U Podgorici održan prvi festival roditeljstva PorodicaFest

Pravi praznik za porodicu

Udruženje Roditelji organizovalo je u subotu, 13. maja, ispred Dvorca Petrovića u parku Kruševac prvi festival roditeljstva pod nazivom PorodicaFest. Veliki broj porodica odazvao se pozivu organizatora da provede dan u prirodi i uživa u kvalitetnom i vrlo sadržajnom programu.

“Veoma smo zadovoljni kako je sve proteklo, a najviše zbog toga jer su roditelji i djeca uživali, što nijesu krili, baš kao ni partneri, izlagači i svi oni koji su se juče našli u Parku na Kruševcu. Podgorici je nedostajao jedan ovakav dođajaj u prirodi, na otvorenom, i drago nam je da smo uspjeli da realizujemo našu dugogodišnju zamisao i planove”, kazala je Danijela Knežević iz udruženja Roditelji i najavila da će PorodicaFest biti organizovan od sada svake godine.

U Podgorici održan prvi festival roditeljstva PorodicaFest

Roditelji su tokom dana imali priliku da isprate, ali i aktivno učestvuju u 11 stručnih predavanja, panel diskusija i prezentacija u kojima su gosti udruženja bili stručnjaci iz različitih oblasti. Navjeće interesovanje roditelja vladalo je za teme razvoja i vaspitanja djece, alergija, razvojnih problema, ali i vršnjačkog nasilja i bezbjednosti djece na internetu.

Kao što se i očekivalo, najviše roditelja u publici je bilo tokom predavanja specijalne gošće Festivala, pedagoškinje Jelene Holcer i tokom panel diskusije o vakcinaciji u toku koje je poseban fokus bio na roditeljskim strahovima i nedoumicama.

Ukazano je da su roditelji danas su možda i više nego preopterećeni da li sve rade dobro u roditeljskoj ulozi, a poručeno im je da bi bilo dobro da shvate da ne postoje savršeni roditelji kao što ne postoji savršenstvo ni u čemu. Ključni savjet odnosio se na to da shvatanjem i prihvatanjem svojih nedostataka i radom na njihovom umanjenju već puno doprinose i sebi kao osobi u roditeljskoj ulozi i svom djetetu. Istaknuto je da su podrška, razmijevanje i prihvatanje ključni za razvoj svakog djeteta, i ukoliko oni postoje dijete ima najveće šanse da izraste u stabilnu osobu koja će imati samopouzdanje i uspjeti da se uspješno izbori sa mnogobrojnim izazovima do odrastanja.

Na panelu posvećenom vakcinacijama, koji je održan kao dio projekta Health up, koji realizuje NVO CAZAS u saradnji sa udruženjem Roditelji i SOS telefonom za žene i djecu žrtve nasilja, je ukazano da roditelji moraju dobiti neophodne informacije od pedijatara i ljekara njihove djece u vezi sa vakcinacijom i da je to najbolji put da se umanje njihovi strahovi od vakcina, koji su sveprisutniji. Ne smije se dozvoliti da se zbog nedovoljne komunikacije između ljekara i roditelja dešavaju situacije poput one kakva je sada, da se smanjuje broj djece koja su vakcinisana, jedna je poruka panela. Ljekari su kazali da sa sigurnošću tvrde da MMR vakcina nema nikakvog uticaja na pojavu autizma kod djece, ali ne negiraju da postoje neke neželjene rekcije vakcina koje se dešavaju sa svim ljekovima.

Dok su se roditelji edukovali i informisali, njihovi mališani uživali su u brojnim zabavnim, edukativnim i kreativnim sadržajima širom parka. Na početku programa organizacija Biciklo.me održala je Kidical Mass pa je park bio ispunjen biciklistima svih uzrasta. Mališani koji još nijesu naučili da voze biciklo bez pomoćnih točkova defilovali su na četiri točka su duž parka, po specijalno za ovu priliku pripremljenoj stazi, a iskusni biciklisti svih generacija pedalali su ulicama u neposrednoj blizini parka na Kruševcu, uz pratnju Uprave policije čiji su zaposleni bili prisutni tokom cijelog dana u parku. Veliko interesovanje mališana vladalo je za “Parkovsku potragu za blagom” koju su, po NTC sistemu, organizovale privatne predškolske ustanove Pinokio i Vini Pu, a veliki je bio i broj onih koji su sa uživanjem sadili sezonsko cvijeće u okviru “Zasađivaonice” koju je Udruženje organizovalo u saradnji sa Zelenilo d.o.o.Malo starija djeca su učila nove pojmove i pokazali koliko su vješti u crtanju i pantomimi tokom igranja društvene igre Activity, a u okviru radionica recikliranja i kompostiranja koje je organizovala NVO Green Home, naučili su kako mogu doprinijeti očuvanju životne sredine. Održana je i prezentacija pružanja prve pomoći Crvenog krsta, a izviđački odred Njegoš je u svom kampu organizovao brojne zanimljive aktivnosti kako bi dočarao mališanima kako izgleda jedan izviđački dan u prirodi, koji je završio logorskom vatrom.

