Primjena homeopatija kod prehlade i gripa

Svjetska nedjelja homeopatije

Primjena homeopatija kod prehlade i gripa

Homeopatija, kao priznata naučna metoda, izuzetno je popularna u svijetu. U nekim zemljama liječenje homeopatijom obuhvaćeno je zdravstvenim osiguranjem.

Prednost homeopatije je to što je to potpuno bezbjedna i bezopasna metoda, pa je bez rizika mogu koristiti trudnice, porodilje i novorodjenčad. Koristi se za liječenje akutnih, hroničnih bolesti ali i u preventivne svrhe. Homeopatija je holistička metoda koja prilikom prepisivanja lijeka  posmatra osobu u cijelini, izuzetno je nježna i stimuliše prirodni odbrambeni mehanizam u tijelu.

Homeopatski ljekovi su biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla. Granule čija je osnova šećer i mlijeko vrlo su laki i prijatni za konzumiranje, tako da ih i mala djeca  i bebe mogu uzimati bez problema i bojazni od kontraindikacija.

Homeopatija kao medicina budućnosti sve više se razvija i naučnici svakim danom dolaze do novih saznanja. U mnogim zemljama danas postoje homeopatski fakulteti.

HOMEOPATSKO LIJEČENJE GRIPA

Prehlada i grip su infektivne respiratorne bolesti uzrokovane različitim vrstama virusa. Simptomi gripa obično nastupaju naglo i uključuju temperaturu (često visoku), glavobolju, bolove u mišićima, umor, groznicu, suv i dubok kašalj, bolove pri disanju, a ponekad i stomačne tegobe. Simptomi prehlade su obično slabijeg intenziteta, nastupaju sporije i više su vezani za upalu grla, zapušen nos, kijavicu, produktivan kašalj i manji umor. Antibiotici se često uzimaju u ovakvim prilikama iako je njihova uloga drugačija – oni ubijaju bakterije i korisni su kod bakterijskih infekcija. Prehlada i grip su virusne infekcije i antibiotici nisu od koristi osim ako se na oslabljen imuni sistem ne nadoveže i bakterijska infekcija, te se kod gripa i prehlada preporučuje pregled kod ljekara. Česta i nepotrebna upotreba antibiotika doprinosi razvitku otpornosti na njih što je, uopšteno govoreći, jedan od rastućih problema zdravstvene zaštite. Osobe sa slabim imunim sistemom, sklone čestim respiratornim infekcijama trebalo bi da potraže pomoć profesionalnog homeopate jer značaj problema prevazilazi mogućnosti akutne homeopatske terapije i zahtjeva liječenje na mnogo dubljem nivou.

Grip može imati ozbiljne komplikacije kod starijih, iznemoglih osoba i kod dece (konvulzije zbog visoke temperature, upale uha, krup, upale pluća) i treba mu pristupiti kao i svakoj ozbiljnoj bolesti. Među homeopatama vlada mišljenje da vakcinacija protiv gripa kod relativno zdravih osoba doprinosi kompromitaciji imunog sistema te da može imati i neželjene posljedice. (O efektima i posledicama svih vakcina vode se velike polemike u stručnim krugovima, kako alopatske tako i alternativne medicine.)

Homeopatija je blaga, sigurna i delotvorna terapija razvijena prije više od dvjesta godina od strane njemačkog ljekara i hemičara Samjuela Hanemana. Zasniva se na starom prirodnom zakonu „slično se liječi sličnim“. Da bi se bolest izliječila, prema ovom zakonu, potrebno je za njene simptome pronaći supstancu koja proizvodi slične simptome kod zdravih ljudi. Svakome su poznati „simptomi“ koje izaziva sjeckanje crnog luka. Na primer, kad imate simptome prehlade koji liče na ove izazvane crnim lukom lijek za vašu prehladu je Allium cepa – crni luk. U homeopatiji se koriste razne supstance, (u čestoj upotrebi ih je više stotina) biljnog, mineralnog i životinjskog porijekla, od kojih svaka ima svoju ličnu „sliku lijeka“.

Homeopatski ljekovi (remedijumi) ne sadrže hemijske sastojke supstance od koje su napravljeni, oni sadrže njenu suštinsku inteligentnu informaciju, njene iscjeljujuće, a ne toksične osobine. Homeopatski lijek dobija se postupkom potenciranja tj. velikih razređenja supstance u vodi i sukusije (potresanja) čime se oslobođena energija supstance memoriše u molekule vode. Ovako pripremeljeni homeopatski ljekovi koji više ne sadrže ni atom originalne supstance, imaju naglašena kurativna svojstva i djeluju stimulišuće na princip živone sile – imanentnu sposobnost živog organizma za samoiscjeljenje. Homeopatski  „princip minimalne doze“ predstavlja onu najmanju dozu homeopatskog remedijuma dovoljnu da izazove pozitivnu reakciju životne sile.

U okviru svjetske nedjelje homeopatije od 8 -15 aprila,  u Podgorici u hotelu Crna Gora 12.aprila u 19h održaće se besplatno predavanje posvećeno homeopatiji i njenoj popularizaciji u Crnoj Gori.

Govornici će biti iskusne homeopate iz škole Hahnemann iz Novog Sada,  Bogdanka Pešić i dr.Tanja Brkanić.

