

Kajgana iz rerne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.