Žene paničari, muškarci od akcije

Žene paničari, muškarci od akcije

Muškarci i žene različito reaguju na opasne situacije. Muškarci pokazuju aktivnost u područjima mozga zaduženim za izbjegavanje ili suprotstavljanje opasnosti, dok je kod žena zabilježena veća aktivnost u emotivnim centrima mozga, otkrio je istraživački tim iz Krakowa skeniranjem mozga 40 volontera (21 muškarac i 19 žena).

Aktivnost mozga pratila se dok su volonterima pokazivali slike objekata i prizora iz svakodnevnog života osmišljenih tako da pobuđuju različita emotivna stanja.
U prvom dijelu istraživanja naučnici su im pokazali samo negativne slike, a u drugom pozitivne. Tako je u prvom krugu zabilježeno da žene imaju jaču i dužu reakciju u lijevom talamusu, području mozga koji prenosi senzorske informacije centrima za bol i prijatnost. Kod muškaraca je više aktivnosti zabilježeno u predjelu koji igra ključnu ulogu u kontrolisanju nehotičnih funkcija poput disanja, probave i rada srca - tačnije priprema tijelo na bijeg od opasnosti ili konfrontaciju. "Ovo bi moglo da znači da u opasnoj situaciji muškarci reaguju prije žena ", objasnio je dr. Andrej Urbanik, jedan od istraživača.

U prikazu pozitivnih slika žene su pokazale jaču aktivnost u području mozga povezanim s memorijom, dok su muškarci aktivirali područje povezano s vizualnom obradom. Dr. Urbanik vjeruje da to znači da žene analiziraju pozitivne stimulanse u širem socijalnom kontekstu i da ih povezuju sa određenim sjećanjem. Muškarci su se, na žalost, pokazali kao manje emotivni.

Slični članci

Tagovi :

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.