Idealna užina za bebe: Jabuka sa bundevom (recept)

Idealna užina za bebe: Jabuka sa bundevom (recept)

NAPOMENA: Ako je beba manja (oko 6 mjeseci) jelo izblendirati, za malo starije izgnječiti ga viljuškom ili pak servirati takvo kakvo je na kraju kuvanja. Dobije se fina i bogata užina. U ovom slučaju kukuruzni griz je dodat da zgusne jelo i poveća njegovu kalorijsku vrijednost.

RECEPT:

Sastojci:

  • jabuka
  • malo bundeve
  • 1/2 kašike kukuruznog griza
  • po potrebi vode

Priprema:

  1. U malo vode nasjeckati oljuštenu jabuku, zatim dodati malo bundeve sitno nasjeckane i kuvati oko 5-10 minuta.
  2. Kad je kuvanje pri kraju, odnoso kad je sve polumekano, dodati pola kašike kukuruznog griza i kuvati uz miješanje još par minuta. Po potrebi dodavati malo vode ako griz jako zgusne jelo.

Zašto je bitno pravilno uvođenje čvrste hrane i pravilna ishrana bebe uopšte

(odlomak iz knjige Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručnika o uvođenju čvrste hrane i uobročavanju odojčadi)

Pravilna ishrana podrazumijeva ishranu koja vašoj bebi pruža optimalno sve hranjive elemente i omogućava joj dobar fizički, intelektualni, emotivni i socijalni rast i sazrevanje. Osim toga pravilna ishrana je i ona ishrana koja deluje preventivno na razvoj mnogih bolesti kasnijeg životnog doba, a tu pre svega spadaju dijabetes (šećerna bolest tip II), ateroskleroza, ishemijska bolest srca (infarkt srca), ishemija mozga (šlog), prerano starenje, povišeni krvni pritisak i druge. Iz tih razloga savjetuje se da djeca do pune dvije godine treba da jedu hranu spacijalno pripremljenu samo za njih. To ipak mogu da budu jela pripremljena i za cijelu porodicu, pod uslovom da se za bebu odvoji izvjesna količina prije nego se zajedničko jelo začini, posoli i-ili obradi na dodatni način, koji se ne preporučuje u obradi bebine hrane. Kad spremate obroke za vašu bebu možete eksperimentisati sa raznim dodacima i kombinacijama. Ako zapamtite da su prženje na vrelom ulju i zaprške zabranjene, da se so i začini ne daju odojčadi- onda imate malo prostora za greške. 

Mnogi roditelji najčešće griješe kada njihova beba ima dobar apetit i brzu prilagodljivost na “hranu za odrasle” pa tretiraju bebu kao člana porodice koji može da jede sve, pa i začinjenu hranu. Nažalost, ovo je velika greška koja će se iskazati kasnije, a cilj ovog Dnevnika je upravo da se ovakvi stavovi promijene i prihvate bar osnove pravilne ishrane, ne samo bebe nego cijele porodice. Tako će svaki dan sa vašom bebom biti drugačiji i donositi nova iznenađenja i vaše bolje međusobno upoznavanje, i putem pripreme hrane i putem hranjenja.

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane odojčadima u kome su dati saveti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane odojčadima.

 

 

 

 

 

 

 

Knjiga Kuvarski dnevnik bebe Marte se za područje Crne Gore, po cijeni od 6 eura može nabaviti u NVO Dječiji Edukativni Centar Pčelica, info na 068506161, 067553229 i 067533139.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Paradajz

RECEPT
DANA

Slatka pileća marinada

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.