Kako riješiti konflikt na poslu

Radna organizacija funkcioniše kao živi organizam u kome, prirodno, može doći do nesuglasica i konflikta. Radna etika nalaže rješavanje sukoba brzo i efikasno, ali je važno pronaći i uzrok i raditi na njegovom rješenju jer sukob utiče na produktivnost što će se svakako odraziti na rezultat i dobit.

Kako riješiti konflikt na poslu

Bilo da ste u poziciji da riješite tuđi konflikt ili ste se vi sami našli u sukobu, treba znati koja su najbolja rješenja tako da se ne povrijede ničija osećanja i riješi problem na najbolji način.

Uzroci konflikta su različiti

Problem među saradnicima na poslu može doći zbog previše žustre rasprave oko posla, ali i nezadovoljstva radnom atmosferom.

Ako zaposleni smatra da se njegovi stavovi ne uvažavaju, ako se ne cijeni rad, prije ili kasnije će doći do eskaliranja sukoba i izražavanja nezadovoljstva, najčešće na nekim sitnicama koje i nisu pravi uzročnih problema.

Ljudi su vrlo često pristrasni i vođeni emocijama iako je riječ o poslu pa se često ispostavi da je uzrok problema lični problem, lično nezadovoljstvo, jednostrano gledanje problema, ali dešavaju se i realne situacije na poslu koje ometaju normalno funkcionisanje radne organizacije.

Sa druge strane, ako ste vi dio upravljačkog sektora, važno je da pratite promjene u kolektivu, produktivnost i razloge za vidno nezadovoljstvo radnika. Treba ostati objektivan i tražiti uzrok nervoze, a onda i načine za rješavanje.

Rješavanje konflikta na poslu

U slučaju da se vama kao radniku dešavaju ovakve stvari, nemojte ćutati ako vidite da postoji problem koji vam smeta, a da se situacija ne mijenja tokom vremena.

Koliko god je važno ne biti eksplozivan, toliko je važno znati kada treba reći jer se tako problemi mogu riješiti. Dobro razmislite koji su to za vas stvarni problemi i prezentujte ih menadžmentu koji ima obavezu da ih riješi u vaše ime.

Isto tako, ako ste u situaciji da posredujete u drugim sukobima, rješavanje konflikta na poslu započinje razgovorom. Važno je da saslušate obje strane, bez obzira na to koliko ste upoznati u cijelu problematiku.

Razgovorom o problemu dosta frustracija se može riješiti, a zavađene strane mogu i same da zaključe gdje su problemi i kakvo bi bilo rješenje.

Sljedeći korak je traženje rješenja za trajno rješavanje konflikta na poslu. Najkraći put je odgovor na pitanje - čime bi zaposleni bili zadovoljni? Što je po njima rješenje, a onda i pronalazak najboljeg puta za dolazak do toga.

Konflikt podrazumijeva minimum dvije strane u sukobu, a to znači da je vrlo često kompromis nužan da bi se riješio problem.

Nemoguće je da postoji kolektiv koji zajedno provodi 40 sati sedmično, a da povremeno ne dođe do nesuglasica. Ne treba zanemarivati probleme i važno je uvijek ih iznijeti na sastancima koji su predviđeni za to. To je važan korak i odgovornost svakog zaposlenog koji će tako sebi obezbijediti bolje radne uslove.

Za rješavanje konflikta na poslu je potrebna „hladna glava“ i realno sagledavanje situacije koje zavađene strane u tim trenucima najčešće nemaju. Svaka nesuglasica je rješiva, samo je važno da se kompromisno radi na rješenju i da obje strane pristanu na ustupke. Kada se konflikt riješi i vi i članovi tima biće produktivniji i bolji u onome što rade.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Zapečene palačinke sa porilukom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.