Malo vježbanja i previše gledanja televizije vodi do depresije kod žena

Malo vježbanja i previše gledanja televizije vodi do depresije kod žena

Fizička neaktivnost i gledanje televizije povećava rizik od depresije kod žena.

Istraživači sa Harvarda otkrili su da kod žena koje su redovno vježbale u posljednjih nekoliko godina, rizik od pojave depresije je 20% manji, u odnosu na žene koje uopšte ne razgibavaju svoje tijelo vježbama. Aktivne žene imaju više samopouzdanja i viši nivo endorfin, hormona sreće.

Osim neaktivnosti, istraživači su otkrili da i gledanje televizije doprinosi mnogo pojavi depresije. Što više vremena jedna žena provodi ispred televizora, toliko je rizik od depresije veći. Kod žena koje gledaju televiziju 3 i više sati dnevno, rizik od depresije je za 13% veći nego kod onih koje se rijetko zadržavaju pred televizijskim ekranom.

U istraživanju, čiji su rezultati bili objavljeni u “American Journal of Epidemiology”, učestvovalo je oko 50 000 žena koje su zapisivale koliko vremena vježbaju, a koliko vremena dnevno provode ispred televizora. U isto vrijeme učesnice su trebale prijaviti i da li imaju neke simptome depresije.

Ovo nije prvo istraživanje koje povezuje gledanje televizije i fizičku neaktivnost sa depresijom. Naučnici savjetuju da je vježbanje mnogo važno i za održavanje mentalnog zdravlja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Lisnato tijesto

RECEPT
DANA

Pastrmka na ohridski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.