Planeta Zemlja posjeduje svoju psihologiju

Piše : Helena Rosandić, psihoterapeut-dr psiholoških nauka

Spremam se za sjutrašnji put i razmišljam o letu avionom. Često putujem i svaki put se radujem sa istim žarom. Prilikom kupovine avionske karte uvijek biram sjedište kako bih obezbjedila pogled kroz prozor. Umjesto da čitam, pripremam se za konferenciju ili tipkam na telefonu, sjedim licem prislonjenim o prozor aviona, posmatrajući kako se ti čudesni prizori šepure pred mojim očima.

Planeta Zemlja posjeduje svoju psihologiju

Kada avion uzleti sa aerodroma pred pogledom se pružaju plavetnila rijeka i jezera, ogromni planinski vijenci, drevni kanjoni. S neba tokom svakog leta posmatram ožiljke i rane planete.

Radeći sa ljudima često naglašavam da je svaka kriza šansa za razvoj, da je svako iskustvo dio nas i da nas čini onakvim kakvi jesmo. Nije li slično i sa planetom? Tokom više milijardi godina i ona je bila predmet transformacija. Njenu površinu su opsjedali meteori i asteroidi od kojih su neki ostavljali ogromne rupe, uništavajući cjelokupni život na njoj. Vulkanske erupcije su gradile planine, dok je morska uzburkanost drobila kamenje pretvarajući ga u pijesak. Ironija je u tome što su mnoge prirodne ljepote kojima se mi danas divimo nastale iz nečega što nazivamo prirodnom katastrofom.

Uticaji upravo tih teškoća strvarali su krizu iz koje su se rađale neke od najizuzetnijih darova od kojih nam zastane dah, koja nas ispune strahopoštovanjem i čine život radosnijim kad stanemo pred njima.

Zemlja predstavlja izvanrednog učitelja za nas. Zar u svakom od nas nisu smješteni svi ti procesi u malom obimu, istovjetni onima sa kojima se naša planete suočavala tokom 4,6 milijardi godina? Svako od nas osjeća kako nas događaji koje proživljavamo nepovratno obilježavaju i graviraju. Tresle su nas emotivne erupcije koje su proizvodile bol, naše tijelo mapira sopstvene kanjone koje je isklesala neka tuga, naša nadanja i nova stremljenja su morski talasi u nama.

Velika je snaga osvrnuti se na sopstveni život i prihvatiti i dozvoliti tim ožiljcima da vas definišu. Potrebno je isklesati umijeće da obuhvatite svoj bol, gubitke, razočaranja, ukazati im poštovanje, ali ne identifikovati se sa njima.

Razmišljanja nas vode u pravcu shvatanja da ono što se dešava u spoljašnjem svijetu nismo mi. Mi smo ono što se dešava unutar nas. Nije dobro sebe definisiati na osnovu razočaranja koja smo preživjeli, već na osnovu onog što smo naučili i snaga koje smo pronašli da oprostimo, prihvatimo i krenemo dalje.

Ne definišemo sebe na osnovu onog koliko je emotivna veza trajala i koliko je boljelo, već na osnovu onog koliko smo spremni da se zahvalimo ukazanoj prilici da volimo i prepoznatoj snazi da opet povjerujemo da možemo voljeti.

Vi niste svoj bol. Vi niste bolest vašeg roditelja. Vi niste prošlost koja je ostala tamo negdje. Svakako nećete postati i krava ako mučete.

Možda ste bez posla, ali niste bezvrijedni.

Možda ste bez partnera, ali niste raspuštenica.

Možda je vaš partner odlučio da ode, ali vi niste gubitnik.

Planeta Zemlja nam šalje i druge poruke. Ona nastavlja da se pokazuje Suncu prihvatajući sve svoje ožiljke, a Sunce se svakog dana opet nama pokazuje darivajući nas svjetlošću i toplotom. Nije li to čudo?

Dalje razmišljam, čitajući i učeći o procesu porođaja i rađanja djeteta, analizirajući čovječije tijelo, pa zar u svakom od nas nisu smješteni svi ti procesi koji postoje milijardama godina unazad. Nije li savršen, a ujedno riječima teško  opisiv sam čin rađanja bebe, proces kako se ona okreće, kako glavom potiskuje u težnji da i ona ugleda Sunce.

Nisu li ovo istine koje zaboravljamo.

Helena Rosandić
Helena Rosandić
Psihoterapeut - dr psiholoških nauka

Psihološki centar ABC

+382 68 741-923

Ostale Helenine tekstove možete vidjeti ovdje http://www.zenasamja.me/specijali/helena-rosandic

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Pileće bijelo meso biće sočno i meko...

RECEPT
DANA

Brze šnicle od krompira

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.