Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine jakne

Dolazi vrijeme kada opet treba da razmišljamo o toplijoj garderobi, odnosno jaknama, prije svega. U kratkom periodu trebaće nam i kišni mantil, i kratka jaknica za prohladna jutra, i zimska jakna za one iznenadne jesenje nalete hladnoće. Čini se da nema više one granice između godišnjih doba, i iz majice kratkih rukava ulijećemo u zimsku jaknu. Kako da odaberemo pravi model koji nam odgovara, kao i veličinu, naročito kada to sve radimo onlajn? Postoje neki trikovi kako da izaberemo onu savršenu.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine jakne

Posebna pažnja za zimske ženske jakne

Da istaknemo već na početku da je prosto obaveza da imamo dobru zimsku jaknu. To je važno iz više razloga, naravno, zaštita je jedan među prvima. Dobra izolacija jakne zavisi od materijala od kog je izrađena, i od toga zavisi i koliko će ona dugo trajati. A da bi zimske jakne bile tople, moraju biti u tačnoj veličini, odnosno moraju da savršeno pristaju. Kada se biraju ženske jakne, veliki je izazov da u moru različitih modela i dezena funkcionalnost bude ono što je na prvom mestu prilikom biranja. Srećom, postoje i one jakne koje su i funkcionalne i lijepe i moderne, te izbor ne mora baš uvijek biti ograničen.

Ni prevelika, ni premala jakna

Veličina mora biti odgovarajuća – ako je jakna prevelika, ona ne može biti ni topla, a ako je premala, opet će vam u njoj biti hladno. U čemu je trik? Da bi materijal kojim je jakna napunjena (kod zimskih je to sintetičko punjenje) davao željenu toplotu, potrebno je da se ispuni vazduhom, odnosno da jakna bude lijepo rastresena. Prije nego što krenete da je nosite, treba je držati na ofingeru da poprimi svoj oblik. Kada se odlučujemo za veličinu, nije dovoljno da se pogleda oznaka veličine, jer se često u zavisnosti od brenda one i razlikuju. Dakle, potrebno je probati jaknu, što je malo nezgodno kada je u pitanju onlajn kupovina. Važno je obratiti pažnju na njenu dužinu, koja se utvrđuje dizanjem ruku uvis, zatim na širinu u ramenima, jer ne smije biti preuska. U to se obavezno mora računati na zimsku odjeću koja dolazi ispod jakne, te se ne preporučuje probanje u tankoj garderobi.
U jakni treba da budemo dovoljno pokretni, da nas ne sprečava u svakodnevnim vanjskim aktivnostima i tokom hladnih dana. Sve to su izazovi kada su u pitanju popularne predimenzionirane jakne, koje su često specifičnih dimenzija i prilično kratke. Zato ih sa posebnom pažnjom treba probati i birati. Rukavi moraju prekrivati ručne zglobove, dok zadnji dio jakne mora prekrivati leđa.

Monton kao neprevaziđen klasik

U zimskim danima popularni su kožni kaputi sa krznom, takozvani montoni, koji predstavljaju komad odjeće koji se kupuje jednom u nekoliko sezona. Ukoliko su postavljeni krznom, a najčešće jesu, predstavljaju takođe odličnu zaštitu u hladnim zimskim danima. Uz njih idu obično neke od univerzalnih i vanvremenskih boja kao što su crna, braon, bež, koje se savršeno uklapaju uz svaki stil. One su savršen spoj i kada vam je potrebna elegantna jakna ali i jakna koju ćete nositi svakog dana.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.