Mališani su uživali i sa animatorom Žarkom Žapcem, Animatorima zabavljatorima, klovnom Mikijem, pa je u tim terminima čitav park odjekivao od dječije graje i usklika zadovoljstva, a za vrijeme druženja sa žonglerom Martinom mogli su se čuti brojni uzdasi oduševljenja. Mališani su i plesali uz zvuke prirode, tokom radionice i Šuma u meni sa Andrijanom Pajović, upoznavali se i družili sa životinjama koje su u park doveli aktivnisti Crnogorskog društva ekologa, i uživali u malo drugačijem pripovojedanju tokom Piknik Pripovjedaonice koju je Razvojni centar Udruženja realizovao u saradnji sa glumicom Smiljanom Martinović.

Na prvom crnogorskom festivalu roditeljstva bilo je i sportskih aktivnosti pa su se mališani oprobali u fudbalu, sa trenerom Željkom Tomaševićem i gimnastici sa PG Sportom, a njihove mame su uživale na času joge u prirodi sa instruktorkom Draganom Latković iz OM Yoga studija.

Na festival su stigli i aktivisti savjetovališta Entera koji su sa mališanima razgovarali o prevenciji bolesti zavisnosti, a predstavnici NVO Novi korijeni su na piknik radionici sa mališanima pripremili zdravu hranu. Nacionalni parkovi Crne Gore su djeci predstavili interesantne činjenice o crnogorskim nacionalnim parkovima i podijelili korisne informativne materijale.  Roditelji su tokom festivala imali priliku da se informišu o svojim i pravima njihove djece kao pacijenata na štandu CAZAS-a i njihovog projekta HealthU, a na Festivalu su bili prisutni i predstavnici Savjetovališta za reporoduktivno zdravlje Doma zdravlja Podgorica, Škole roditeljstva i Škole za trudnice.

U toku Festivala organizovane su i 2 akcije prikupljanja pomoći za dječaka Jakšu Jovanovića koji je nedavno zadobio teške tjelesne povrede dok se igrao na Željezničkoj stanici. Akcije je organizovalo nekoliko majki, kao o NVO Naša akcija u saradnji sa izviđačkim odredom Njegoš.

Oni koji su prisustvovali predavanjima imali su priliku i da osvoje brojne nagrade i poklone koje su obezbijedili sponzori i učesnici festivala: IDEA, Bobi Home, HiPP, KidsLand, Moje krpice, Maja M Photography, Aida Dizdarević Photography, Mia Photography, OM yoga studio, Salaš 23, Imanje Knjaz, Angie&Me, Aqua Park Budva, Nacionalni parkovi Crne Gore, Expo Commerce, m:tel i Coca Cola Hellenic.

 


Partneri festivala roditeljstva PorodicaFest udruženju Roditelji su Budvanskarivijera, PG Sound, Dječji savez i hotel Philia. Na Festivalu su učestvovali i Mokamard, Sofa Bed, Party Time, Glosarij, Salveo, BENU, Voda Jana, IDEA, Zelenilo d.o.o, Igračkoteka i Razvojni centar, SOS roditeljska linija i agencija Ariel Fun.

Udruženje je ovaj festival organizovalo u susret Međunarodnom danu porodice koji se širom svijeta obilježava 15. maja, a uz podršku Glavnog grada koji je prepoznao značaj ovog projekta i obezbijedio prostor i logističku podršku komunalnih službi. Veliku zahvalost udruženje duguje Centru savremene umjetnosti za logističku podršku, pred i na dan događaja, kao i volonterima Dječjeg saveza i Asocijacije za demokratski prosperitet ZID.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

PILEĆE PEČENJE BIĆE SOČNO

RECEPT
DANA

Pohovani kačkavalj

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.