Hrana koja ubrzava metabolizam

Hrana koja ubrzava metabolizam

Odlučili ste se za dijetu, pa ste počeli da pazite šta jedete i redovno se bavite fizičkom aktivnošću. Ipak, vaš metabolizam se usporio i “skidanje” suvišnih kilograma se ne dešava baš onom brzinom kako ste zamislili. Da biste to spriječili i brže se riješili neželjenih masnih naslaga, uvrstite u svakodnevnu ishranu sledeće namirnice.

Feferone

Kapsaicin je jedinjenje koje feferonima daje njihov specifični ljuti ukus, a povezuje se sa ubrzavanjem metabolizma i suzbijanjem želje za hranom. Ipak, imajte na umu da je potrebno da ih konzumirate u umjerenim količinama.

Integralne žitarice

Integralne žitarice sadrže mnoštvo hranjivih vlakana i složenih ugljenih hidrata koji pomažu da se ubrza metabolizam. I, riječ je o pravim integralnim žitaricama (ovas, smeđa riža, raž itd.), a ne o raznim “miksevima” sa voćem i drugim dodacima koje možete da nadjete na policama supermarketa.

Kafa

Kofein prirodno stimuliše centralni nervni sistem, a jedna šoljica kafe dnevno može ubrzati metabolizam za pet do osam procenata. Naravno, kafu je potrebno piti “čistu” – bez mlijeka i šećera i ne više od dvije šoljice dnevno.

Sirće

Sirće ima gomilu zdravstvenih koristi, uključujući i sposobnost sagorijevanja masti. Posebno se preporučuje da ga konzumirate nakon unošenja rafinisanih ugljenih hidrata, jer će to spriječiti nagli rast šećera u krvi.

Citrusi

Svakodnevno konzumiranje citrusa (narandža, mandarina, limun, grejpfrut, limeta) pomaže u sagorijevanju masti i držanju metabolizma pod kontrolom. Ako ne volite da ih jedete, uvijek možete da ih iscijedite – efekat je isti.

Začini

Svakodnevno ih konzumiramo, a osim što hrani daju fantastičan ukus, začini vam mogu pomoći i da ubrzate metabolizam. Najbolji začini koje možete da koristite u te svrhe su kurkuma i cimet – oni povećavaju tjelesnu temperaturu pa na taj način ubrzavaju sagorijevanje masti.

 

minimagazin.info

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.