Ovo su 3 jestiva i fina SPF faktora za sunčanje

Najbolji način da se zaštitimo od opekotina je da boravimo u hladu i koristimo zaštitne kreme s visokim SPF faktorom. Međutim, istraživanja su pokazala kako određene namirnice mogu imati vrlo važnu ulogu kod čuvanja naše kože tokom ljetnih mjeseci. Riječ je o ukusnoj hrani koja zahvaljujući svojim zdravim sastojcima djeluje kao prirodna krema za sunčanje s umjerenim zaštitnim faktorom.

 

 
Ovo su 3 jestiva i fina SPF faktora za sunčanje

Tamna čokolada
Istraživanje koje je sproveo jedan britanski naucnik obradovaće mnoge ljubitelje ove slatke napasti jer čokolada koja sadrži veliki postotak kakaa djeluje kao krema za sunčanje. 

Naime, koža ispitanika koji su konzumirali samo 20 grama tamne čokolade tokom 12 sedmica bila je značajno (skoro dvostruko) otpornija na sunčeve opekotine, od kože onih koji to nisu činili. Čokolada je bogata snažnim antioksidantom flavanolom koji na prirodan način štiti kožu i čini je otpornijom protiv UVB zraka.

Zeleni čaj
Još jedan snažan antioksidant koji štiti naše tijelo, a samim tim i našu kožu je zeleni čaj. Samo čaša ovog zdravog napitka dnevno kožu čini otpornijom na sunčevo zračenje za čak 25 posto - pokazalo je istraživanje sprovedeno na uzorku žena koje su pile zeleni čaj tokom 12 sedmica.

 

Paradajz
Osim što je jako ukusan, a kuvanjem ne gubi na nutritivnim vrijednostima, paradajz je i veliki prijatelj naše kože. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji otkrilo je da samo 5 kašika paradjza dnevno, povećava otpornost kože na sunčeve opekotine za čak 33%, što znači da djeluje poput kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom dva.

Medjutim, iako je priroda naš vjerni saveznik u borbi protiv štetnih spoljnjih uticaja, bez pomoći preparata za sunčanje ne biste nikako smjeli na godišnji odmor.

Stručnjaci tako preporučuju da kod izlaganja suncu upotrebljavamo kreme čiji je zaštitni faktor iznosi najmanje 15, osjetljivu kožu trebalo bi zaštititi barem faktorom 30, a dječiju 50.

Zadovoljna.hr

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.