Sestre: prijateljice za cio život!

Uz njih sazrijevamo, smijemo se, svađamo se s vremena na vrijeme... Ko ima sestru, bilo mlađu ili stariju, zna koliko su nam sestre važne, a naročito u periodu odrastanja, kada naučite da budete jedna uz drugu u svim životnim situacijama. Iako ponekad sestrinski odnosi mogu biti komplikovani, uvijek ih možete popraviti.

Sestre: prijateljice za cio život!

Primjeri koji pokazuju važnost tog sestrinskog odnosa, se nalaze i u književnosti. Sigurno vam je poznata knjiga „Male žene“ autorke Luis Alkot, koje odrastaju tokom građanskog rata i zajedno se bore sa brojnim nedaćama. A, da ipak u tim odnosima ne mora sve biti idealno, kao i da niste jedine koje imaju naizgled nepremostive razlike sa svojim sestrama,  primjer je i animirani film „Ledeno kraljevstvo“, koji je sigurno poznat današnjim djevojčicama. U filmu je prikazana ljubav između dvije sestre i njihov odnos, koji u početku i nije bio baš najbolji. A, preporuka za mlađe čitaoce je američka autorka Beverli Kliri, koja napravila je serijal o Ramoni i njenoj starijoj sestri, jer je htjela mladima da ukaže na značaj sestrinskog odnosa.

Sigurno ste imale uzbudljivo djetinjstvo uz neku žučnu svađu s vremena na vrijeme i to je sasvim normalno. Dok odrastamo i starimo tako se razvija i naša veza sa sestrama. Ipak ne razvijaju se one uvijek u idiličnom pravcu. Mnogo ljudi se ne slaže najbolje sa svojim krvnim srodnicima, a većina nas želi da taj odnos bude  puno bolji nego što trenutno jeste. Problem je u tome što nekada ne znamo kako to da ostvarimo...

Odrastajući, mnogi od nas dobili su ulogu koja im je nametnuta, a to se vidi i u gorenavedenim romanima – odgovorna starija sestra, razmažena najmlađa, nepredvidiva srednja sestra... Bez obzira na to koliko ste odrasli i promijenili se, često ta uloga ostaje. Pokušajte to da promijenite, ali i kada je riječ o vašem stavu prema sestrama. Priznavanjem da su vaša braća i sestre odrasli i napredovali u odnosu na tinejdžerski period, podstaknuće ih da vide i vas u drugom svijetlu.

Djetinjstvo je kao “ekskurzija” – šta se desilo tada, ostaje tada. Nema potrebe da budete zlopamtilo i stalno “trljate na nos” neke ne-baš-lijepe situacije, kada vam je možda krišom uzela i isflekala omiljenu haljinu ili ukoliko se nekad ružno našalila sa vama – potrudite se da oprostite dječije greške i već ste na putu ka dobrom odnosu!

Uglavnom smo pristojniji prema nepoznatima, nego prema osobama sa kojima dijelimo život i od kojih na neki način zavisimo. Potrudite se da budete ljubazniji prema svojim sestrama. Zato prestanite da ih “peckate” zbog težine ili momaka sa kojima izlaze, prijatelja s kojima se druže.

Iako neki problemi među sestrama izgledaju kao nerješivi, samo se sjetite da su se sa sličnim problemima nosile sestre opisivane u romanima, poput Čehovljeve „Tri sestre“ – vole se, mrze se, različite su, a ipak slične.

H.M.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.