Izložba slika crnogorskog umjetnika Hilmije Ćatovića

Izložba slika crnogorskog umjetnika Hilmije Ćatovića

U četvrtak, 17. novembra sa početkom u 20 časova u Dvorcu Petrovića na Kruševcu biće otvorena retrospektivna izložba crnogorskog umjetnika Hilmije Ćatovića.

Organizatori izložbe i izdavači dvojezične studijske monografije koja prati izložbu su Centar savremene umjetnosti Crne Gore i Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore. Izložba je organizovana u okviru manifestacije "Dani kulture manjina Crne Gore".

Hilmija Ćatović je rođen u Rožajama 1933. godine. Akademiju primjenjenih umjetnosti (odsjek slikarstvo) završio je u Beogradu 1957. godine u klasi prof. Vinka Grdana gdje je i magistrirao 1980. godine. Radio je kao profesor, dekan na Fakultetu umetnosti u Prištini, na Fakultetu umetnosti i dizajna u Nišu i Novom Pazaru. Izlagao je šezdeset puta samostalno i na preko tri stotine kolektivnih izložbi. Učesnik je brojnih priznatih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja za slikarstvo. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Djela Hilmije Ćatovića nalaze se u mnogim svjetskim muzejima i galerijama kao i u privatnim zbirkama.

Autorka uvodnog teksta u monografiji istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković je, između ostalog, zapisala: "Hilmijino slikarsko djelo uobličava homogenu cjelinu preko koje umjetnik izražava human odnos prema svom okruženju – prirodi i čovjeku. Međutim, ono što ga čini jedinstvenim i prepoznatljivim jeste njegovo pejzažno slikarstvo … Kao slikar pejzaža pripada samom vrhu stvaralaca crnogorske savremene umjetnosti koji su se bavili ovim slikarskim žanrom. U atmosferi samoće i beskraja, on je otkrivao svijet prirode koji postaje projekcija njegovih duševnih, spiritualnih i vizibilnih senzacija. Emocije i sjećanja kao primarni faktor u pristupu fenomenu prirode postepeno su prelazila u emociju i znanje koji dolaze iz psiholoških dubina umjetnika. Dubljom analizom njegovih pejzaža možemo naslutiti prisustvo zena koji se manifestuje u psihološkom atributu poistovjećivanja čovjeka sa unutrašnjim pulsacijama prirode, ali i jasnu poruku stvaraoca modernog doba koji svoj likovni jezik temelji na principima autonomije umjetnosti."

Na retrospektivnoj izložbi u Dvorcu Petrovića, koja će biti otvorena do 20. decembra, Hilmija Ćatović će se predstaviti sa 130 radova (ulja na platnu i crteži) koji su nastali tokom njegovog plodnog višedecenijskog stvaralačkog rada.

O stvaralaštvu Hilmije Ćatovića će govoriti Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti a izložbu će otvoriti akademik Šerbo Rastoder.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.