Zašto su kapi za oči korisne i praktične?

Ukoliko se pojavi neki problem sa očima, vrlo često se on može veoma brzo i jednostavno riješiti i to upravo kapima za oči. Ako se pravilno nanose, one su vrlo djelotvorno sredstvo, kojim ćemo odagnati trenutnu tegobu i olakšati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zašto su kapi za oči korisne i praktične?

Kada se koriste?

Oči bivaju izložene različitim spoljašnjim uticajima koji na njih mogu djelovati, a što može dovesti do suvoće očiju, peckanja ili suzenja, ili pak različitih vrsta bakterijskih ili virusnih infekcija. Kada imamo neprijatnost ili nelagodu na očima, a posebno ukoliko smo se razboljeli, obavljanje svakodnevnih aktivnosti umnogome je otežano. Kapi za oči koriste se upravo da bi olakšale trenutno nastale tegobe i kako bismo bolje funkcionisali u svakodnevici.

Do različitih vrsta iritacija može doći iz više razloga, na primjer uslijed djelovanja alergena, kontinuiranog gledanja u ekran, uticaja suvog vazduha u rashlađenim prostorijama, nakon hirurške intervencije i u različitim drugim situacijama. Neke životne promjene takođe mogu uticati na pojavu tegoba, kao, na primjer, period trudnoće.

Uloga u održavanju zdravlja oka

Osim što olakšavaju trenutne tegobe, kapi za oči višestruko utiču i na zdravlje očiju. Naime, one štite ćelije, hidriraju oči, obnavljaju i njeguju površinu oka. Katkada se one koriste i u kombinaciji sa masti za oči, ali način primjene uglavnom je takav da se prvo koriste kapi.

Sa druge strane, ako se ne upotrebljavaju na ispravan i propisan način, kapi za oči takođe mogu imati negativne posljedice, što nadalje može dovesti do različitih komplikacija. Osim toga, kapi za oči potrebno je koristiti i u potrebnim dozama i u vremenskim intervalima kako je propisano – jedino tako njihov će efekat biti potpun.

Način upotrebe

Kapi za oči simbolizuju vrlo jednostavan i efikasan način liječenja, ali je od izuzetnog značaja da se pravilno stave u oko, kako bi efekat bio najbolji mogući. Stoga je važno striktno se držati pravila, odnosno smjernica i uputstava, a posebno voditi računa da su nam ruke čiste. One su praktične jer se potrebna količina sadržaja može vrlo jednostavno dozirati, a sama bočica jednostavno se može odlagati i nositi svuda sa sobom.

Budući da spadaju u red medikamenata, vrlo je važno da koristimo one koje nam je ljekar preporučio, dok se za savjete i smjernice možemo obratiti i farmaceutu. Generalno, stavljaju se tako što glava mora biti u ležećem položaju, da bismo donji kapak mogli povući nadolje, a u nastali, udubljeni prostor, stavili kap. Po stavljanju treba nakratko zažmuriti, a ako je potrebna veća doza, stavljamo je tek kroz nekoliko minuta.

Kome su namijenjene?

Osim što se načelno jednostavno upotrebljavaju, predstavljajući vrlo efektno sredstvo za liječenje očnih tegoba, kapi za oči su praktične i stoga što su one i za odrasle i za djecu, pa čak ih mogu upotrebljavati i oni koji nose kontaktna sočiva, naravno uz poštovanje izvjesnih pravila. One su faktički namijenjene svima koji imaju problema sa suvoćom očiju, svrabom, peckanjem i tegobama različitih vrsta, a na same oči djeluju vrlo blagotvorno.

Postoji više vrsta kapi za oči, različitih proizvođača, sastavi se međusobno razlikuju, tako da svako treba da koristi one koje su spram njegove potrebe.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da bijeli luk sačuvate od klijanja...

RECEPT
DANA

 Pržene ćuftice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.