Samorazvoj – predstavljamo serijal "Poredak ljubavi"

Prevazilaženje blokada pomoću "Porodičnog rasporeda"

Živjeti ovdje i sada.

Prateći serijal članaka „Poredak ljubavi“ dobićete kroz praktične primjere uvid kako se pomoću ove metode rješavaju i prevazilaze blokade koje svi mi imamo, a koje nas spriječavaju da krenemo dalje i živimo svoj život ovdje i sada!

Samorazvoj – predstavljamo serijal  "Poredak ljubavi"

Mi nismo samonikli. Naši preci su na svojevrstan način zasijali ono što mi danas žanjemo: i dobro i loše. Bilo da smo toga svjesni ili ne, preci i primarna porodica određuju naš život u velikoj mjeri. Ponekad se blokade i upletenosti iz prošlosti prenose s koljena na koljeno i utiču na ponašanje njihovih potomaka. Jedan od vrlo efikasnih načina za prevazilaženje ovih blokada je „Porodični raspored“, kod nas popularno nazvan „Poredak ljubavi“, a otkrio ga je i metodski oblikovao njemački porodični terapeut Bert Helinger.

U sistemskoj porodičnoj terapiji radi se na tome da se otkrije da li je neko unutar šire porodice upleten u sudbinu njenih ranijih članova. To se može sagledati postavljanjem porodice na scenu. Kada se sudbinska upletenost rasvijetli, onda se onaj ko je upleten lakše može osloboditi sopstvene mreže.

Upletenost znači da neko u porodici nesvjesno još uvijek preuzima i živi sudbinu nekog prethodnika. Dešava se npr. da se jedno dijete izdvoji iz porodice i da nekoj drugoj porodici na čuvanje. Neko drugo, kasnije rođeno dijete može preuzeti energetsku osnovu odbačenog djeteta i nesvjesno se ponašati kao da je i samo odbačeno, tj. nekome dato, osjećati se bez prava na pripadnost u sopstvenoj porodici, školi, kolektivu... To može biti ispoljeno i odmah, u okviru iste generacije, kod mlađeg brata ili sestre ili u nekoj sljedećoj, budućoj generaciji. Iz tog kola upletenosti teško se može izvući dokle god se ne uvidi da upletenost postoji.

Do rješenja se dolazi obrnutim postupkom: na „scenu“ se izvodi osoba koja je data drugima. Ona se npr. pri postavljanju porodice takođe postavlja na „scenu“. I odjednom postajemo svjedoci čudesnog razrešenja: nakon što je odbačena osoba ponovo prihvaćena, poštovana i cijenjena, ona postaje prijateljski naklonjena prema potomcima, pa čak preuzima i zaštitničku ulogu, prije svega prema onome ko je bio identifikovan sa njom. Razrešenje blokada omogućava ljubavi da savlada branu i ponovo poteče. Da bi mogla da djeluje, ljubavi treba pružiti neophodan prostor, koji možemo napraviti kada se oslobodimo predrasuda, optuživanja i sopstvenih predstava. Ljubav je sveobuhvatna i ispoljava se samo u slobodi. Poredak ljubavi nam pruža mogućnost da se oslobodimo predrasuda, optuživanja i sopstvenih predstava i otvara put ljubavi koja boravi u svakom od nas.

U svojoj knjizi „Priznati ono što jeste“, objavljenoj u izdanju Paidei-e, Bert Helinger postupno i sistematski otkriva tajne svojih razmišljanja i metodu svoga rada.

Simptomi skreću pažnju na sebe ukazujući da je u našem sistemu došlo do poremećaja. Po već ustaljenoj navici i u najboljoj namjeri se simptomi dijagnosticiraju i uglavnom izoluju s ciljem da se unište u nadi da će se tako doći i do željenog ozdravljenja. Pa se isto tako dešava da se određeni simptom i sa njime i poteškoća ili bolest zaliječe, ali se u suštini ne desi velika promjena, jer se pojavljuje sledeći simptom, sledeći problem, sledeća bolest... A kada pažljlivije sve to sagledamo postajemo svijesni da se radi o istoj stvari koja se ispoljava na različite načine.


Vlado Ilić
,Terapeut za sistemsku porodičnu terapiju „Poredak ljubavi“

I tako, stojimo na stanici sopstvenog života i gledamo na svoj život kao na vozove koji prolaze, radujemo im se i mašemo im i ponekad se i približimo i želimo čak i da uđemo. Ali u poslednjem trenutku se ipak trgnemo, kao da nam neka magična ruka ne dozvoljava da to uradimo i propuštamo jednu priliku za drugom da kročimo u sopstveni život. Nadamo se da će jednog dana ipak biti bolje, zaklinjemo se sebi da to više nikada nećemo uraditi – do sledeće prilike.

I pri tome zaboravljamo da se naš život odvija upravo sada, u ovom trenutku dok mi maštamo o tome kako će nam biti lijepo sjutra, kad obavimo ovaj ili onaj posao, vjenčamo se, dobijemo djecu, odgojimo ih, odemo u penziju...

Sledeća objava 10.11.2011. godine:

„Poredak ljubavi“ - Bivše veze – Da li postoji idealna ljubav i zašto je bitan poredak prvenstva?

Autor teksta: Vlado Ilić

Informacije o seminarima u regionu - www.orderoflove.com

Svake subote i utorka , u periodu od 05. -28. novembra u okviru akcije UHVATI ME! dijelimo posjetiocima portala knjigu ili CD sa muzikom za meditaciju.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Najlon čarape

RECEPT
DANA

Engleske prženice

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.