Ovih 7 simptoma otkrivaju da vašoj koži ne prija šećer!

Evo znakova koji ukazuju na to da ste pretjerali sa šećerom i da vaša koža pati...

Ovih 7 simptoma otkrivaju da vašoj koži ne prija šećer!

Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, bolne akne i bubuljice po cijelom licu.

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafinisanim ugljenim hidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Previše šećera može da utiče i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da prouzrokuje pretjerano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapovijeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža blijeda. Nagla povećanja nivoa insulina mogu dodatno da opterete nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i rijetke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlihezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog na tenu ćete primijetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatkiše, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.

Tekst: Magda Dežđek

Izvor: Sensa klub 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Govedji gulaš

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.