Mršavite uz dinju za doručak

Sezonu dinja bi svakako trebalo da iskoristite i uvrstiti je u svoj jutarnji ritual. Važno je da dinja bude potpuno zrela kako bi zaista bila mekana i sočna, umjesto tvrda i suva.

Mršavite uz dinju za doručak

Sadrži malo kalorija

Jedna dinja srednje veličine sadrži 275 kalorija. Prema tome biste bez straha za doručak mogli pojesti čak 2 cijele dinje. U poređenju sa lubenicom, dinja sadrži nešto više kalorija. Ako ćete pojesti dinju, kalorijska vrijednost će biti kao da ste pojeli 2 kuvana jaja i 2 kriške integralnog tosta. Međutim, dinja će vam pružiti čak 3 grama više vlakana, a 10 grama manje masti.

Nutritivno je hranljiva

U tih 275 kalorija ćete zadovoljiti čak 34% dnevne potrebe tijela za omega 3 masnim kiselinama. Dinja sadrži i proteine, oko 7 grama, što je jednako jednom jajetu, ali ćete s dinjom biti u prednosti jer nećete unositi holesterol. Takođe ćete unijeti čak dvostruko više od preporučene dnevne doze vitamina A. Zadovoljićete dnevnu tjelesnu potrebu za vitaminom C. Odličan je izvor bakra, magnezijuma, kalijuma, vitamina K, cinka i vitamina B grupe.

Dugo će vas držati sitim

Jedna dinja sadrži oko 7.3 grama vlakana, što je oko četvrtine od preporučene dnevne doze. Me

utim, vlakna nisu jedino što će vas zasititi. Čovjekovo tijelo je dizajnirano tako da traži hranu dok god ne zadovolji tjelesnu potrebu za osnovnim hranjivim materijama. Nju ćete vrlo lako zadovoljiti konzumacijom dinje. Kada jedete namirnice kao što je dinja, tijelo prima signal da je dobilo sve što mu je potrebno i konačno se osjeća sitim.

Ubrzava rad probave

Dinja će se razgraditi za 15 do 30 minuta. Kako biste dodatno ubrzali rad probavnog sistema i spriječili nastanak zatvora, dinju jedite na prazan želudac, zajedno sa nekim drugim voćem koje se sporije razgrađuje. Odličan izbor su orašasti plodovi, kojima treba oko 4 sata da se razgrade. Možda ćete pomisliti da vas dinja nadima i uzrokuje nastanak gasova, ali to se događa samo ako je jedete sa pogrešnim namirnicama. Probajte jesti dinju na prazan želudac, bez ičega, kako biste ustanovili odgovara li vašem probavnom sistemu ili ne.

www.centar-zdravlja.net

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lomljivo!

RECEPT
DANA

Čips iz mikrotalasne

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.