Koliko znate o nastanku maskare, ruža, laka..?

Sve žene koriste neke od ovih proizvoda a da ne znaju ko ih je izumio, ni koliko se već vremena koriste. Mnogi od ovih proizvoda čine da se osjećamo ljepše, privlačnije i predstavljaju sastavni dio uljepšavanja svake žene, bez obzira na godine. Zato je vrijeme da im se ,,odužimo“ i saznamo nešto o njima.

Koliko znate o nastanku maskare, ruža, laka..?

- Današnji oblik maskare stvorio je muškarac -T.L.Williams koji je 1913. godine pomješao vazelin sa ugljenom prašinom i tu smjesu nanio na trepavice svoje sestre Mabel. Helena Rubinstaj je 1939. godine izumila prvu vodootpornu maskaru, a 1957. je zamijenila tadašnju maskaru u prahu maskarom u obliku kremastog losiona.

- 300 godina p.n.e. lak za nokte (u tradicionalnoj formi) su koristili Kinezi. 1917. godine pojavljuje se prvi lak za nokte sa formulom koja je slična današnjoj, a 1932. počinju se proizvoditi lakovi koje danas koristimo.

- Figaro je izumio Adam Frisby 1890. Godine.

- Najprodavaniji ženski parfem na svijetu je Chanel NO.5.

- Francuska je domovina prvog komercijalnog ruža.

- Bikini je nastao 1949. godine u Francuskoj, a naziv mu je dao Louis Reard po istoimenom pacifičkom ostrvu.

- Brushalter je nastao 1907. godine kada je u modnom časopisu ,,Vogue“ prvi put nazvan ovim imenom. Modna istorija brushaltera ipak počinje 1914. godine sa prvim savremenim grudnjakom koji je izumila Meri Felps Džejkobs.

-Oko 500 godina p.n.e. pojavile su se prve zubne paste u Indiji i Kini.

-1980. godine na tržište je izašla prva krema sa zaštitnim faktorom od strane Coppertone fabrike.

 

Pripremila: Neda Krstajić

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.