Prirodni sok koji čini čuda za naš organizam

Sok stabljike celera pun je hranjivih materija i spada među najzdravije tečenosti koje biste mogli unijeti u tijelo. Zbog toga što je vrlo alkalan, uravnotežuje pH organizma, koji je zbog industrijski prerađene hrane često zakiseljen. Pogledajte šta sve liječi.

Prirodni sok koji čini čuda za naš organizam

Listovi celera bogati su vitaminom A, dok su peteljke izvrstan izvor vitamina B1, B2, B6 i C, puni su kalijuma, folne kiseline, kalcijuma, magnezijuma, željeza, fosfora, natrijuma i esencijalnih aminokiselina. Tu su i biljni hormoni te vrlo vrijedna eterična ulja koja daju celeru specifičan miris. Ova ulja posebno dobro djeluju na nervni sistem i umiruju.

Zanimljivo je da je celer bogat natrijumom koji je drugačiji od soli koju obično koristimo u kuhinji. Naime, kuhinjska so sastavljena je od netopivih anorganskih spojeva koji dovode do razvoja proširenih vena, oštećenja arterija i drugih bolesti. S druge strane, natrijum iz celera je topiv u vodi, pa tijelo može bolje da ga iskoristi i istovremeno održi hidratisanost ćelija.

Sok je dobar protiv raka

Za celer je poznato da sadrži bar osam vrsta antikancerogenih sastojaka. Istraživanje na Univerzitetu Rutgers u New Jerseyju pokazalo je da celer sadrži brojne sastojke koji sprječavaju širenje raka, kao što su acetilenici i fonoličnu kiselinu. Koumarini su još jedna fitohemikalija koja sprječava štetan uticaj slobodnih radikala i tako služi u prevenciji razvoja raka debelog crijeva i želuca.

Snižava holesterol

Laboratorijske studije pokazuju da butil ftalid, hemijski spoj iz celera, može pomoći u smanjenju LDL (lošeg) holesterola. Prema istraživačima sa Univerziteta u Chicagu, celer smanjuje nivo holesterola za čak sedam puta i to ako jedete samo dvije stabljike na dan. Celer takođe pomaže u povećanju izlučivanja žučne kiseline koja uklanja holesterol iz tijela.

Pomoć u probavi

Posebne hranjive materije iz vlakana celera pomažu pokretljivosti crijeva. To celer čini prirodnim laksativom koji pomaže da se oslobodite zatvora. Pomaže opustiti i živce iscrpljene farmaceutskim laksativima.

Diuretik

Kalijum i natrijum u celerovom soku su snažni regulatori koji stimulišu proizvodnju urina i tako pomažu tijelu da se oslobodi od viška tekučnosti.

Protiv-upalno djelovanje

Poliacetilen u celeru je nevjerovatno sredstvo za olakšanje upala, uključujući reumatoidni artritis, osteoartritis, giht, astmu i bronhitis. Studija objavljena od strane Američke akademije nauka pokazala je da druga snažna fitohemikalija iz celera, luteolin, sprječava aktivaciju puteva koji omogućavaju stvaranje upala u mozgu. Luteolin takođe inhibira višak proizvodnje TNF-alfa, direktnih uzroka upale. Sok celera možete piti koliko god želite, bez straha od predoziranja (pazite samo da je iz organskog uzgoja tako da ne sadrži štetne pesticide).

Snižava krvni pritisak

Celer pomaže kod smanjenja visokog krvnog pritiska. Istraživanja pokazuju da svakodnevno pijenje celerovog soka tokom jedne sedmice može značajno pomoći u smanjenju krvnog pritiska. Spojevi pod imenom ftalidi pomažu opustiti mišiće oko krvnih sudova, šireći ih i omogućavajući lakši protok krvi. Ftalidi smanjuju i nivo hormona stresa, koji, između ostalog, izazivaju stiskanje krvnih sudova.

Eliminacija i prevencija nastanka kamenaca

Celerov sok je nevjerovatan eliminator toksina iz tijela, pa tako pomaže u razbijanju i izbacivanju mokraćnih i žučnih kamenaca.

Zdrav seksualni nagon

Celerov sok biće od koristi onima koji pate od slabe seksualne želje, a istovremeno ne uzrokuje neobuzdanu želju, kao što je slučaj s nekim farmaceutskim preparatima. Celer balansira sistem.

Kako napraviti sok?

Najjednostavnije je koristiti sokovnik i kombinovati celer sa drugim voćem i povrćem. Celer može slobodno da se  miješa s drugim voćnim i povrtnim sokovima, na primjer sokom od šargarepe, jabuke ili krastavca. Preporučuju se smjese sokova od šargarepe, cvekle i celera u odnosu 8:3:5; šargarepe, kupusa i celera u odnosu 1:4:5 i šargarepe, celera i rotkvice u odnosu 8:5:3.

Magično osvježenje za svaki dio našeg tijela (Recept)

Još jedno piće iz kuhinje doktora Oza, piće s kojim biste, prema njegovim riječima, trebali započeti barem jedan dan u sedmici, a ako to može biti svaki dan, onda još bolje. Izuzetno je bogato vitaminima i zdravim vlaknima, siromašno kalorijama, a sadrži dobro za svaki dio našeg tijela.

Količine navedene u receptu ne morate strogo da se pridržavate (a ako nemate sve potrebno, neke možete i izostaviti). Manje ili više neke od navedenih namirnica neće naškoditi. Na kraju biste trebali dobiti oko litar ovog napitka, a uvijek mu volumen možete pojačati tako što ćete dodati malo vode. Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiksajte i odmah servirajte.

Sastojci

- 2 šake spanaća (dobar za mozak)

- pola krastavca (hidratizuje, čisti tijelo i umiruje)

- 1/4 stabla celera (dobar za kosti)

- 1 grančica peršuna (dobar za cirkulaciju i srce)

- 4 lista svježe mente (odličnog ukusa, a umiruje i opušta)

- 3 šargarepe (dobra za kožu, oči)

- 2 zelene jabuke, oguljene (jabuka k’o jabuka, dobra za sve)

- 1/4 narandže (dobra za metabolizam)

- 1/4 limete (čisti, protiv kamenca u bubregu)

- 1/4 limuna (dobar za sve, čisti, umiruje, osvježava, štiti od virusa)

- 150 g ananasa (za probavu, pun vitamina, slatko zdravlje)

- đumbir, korijen, veličine palca, nasjeckan (dobar za cijelo tijelo)

 

narodnilijek.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Čarolija bijelog krejona

RECEPT
DANA

Pica pogača

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.