Za rezervaciju svog mjesta na predavanju pošaljite mail na homeopatija.n@gmail.com

Homeopatija je holistička terapija. Prilikom izbora homeopatskog lijeka treba uzeti u obzir opše i mentalno-emotivne osobine kao i specifične fizičke simptome u datom trenutku te ih sklopiti u cjelinu za koju treba potražiti sličnu sliku lijeka. To znači da će dve osobe sa gripom vjerovatno dobiti dva različita homeopatska remedijuma jer se bolest kod njih manifestuje na različite načine, u skladu sa individualnošću njihove konstitucije.

Homeopatija je veoma djelotvorna kod prehlade i gripa te se uz pomoć male kućne homeopatske apoteke može bitno skratiti njihov tok i izbjeći veće komplikacije. Da biste pravilno izabrali homeopatski lijek stavite na papir sve simptome koje imate, dajući prioritet opštim znacima i to prvo - tjelesnoj temperaturi (hladno vam je ili vruće), drugo - stanju žeđi i treće - aktivnosti u cjelini (nemir, razdražljivost, obamrlost), a potom lokalnim znacima – kašlju, kijavici, bolovima... Od lokalih simptoma najveći značaj ćete naravno dati onima koji su najintenzivniji. Potom uporedite skup vaših simptoma sa slikom navedenih ljekova. Preporučuje se da za akutna stanja koristite jačinu (potenciju) 30 C, 3 – 4 puta dnevno ili pratite jačinu simptoma. Prvi znaci poboljšanja su opšte odlike: želja za aktivnošću, bolja energija, želja za jelom i pićem, san, pojava izlučevina (znoja, sekreta), a potom smanjenje intenziteta lokalnih simptoma (temperature, kašlja, kijavice).

 

Belladonna – kod gripa koji nastupa brzo sa jako visokom temperaturom koja daje suvu i vruću kožu, ali sa ledeno hladnim šakama i stopalima. Oči su sjajne, a zjenice proširene. Opšta aktivnost smanjena, žedna, zimogrožljiva. Pulsirajuće ili desnostrane glavobolje.

Eupatorium perfoliatum – jedan od najčešćih ljekova za grip gdje pored temperature i groznice postoje jaki tupi bolovi u cijelom telu a posebno u kostima. Velika osjetljivost na hladnoću, ali sa željom za hladnim pićima. Teška i tupa glavobolja. Slabo znojenje, smanjena aktivnost, žedna.

Gelsemium – prehlada ili grip praćeni teškom slabošću, iznurenošću i pospanošću. Temperatura se razvija sporo. Drhtavica ide gore-dolje niz leđa. Groznica se izmjenjuje se vrućinom. Nema žeđi, zimogrožljiva, smanjena aktivnost. Velika slabost i težina u udovima, glavi, očnim kapcima. Glavobolja se iz potiljka širi prema čelu.

Bryonia – simptomi gripa nastupaju sporo, izraženi su jaki tupi bolovi u mišićima. Vrućina sa izraženim znojenjem. Velika žeđ ili potpuno odsustvo žeđi. Razdražljivost i otupjelost, pacijent želi potpuni mir i mirovanje. Jaka glavobolja u potiljku ili lijevoj strani čela. Ako ima kašlja on je suv, dubok, sa bolom u grudima, izaziva ga dubok udah.

Oscillococinum – najpopularniji homeopatski lijek protiv gripa na zapadu. Koristan tokom prva dva dana kada je teško izdvojiti druge izražene simptome.

Nux vomica – prehlada i grip praćeni preosjetljivošću na sve vrste nadražaja – svjetlo, zvuke, mirise. Velika mentalna razdražljivost i osjetljivost na hladnoću, na otkrivanje tijela. Jaka drhtavica, vruće lice, želja za toplotom, toplom hranom i napicima.

U prehladi mogu biti korisni i sledeći ljekovi:

Allium cepa – (crni luk), nazeb sa obilnim, vodenastim, nagrizajućim sekretom iz nosa od koga se koža oko nosa i gornje usne bolno zacrveni. Obilno suzenje očiju koje mogu biti vodenaste i crvene, jako kijanje i potpuno začepljen nos zbog otečene sluznice, gore kod lijeve nosnice. Olakšanje disanja napolju, na svježem čak i hladnom vazduhu, a gore u toploj prostoriji. Glavobolja popušta kada se otpuši nos. Ovaj lijek može biti koristan i kod polenske kijavice ako odgovara simptomatska slika.

Hepar – koristan u drugoj fazi prehlade kada izlučevine iz nosa ili grla postanu gnojave, obilne, guste i žućkaste. Upala grla ili prehlada nastaje izlaganjem hladnom i suvom vremenu. Bol u grlu je iritirajući, kao ubod, „kao da nešto ima“ i može se širiti ka uhu. Promuklost i krupozan kašalj. Znojenje je obilno, pomalo kiselkastog mirisa. Ovo stanje izaziva osjetljivost na dodire, bol, hladoću i buku kao i veliku razdražljivost i nezadovoljstvo svim i svačim, povećana aktivnost i žeđ.

Ako je pri kraju gripa ili prehlade najizraženiji problem jak kašalj, mogu biti korisni sledeći ljekovi:

Causticum – kašalj sa nadražajem i golicanjem u grlu sa teškim iskašljavanjem, gori je noću i pri ležanju. Osećaj da u grudima ima sluzi što izaziva nagon na sve dublji i jači kašalj koji se smiruje od hladnih napitaka.

Drosera –  napadi jakog, dubokog i bolnog kašlja, posebno poslije ponoći. Pojačava ga ležanje, hrana i piće, govor, dim, a olakšava sjedeći položaj. 

 

Autor teksta: Bogdanka Pešić

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.