Evo šta se dešava ako mjesec dana ne pijete kafu!

Novinarka sajta byrdie.com je zbog problema sa kožom prestala da pije kafu na tri sedmice, a rezultati su bili zapanjujući. Prenosimo vam njena zapažanja.

Evo šta se dešava ako mjesec dana ne pijete kafu!

“Ako ste barem jednom bili kod dermatologa, sigurna sam da vam je preporučio da pijete manje kafe ili da u potpunosti prestanete. Dermatolog me je više puta savjetovao da to učinim, ali nisam bila spremna da se odreknem svoje kofeinske zavisnosti. Ali, iz čiste radoznalosti sam odlučila da ne pijem kafu tri sedmice a, u nastavku ću vam ispričati do kakvih sam zapanjujućih rezultata došla.

Sigurno ste barem sto puta čuli nekog kako tvrdi da je odricanje od nekih namirnica doprinijelo boljem izgledu vaše kože. Vrlo često su u pitanju šećer, mliječni proizvodi, pšenično brašno ili kafa. Nebrojeno puta sam od dermatologa čula da će odricanje od kafe doprinijeti boljem izgledu moje kože, zato sam odlučila da ukinem svoj jutarnji ritual na nekoliko sedmica.  Pa, zašto je kafa „krivac“? Ukratko, naučno objašnjeno: kafa ima puno kisjeline. Velike doze kisjelog kofeina u kombinaciji sa vašim hormonima, naročito hormonima stresa, utiču na pojačanu masnoću vaše kože. Povrh svega, kafa je diuretik i  pospješuje mokrenje, tako da izaziva i dehidraciju. Ja spadam u grupu ljudi koji piju do četiri kafe dnevno, pa sam na sigurnom putu za dehidraciju.

Prije svega, sigurno vas zanima da li mi je nedostajala kafa ujutru tokom tri sedmice? – Apsolutno. Nisam očekivala čudo, ali tokom prve nedjelje nije bilo nikakve razlike na mojoj koži lica. Ali, u drugoj nedjelji već su nestajale akne koje su se davno pojavile. Već u trećoj nedjelji su nestale i moram da priznam da mi je koža izgledala sjajno. Proširene pore koje su me odavno mučile izgledale su manje nego ranije. Naravno, koža mi nije bila savršena kao kod Dženifer Lopez, ali odricanje od kafe je najzad počelo da mi se sviđa. Druga promjena koju sam primijetila je – manji nivo masnoće. Oduvijek sam imala nekoliko suvih područja na licu – oko nosa i brade, ali već u trećoj nedjelji moja koža je bila jednakog sastava, što me natjeralo da vjerujem da je miješana suvo-masna tekstura kože, rezultat dehidracije usled konzumiranja kafe.

Ipak, moja koža nije postala savršena kao da je “fotošopirana” za tri nedjelje, ali da ponovo pokušam, ne bih posrnula na 23. dan eksperimenta zbog ledene kafe. Mada, mislim da ću u potpunosti da se odreknem kafe, a da će i rezultati biti bolji na duže staze.

Mislila sam da ću se osjećati tromo bez moje dnevne doze kofeina, ali je bilo suprotno (okej, osjećala sam se tromo tokom prva dva dana eksperimenta). Ali, zapravo, želudac mi je reagovao na ledenu kafu koju sam popila. Sada sam ponovo u zoni bez kofeina – vidjećemo koliko će trajati, ali pokušaću da ”izguram” četiri nedjelje. Da li ćete mi se pridružiti u ”no-coffee izazovu“?"

 

Pripremila: Hanja Marović

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Mirisno usisavanje

RECEPT
DANA

Punjeni francuski hljeb

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.