Hrono dijeta

Hrono dijeta

Mnogi su nam se obratili sa pitanjima vezanim za hrono dijetu i iskustvima sa istom. Takođe, tražili su jednostavan, lako razumljiv prikaz dijete i njenog sprovođenja.

Tim Dijeta.Net-a ne bi bio to što jeste da cijelu dijetu nije sveo na najmanju moguću mjeru i, naravno, testirao na dobrovoljcu u periodu od 21 dan. Priča o uspješnosti/neuspješnosti ove dijete je u drugom dijelu teksta - jer za početak, počnimo sa malo teorije:

Ko je "izmislio" hrono dijetu

Francuz A Delabos je još davne 1986. godine postavio osnove hrononutricije a njen razvoj teče do današnjih dana. A šta je to dr Delabos otkrio? Pa, jednostavno, da nije svaka hrana za svaki dio dana - jedna vrsta namirnica je primjerena za doručak a druge za ručak i večeru... Naravno, i užina ima svoj posebni "tajming". Zvuči interesantno... Sljedeća zamisao i obećanje istraživača koji su poboljšavali i razvijali ideju dobrog nam doktora Delabosa je da dijetalci na hrono dijeti ne samo da treba brzo da izgube težinu već i da NIKADA ne osjećaju glad! I kao šlag na torti - kao da sve gorespomenuto nije dovoljno - hrononutricionisti obećavaju i dobrobiti ove dijete koje nisu male: generalno popravljanje zdravstvenog stanja, preoblikovanje tijela pa čak i nestanak celulita (ukoliko ga imate)!

Hrono dijeta - praktična primjena
Ukoliko ste ljubitelj moderne kuhinje, imate malo znanja o namirnicama - veoma lako ćete usvojiti (možda i zavoljeti) ovaj novi način ishrane. Osnovno pravilo koje treba da odmah upamtite je: ugljeni hidrati i proteini se, osim kada je doručak u pitanju, ne jedu u istom obroku! A evo i ostalih informacija šta treba da radite na Hrono dijeti:

Za doručak: Jedite životinjske masti i integralne žitarice (integralni hljeb, pirinač i sl.) Prema Delabosu, naše tijelo luči dovoljno enzima koji razgrađuju masti i proteine kada se probudimo, pa doručak može da bude bogat, masni obrok uz hljeb, puter, jaja, šunku, kobasice i sireve. Obilan i bogat doručak omogućava da ste manje gladni tokom dana. Sve je dopušteno osim šećera i voća jer se suviše brzo razgrađuju.

Za ručak: Jedite uglavnom proteine (životinjske ili druge), i neko povrće, najbolje lako pareno i/ili u obliku svježe salate. Dva puta nedjeljno možete za ručak jesti i namirnice koje sadrže ugljene hidrate i to sa povrćem. Ali, nikako proteine i ugljene hidrate u istom obroku!

Popodnevna užina: Jedite malu količinu biljnih masti: masline, orasi, kikiriki puter, med ili 30 grama tamne čokolade - nešto više od dve supene kašike. Ili neko voće sa niskim glikemičkim indeksom.

Večera: Ovo je najlakši obrok u toku dana koji uključuje ribu, posno meso i nešto zelenog povrća. Ili, ako ste i dalje siti od ostalih obroka, samo je preskočite! Izbjegavajte ugljene hidrate uveče - sporo se vare i imaju tendenciju da se pretvaraju u masnoće.

Dakle u osnovi, doručkujte kao kralj, ručajte kao princ i večerajte kao siromah.

