Iskoristite krompir na potpuno nove načine

Krompir je povrće koje se najčešće može naći na nažim trpezama. Jedemo ga kuvanog, dinstanog, prženog, pečenog, kao glavno jelo ili kao prilog i malo je onih koji ga ne vole. Ali, jeste li se ikad zapitali može li se krompir iskoristiti i za neke druge namjene, ne samo u kuhinji?

Iskoristite krompir na potpuno nove načine

Iako važi za sirotinjsku namirnicu krompir je veoma koristan i može poslužiti na brojne načine, za čišćenje, kao i za njegu kože. Mi vam danas navodimo samo neke od njih.

1. Ublažava opekotine. Jednostavno presjecite krompir i njime istrljajte opečeno mjesto na koži.

2. Napravite pečate. Od krompira možete izraditi sjajne ukrasne pečate. Jednostavno prepolovite krompir, nožićem izrežete željeno slovo ili oblik, umočite u boju pa preslikate na papir ili tkaninu.

3. Upija soli u jelima. Ako ste igrom slučaja previše posolili supicu ili čorbu, samo ubacite nekoliko kockica sirovog krompira koji će upiti višak soli.

4. Riješite se natečenih očiju. Krompir za natečene oči nakon neprospavane noći djeluje čak i bolje od krastavaca. Jednostavno izeržite kolutove sirovog krompira i držite ih na očima neko vrijeme.

5. Ispolirajte srebrninu krompirom. Srebrnini ćete vratiti sjaj ako je istrljate sirovim krompirom ili je stavite da se namače u vodi u kojoj se krompir kuvao.

6. Napravite kremastu supicu. Umjesto punomasne pavlake za kuvanje krem supu možete napraviti kremastom tako da ubacite koji krompir da se kuva zajedno sa ostalim povrćem i nikakav posebni zgušnjivač vam neće biti potreban.

7. Hrana za geranijum. Vaša biljčica će nevjerovatno živnuti ako na zemlju u koju je posađen stavite na kockice izrezan krompir.

8. Odstranite rđu. Da biste se riješili rđe sa metala istrljajte ga sirovim krompirom, a ako je rđa poprilično tvrdokorna dodajte i malo soli za još bolji efekat.

9. Napravite nedjeljnu masku za lice. Izmiksajte jedan sirovi krompir u blenderu sa malo vode tako da dobijete pastu. Pastu nanesite na lice ostavite da djeluje pola sata, pa isperite.

10. Ublažite glavobolju. Glavobolju, posebno onu uzrokovanu napetošću i stresom možete ublažiti tako da masirate slepoočnice kockicama sirovog krompira ili da tanke ploškice krompira umotate u čistu gazu i držite na bolnom mjestu kao oblog.

11. Ispolirajte staklo krompirom. Da biste čaše oprali na pravi način bez mrlja, istrljajte ih sirovim krompirom i brzo isperite.

Jeste li znali za neki od ovih načina upotrebe krompira?

 


lifepressmagazin.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.