Što da radite ako vam izgube kofer na aerodromu

Svima onima koji često putuju avionom dobro je poznat osjećaj nestrpljenja dok čekaju da im se nakon završenog leta pojavi kofer na pokretnoj traci. I onaj drugi osjećaj - kako nam u trenutku lakne kad ga konačno prepoznamo među gomilom drugog prtljaga.

Što da radite ako vam izgube kofer na aerodromu

Iako djeluje da su slučajevi izgubljenog prtljaga veoma rijetki (koja je šansa da će se baš vama desiti?), statistički podaci mnogih avio kompanija pokazuju da čak 0.55% slučajeva prtljaga kasni na svoje odredište, te da je oko 200.000 kofera godišnje sa zakašnjenjem stiglo do svojih vlasnika.

Ukoliko putujete na daleke i egzotične destinacije, gdje ste prinuđeni da mijenjate letove i putujete sa presjedanjem, možete se pukim slučajem naći u situaciji da baš vaš kofer sa ličnim stvarima ne bude isporučen.

Evo nekoliko korisnih savjeta što da radite u tom slučaju.

  1. 1.    Prije svega, ne paničite!

Kao što smo napomenuli, procenat zakasnjelih prispjeća kofera je prilično veliki, čak toliko veliki da ukoliko redovno putujete, možete računati da ćete se nekad naći u ovoj situaciji.

Razlog zbog čega se vaš kofer nije pojavio na pokretnoj traci sa ostalima može biti prilično trivijalan. Nekada je period između dva leta suviše kratak, pa radnici ne uspijevaju u tom kratkom vremenskom intervalu da prebace prtljag u drugi let. Vaš kofer će vjerovatno stići sa narednim letom, što se dešava u najvećem broju slučajeva. To znači da ćete u roku od par dana dobiti vaš kofer sa svim vašim stvarima.

Često se zbog loših vremenskih uslova i kasnijih polijetanja napravi gužva na aerodromu, pa redari ne stignu da popakuju sve kofere u odgovarajuće letove.

Zbog toga je najbolji savjet putnicima da koliko god mogu biraju letove bez presjedanja. A ukoliko već morate da mijenjate letove, eto jednog razloga zbog čega je ipak dobro da vrijeme između dva leta bude duže. Sa ovim saznanjem, možda vam pauza između letova lakše padne.

  1. 2.    Prijavite nestanak po proceduri

Upravo zbog ovakvih neplaniranih stvari postoje procedure, koje u običnim slučajevima mogu djelovati komplikovane i nepotrebne.

Prva stvar koju možete da uradite prije putovanja je da uslikate sadržaj kofera, kao i sam izgled kofera (nećete vjerovati koliko ljudi ne bi uspjelo iz prve da prepozna svoj prtljag). A zatim i da vodite računa o samom sadržaju – nakit i stvari od vrijednosti se svakako prijavljuju na carini. Ukoliko to ne uradite, a stvari krenu po zlu, može se desiti da ne možete da dokažete sadržaj kofera i da ostanete i bez svojih dragocjenosti i bez novčane nadoknade.

Takođe, ukoliko volite da čuvate za uspomenu naljepnice i oznake sa ranijih putovanja na svom prtljagu, znajte da to može da bude otežavajući faktor za lociranje vaših stvari ukoliko dođe do nepredviđenih okolnosti. Naš je savjet da prije putovanja poskidate ranije oznake sa vaših kofera.

Sve ste odradili da biste se obezbijedili, ali vašeg kofera nema. Prvo šta treba da uradite je da na aerodromu ODMAH odete do šaltera ili kancelarije „Lost and found“ (izgubljeno i nađeno) i popunite upitnik koji vam službenici budu dali. Tražiće vam broj pasoša, kontakt telefon ili imejl, broj leta, vrijeme prijave i slično. Ovdje će vam tražiti da opišete svoj kofer i sadržaj u njemu, pa će fotografije koje ste unaprijed napravili biti od velike koristi.

  1. 3.    Nadoknada štete

Većina avio kompanija vodi računa o zadovoljstvu putnika, pa će vam odmah ponuditi da nadoknadi osnovne namirnice i potrepštine dok kofer ne stigne. Jasno je da ako ste pakovali kozmetiku za ličnu higijenu i rublje u prtljag ne možete bez toga da ostanete danima dok vam kofer ne pronađu.

Sve što je potrebno je da u tom slučaju sačuvate račune na osnovu kojih će vam kompanije refundirati troškove. Opet, možda je izlišno pominjati, vodite računa da stvari koje nabavljate budu osnovne i neophodne, kako ne biste ušli u dalje objašnjavanje i sebi zakomplikovali situaciju. Donji veš, stvari za higijenu, peškir, nešto osnovnije podliježe refundaciji troškova. Luksuzne i markirane stvari – ne. Računi se šalju na označeni mejl koji budete dobili.

U velikom broju slučajeva kofer će vam stići sa nekoliko dana zakašnjenja sa kompletnim sadržajem i u najboljem redu. Važno je napomenuti da se reklamacije ne uvažavaju ukoliko ne prijavite nestanak kofera odmah dok ste na aerodromu, jer avio kompanije ne snose odgovornost za naknadne gubitke koji se mogu dogoditi po napuštanju terminala.

  1. 4.    Osigurajte svoj prtljag prije putovanja

Putna osiguranja olakšavaju putovanja, bilo da je u pitanju zdravstveno osiguranje (što je najčešći vid osiguranja koje putnici uzimaju), bilo da je u pitanju osiguranje lične imovine. Evo zbog čega je ovo neophodan korak ukoliko putujete u egzotične destinacije.

Ne mora samo da se izgubi vaš kofer. Zahvaljujući nepažljivom rukovanju redara na aerodromu, često se dešava da se prtljag pohaba i ošteti. Putna osiguranja renomiranih osiguravajućih kuća pokrivaju ne samo gubitak, već i oštećenje ili totalno uništenje prtljaga. Sa ovakvim vidom „back up-a“, vi možete biti u potpunosti mirni i bez brige se prepustiti novim doživljajima i uspomenama na dalekim destinacijama.

  1. 5.    Šta ako nemate putno osiguranje?

Čak i ako nemate putno osiguranje koje će vam u celosti nadoknaditi štetu, mnoge avio kompanije nadoknađuju dio štete. Ukoliko se vaš kofer nije pojavio 21 dan od nestanka, popunjavate formular na osnovu koga kompanija procenjuje sumu za refundiranje troškova.

Evo zvaničnog obaveštenja sa sajta jedne od kompanija:

U mnogim slučajevima, vaša kompanija za putno osiguranje može vam dodatno pomoći u slučaju izgubljenog prtljaga ili kašnjenja prtljaga. Većina polisa osiguranja pokriva gubitak na osnovu vrijednosti imovine, dok je u avio-industriji uobičajena samo ograničena nadoknada po osobi. Ukoliko ste kupili putno osiguranje, molimo vas da za dodatne informacije direktno kontaktirate vašu osiguravajuću kuću.”

Za kraj, razmislite o obilježavanju vašeg kofera starim dobrim tagovima na kojima će biti ubilježeno vaše ime, prezime i kontakt (najbolje imejl adresa). To će pomoći avio kompanijama da što prije identifikuju vaše stvari i da vam ih u najskorijem mogućem roku vrate.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Džigerica ce biti mekša i ukusnija...

RECEPT
DANA

Teletina u sosu s kajmakom

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.