Dodatne napomene

 • Doručak je OBAVEZAN;
 • Za doručak nikada ne jedite voće;
 • Pijte dovoljno tečnosti;
 • Ne treba da gladujete ni u jednom dijelu dana;
 • Poželjno je da obroci budu u isto vrijeme svakoga dana i da razmak između obroka bude minimum 4 sata, kako bi se smirila pankreasna aktivnost;
 • Hljeb, tjestenine i skrobna povrća (krompir) jedu se najkasnije do 15 časova;
 • Proteini iz biljnih izvora mogu da zamijene proteine životinjskog porijekla;
 • Nema grickanja između obroka! Znači, apsolutno ništa!
 • Slatko mlijeko se ne koristi već njegove prerađevine: kiselo mlijeko i sir;
 • Nikada ne idite na spavanje neposredno poslije obroka - ostavite želucu bar dva sata prije spavanja da se "izbori" sa hranom.

Razmimoilaženja

Oko dijetnog plana i centralne ideje većina istraživača se slaže. Međutim, oko nekih drugih stvari vladaju polemike. Neki autori navode da je potrebno 4 do 6 nedjelja da dođe do preraspodjele masti u organizmu, drugi uvode intoleranciju na namirnice (još uvijek nepotvrđena priča), treći mogućnost konzumiranja alkohola (uglavnom vina i šampanjca) za vrijeme dijete. Ove stvari ćemo ostaviti po strani mada se ideja o konzumiranju vina čini jako primamljivom i, vjerovatno je dobri doktor Delabos želio da ugodi malo i psihi...

Inače, istraživanja potvrđuju da obilan doručak bogat proteinima, mastima i ugljenim hidratima daje bolje rezultate kod dijetalaca nego niskokalorijski i nisko ugljeno hidratni doručak. U studiji Virdžinija Komonvelt Univerziteta, žene koje su jele svoj najveći obrok u toku dana za doručak, gubile su težinu i narednih osam mjeseci, u poređenju sa ženama koje su na niskomasnom doručku sa malo ugljenih hidrata (koje su, odmah poslije prestanka eksperimenta počele i da dobijaju na težini).

Zaključak

Vrijedi probati. Nekima je ova dijeta promijenila život, neki nisu vidjeli nikakvu korist a neki su i nazadovali. Kao i kod drugih dijeta - probajte je i ako vam odgovara - nastavite sa sprovođenjem dok ne dođete do željene težine/zdravstvenog stanja. Ukoliko vam ne odgovara - bar ćete znati da nije za vas.

A sada iskustvo sa hrono dijetom

Poštujući gorespomenuta pravila autor teksta je držao dijetu tačno 21 dan.

Rezultati:

 • 3, 2 kg manje,
 • 4 cm manje u obimu struka
 • 8 cm manje u obimu kukova
 • smanjenje ukupne tjelesne masnoće za dva procenta i
 • smanjenje visceralne masnoće za 2 jedinice

Dakle, dijeta se pokazala kao uspješna. Međutim (uvijek to međutim): Po završetku dijete, čisto radi eksperimenta i vas dragi čitaoci (da, da - žrtvovao sam se zbog vas) - pojeo sam za ručak jedan loše kombinovani obrok: krompir pire, 50 gr mesa i povrće. Za večeru sladoled. I sutradan je vaga pokazivala 1,2 kg više! Narednog dana (iako sam se vratio na hrono dijetu brojke na vagi su pokazale još 300 gr više - što znači da sam od izgubljenih 3,2 kg uspio za nešto više od 24 sata da "vratim" gotovo polovinu! Da napomenem, nivo aktivnosti je bio isti svih dana (i na dijeti i van nje: oko 2 sata umjerene aktivnosti tj. potrošenih nekih 800 kcal ).

Naravno, da se ja nisam ugojio 1,5 kg već je u pitanju promjena ishrane, tečnost i slične stvarčice, ali mišljenja sam da kod dobre dijete i bogatog doručka - ovolike varijacije ne bi trebalo da se pojavljuju. Ili ova dijeta jednostavno nije za mene... Daću joj još par dana šansu a vama koji je probate eto materijala za razmišljanje. I javljajte šta se kod vas dešava.

Izvor: dijeta.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.