Najčešće novogodišnje odluke - i zašto ih se ne pridržavamo

Restorani, klubovi, trgovi i kafane čine doček Nove godine fantastičnim iskustvom koje rado očekujemo svake godine, ali su dani poslije novogodišnjih i božićnih praznika rezervisani za oporavak od lude novogodišnje noći, za sabiranje utisaka i vizualizaciju ciljeva koje želimo da ostvarimo u godini pred nama.

Najčešće novogodišnje odluke - i zašto ih se ne pridržavamo

Novogodišnje odluke nižu se u notesima, puni smo ambicije i elana, ali ako se vratimo na stranicu ispisanu tačno 365 dana ranije vidjećemo da se neke odluke u istom obliku ponavljaju, i to ne prvi put.

Razmislili smo zašto se neke stvari nisu promijenile, uprkos velikoj želji da se to desi.

Zdravo ću se hraniti

Ostaci prazničnih đakonija počišćeni su iz frižidera, ali nažalost, loše navike koje vučemo iz prethodne godine nisu nestale zajedno sa njima. Isti izazovi vas očekuju i u ovoj godini: brza hrana je jeftinija, dostupnija i često mnogo ukusnija od zdrave.

Loš dan na poslu tražiće utjehu nečim daleko jačim od tanjira barenog povrća i grilovane piletine, a shvatićete gdje sve vrebaju neželjeni šećeri i kalorije prvog dana nakon što skinete neku od popularnih aplikacija za brojanje kalorija.

Obrazac je dobro poznat: izdržimo prvi dan, pa onda i nedjelju dana stroge dijete, osmog prekršimo, devetog smo još oštriji prema sebi iz osjećaja griže savjesti, a desetog uhvatimo sebe sa velikim parčetom pice. Od ponedjeljka ispočetka.

Pokazalo se da se odluka o zdravijoj ishrani nalazi na velikom broju lista novogodišnjih odluka, što možete vidjeti iz ove studije, a malo ljudi se zaista pridržava. Osnovna greška je što smo previše rigorozni u startu, brzo gubimo volju i ne prepoznajemo šta nam je zaista potrebno u trenutku kada želimo baš punjenu pljeskavicu i ništa drugo.

Kada se planira promjena načina života na duže staze, nužno je kreirati realistične ciljeve za kraće rokove i u skladu sa sopstvenim mogućnostima. Kada želite da pobegnete u frižider nakon ružnog dana, zapitajte se koje to osjećanje pokušavate da pojedete.

Koncept dijete eliminišite; cheat meal ne treba da postoji. Ključ je u umjerenosti, postupnim promjenama i unošenju u organizam kombinacije svih neophodnih sastojaka.

Redovno ću vježbati

Ova odluka je u uskoj vezi s prethodnom, a donosi se uglavnom u cilju smanjenja telesne težine. Internet je doslovno krcat savjetima kako ostati motivisan i fokusiran, postoji mnogo različitih „vježbačkih filozofija“ i sajtova s detaljnim opisima vježbi koje gađaju potrebne grupe mišića, tako da ovdje nema problema s resursima, već uglavnom s vremenom i snagom volje.

I ovdje se uspjeh krije u razlaganju velikog cilja na više malih, svakodnevnih: uradite seriju od desetak čučnjeva na svaki sat sjedenja u kancelariji, koristite stepenice umjesto lifta, radite trbušnjake dok traju reklame za vrijeme filma… Mali izazovi pomoći će vam da neosjetno steknete kondiciju i samopouzdanje za obiljnije poduhvate.

Sem gubitka kilograma, vježbanje kao kvasac utiče na nivoe endorfina, hormona koji stavlja osmijeh na vaše lice. Možda je fizički napor neugodan dok traje, ali runner’s high koji osjetite poslije večernjeg džoginga natjeraće vas da mu se vraćate iz dana u dan.

Provodiću manje vremena na internetu

Organizacija posla i života zahtijeva da budemo online cijelog dana, i zaista, internet je toliko olakšao ljudski život i ubrzao zadatke koji su nam ranije oduzimali previše vremena, da je teško zamisliti šta bi se desilo kada bi jednog dana internet netragom nestao.

