Šta treba da znate o ružama stablašicama?

Imajući u vidu da svi oni koji tek kreću da se bave cvjećarstvom, koji tek sada kreću sa uređivanjem dvoršita i bašte, osjećamo potrebu da sa vama podijelimo par sajveta u vezi sa održavanjem cvijeća, konkretno u vezi sa održavanjem i sadnjom ruža stablašica.

Šta treba da znate o ružama stablašicama?

Želimo da steknete dobre navike kako bi vaše dvorište bilo prekriveno ružama, koje ćete obožavati.

Dvije osnovne vrste ruža stablašica

Postoje dvije osnovne vrste ruža stablašica. Jedne su padajuće i pretpostavljate da su to one ruže koje rastu na dolje, kao veliki žbun, koji nije čvrst već grane elegantno padaju jedna preko druge i na dolje. Sljedeća vsta jesu lopaste ruže i od njih imamo više podvrsta. U suštini ne postoji tačno vrsta koja je idealna za dvorište, jer su sve idealne. Na vama je da odaberete ono što vam se najviše sviđa.

Kako se sade ruže stablašice?

Prvo je važno da odredite mjesto. Nije dovoljno da to bude mjesto koje ste vi zamislili zbog dobrog položaja u dvorištu. Važno je da to mjesto ima mnogo svjetlosti. Stvar koju ruže ne vole jeste vjetar. Nikako ne smijete da ih zasadite na nekoj promaji, na mjestu gdje će biti izložena prejakim vetrovima. Tu obavezno vodite računa, jer od toga zavisi da li će vam ruže stablašice cvjetati i da li će uspjeti. Zemljište mora da bude kvalitetno, odnosno da sadrži humus. Glinovita zemljiata nisu dobra za ruže stablašice. Takođe, uvijek se trudite da im tlo bude vlažno. Čim tlo nije dovoljno vlažno može doći do toga da biljka uvene. Kada sadite, uvijek je bolje da izaberete bambusov štap za pričvršćivanje. Vezujete ga skroz ispod same krošnje, a na drugom mjestu bambusov štap vezujete po sredini.

Kako njegovati ruže stablašice?

Sva hrana iz zemlje mora ići direktno ružama. Ne smijete tu hranu ostavljati drugim biljkama i zato uvijek treba okopavati zemlju. Znamo, posao oko ruža je komplikovan, međutim, kada stigne krajnji proizvod onda zaboravite na sve to. Pored toga što ćete se truditi da zemlja bude uvijek bez drugih biljaka na njoj, morate da je stalno dopunjujete đubrivom, kako bi ruže opstale.

Da li se ruže stablašice orezuju?

Da, ruže stablašice se orezuju i to je jedan od vaših osnovnih zadataka. Preporučuje se da se ruže stablašice orezuju tokom jeseni. To je najbolji period. Na proljeće bi bilo dobro da ih minimalno orezujete, čisto da prođete još jednom da vidite da li ima nekih grančica koje ometaju rast ruže. Vrlo je važno da se dobro informišete kada je orezivanje ruža stablašica u pitanju. Naime, ne orezuju se sve ruže na isti način. Zato se dobro informišite na koji način se orezuju ruže, koje planirate da zasadite u sopstvenom dvorištu.

Kako se štite tokom zime?

Jedno od ključnih pitanja kada su ruže stablašice u pitanju jeste kako ih zaštiti tokom zime. Ruže ne vole zimu i ne vole minus. Morate ih zaštiti. Na njih treba staviti nešto, kako bi se zaštitile od svih vremenskih nepogoda. Postoje i specijalne vrste folija koje se od skoro koriste te bi bilo dobro da se raspitate. Činjenica je da su ruže žute boje izuzetno osjetljive i da one u najmanjoj mjeri prežive zimu.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.