Da li ste znali ovo o maskari

Da li ste znali ovo o maskari

Osim karmina, maskara je najprodavaniji kozmetički proizvod i obavezan dio make-upa. Maskara vizuelno čini kožu lica mlađom i vaš ten svjetlijim.

Priča o maskari je prilično dugačka, a potiče od drevnih Egipćana.

1. Maskara je nastala 1913. godine, a njen tvorac je hemičar Thomas Williams iz Čikaga. On je na osnovu petrolej gela osmislio proizvod za svoju sestru Maybell. Od tog trenutka, žene su poludjele za ovim proizvodom, a Williams je ubrzo otvorio Maybelline, kompaniju koja je i danas veoma poznata.

2. Maskara je omiljeni ženski proizvod jer “otvara” oči, čini ih krupnijim naglašavajući trepavice i daje svjež pogled licu.

3. Prije upotrebe nove maskare četkicu treba dobro oprati pod jakim mlazom vode.

4. Četkica maskare je napravljena od najlona, koji je prvi put proizveden 1939. godine u Njujorku.

5. Prve preteče moderne maskare pojavile su se kod starih Egipćana. Egipćani su koristili maskare pod nazivom “Kohl” i primjenjivali ih štapićem.

6. Važan sastojak za stvaranje maskare je gvanin. Gvanin je sastojak koji se često nalazi u različitim make-up proizvodima jer daje poseban sjaj.

7. Prva kremasta maskara je slična današnjoj. Napravljena je 1958. godine i bila je u pakovanju – bočica sa aplikatorom.

8. Većina žena instinktivno otvara usta kada stavlja maskaru. Za to postoji dobar razlog – kada otvore usta žene teže trepću.

9. Ostaviti maskaru na očima tokom noći nije dobra ideja. Ako spavate sa maskarom, sljedećeg jutra ćete se probuditi bez nekoliko trepavica.

10. Rok trajanja maskare ne bi trebalo da bude duži od 3 mjeseca.

11. Prilikom primjene, dovoljno je samo jednom umočiti četkicu, inače će se na četkici “uhvatiti” previše boje i na taj način ćete stvoriti grudvice.

12. Maskara Max Factor False Lash Effect, se prodaje svakog minuta negde u svijetu, a Lancôme maskara svake sekunde.

13. Maskarom vizuelno “podižete” lice. Maskara omogućava definisanje očiju, ten izgleda svjetliji i tako izgledate mlađe.

14. U maskari se nalazi živa, koja je otrovna. Međutim, u ovom slučaju to je vrlo mala količina koja ne može da vam našteti.

15. Maskaru treba nanijeti u najviše dva sloja. Ako nanesete veću količinu maskare trepavice će biti slijepljene i stvorićete grudvice na njima.

 

ljepotaizdravlje.ba

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.