Međutim, internet nam jede slobodno vrijeme, hobije i međuljudske odnose a da toga često nismo ni svjesni. Grupe prijatelja koji jedva izdvoje malo vremena jedni za druge provedu veče ne ispuštajući telefone iz ruku, knjige koje ste dugo željeli da pročitate čame na polici dok vi skrolujete društvenim mrežama. Na koncertima ne možete da vidite omiljene izvođače od podignutih telefona koji neprekidno slikaju i snimaju.

Počnite tako što ćete učiniti internet konekciju fizički nedostupnom. Na kafi sa dragom osobom ostavite telefon u torbi, a ako radite od kuće, izvucite ruter iz utičnice. Možete čak i da natjerate tehnologiju da radi za vas: postoje brojne aplikacije koje poboljšavaju produktivnost tako što vam ne dopuštaju da dirate telefon u toku vremena koje sami odredite, ili predstavljaju listu dnevnih zadataka kao igricu u kojoj osvajate poene sa svakim precrtanim zadatkom.

Posvetiću više vremena porodici i bliskim prijateljima

Nažalost, veći deo vremena nam odlazi na ljude s kojima smo prinuđeni da provodimo vrijeme i sa kojima nismo bliski. Nekad imamo sreće pa radimo sa sjajnim kolegama i ne osjećamo potrebu da nakon radnog dana ostatak vremena provedemo u tišini i izolaciji, ali naši najbliži i odnosi s njima neizbježno mnogo trpe. Naročito je važno provoditi vrijeme s djecom- roditeljsku ljubav i pažnju ništa ne može zamijeniti. Samo sat vremena dnevno posvećenih djeci preduprediće brojne probleme i nesuglasice koje nastaju kada komunikacija zakaže.

Postoji nekoliko trikova da svoje vrijeme koristite pametnije i nadoknadite propušteno s najbližima:

  • telefonirajte u prijevozu - pozovite prijateljicu dok se vozite kući i iskoristite tih 45 minuta da je pitate kako je provela dan i šta ima novo;
  • izbacite televizor iz spavaće sobe - umjesto da gledate film u tišini prije spavanja, razgovarajte s partnerom, pa makar i o trivijalnostima;
  • radite zajedno - uključite djecu u kućni rad; dok zajedno prostirete veš, pričajte im šta ima na poslu i pustite ih da vam se povjere;
  • izbacite nepotrebne ljude iz života - ne podižite slušalicu kada vas pozove cinični prijatelj iz djetinjstva s kojim se čujete jednom nedjeljno reda radi. Birajte društvo.

Naučiću nešto novo

Naletjeli ste na seriju na ruskom jeziku dok ste uveče mijenjali kanale i shvatili da poslije deset godina učenja ruskog u osnovnoj i srednjoj školi ne razumijete nijednu riječ?

Ništa neobično. Mozak zadržava samo činjenice i informacije koje su mu često potrebne- zato ne možete da se sjetite imena onog glumca s brkovima, i zato već peti put tražite na internetu kako se američke kulinarske mjere pretvaraju u grame.

Ukoliko želite da se podsjetite davno zaboravljenog jezika i do kraja godine u CV ponosno upišete da govorite jedan jezik više, počnite od sitnica. Gledajte seriju s prijevodom, pa ga lagano sebi ukidajte i trudite se da pokupite što više novih riječi; instalirajte aplikacije za učenje jezika i uveče prelazite lekcije umjesto što igrate igrice. Snimite sebe kako govorite jezik. Natjerajte koleginicu da vam se pridruži.

I, ne zaboravite da se zabavljate. Učenje novih vještina može da bude pravo zadovoljstvo ako se shvati kao hobi, a ne obaveza.

Ove godine donesite samo jednu odluku: da ćete držati riječ datu sebi kao da ste je dali najvažnijoj osobi u svom životu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Gušće trepavice

RECEPT
DANA

Punjene pileće šnicle

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.