Romani koji su ostavili trag na svjetskoj književnoj sceni

Vladmir Nabokov, rusko-američki književnik, pjesnik, prevodilac i publicista jedan od najpoznatijih svjetskih pisaca. Svoju popularnost je stekao svojim britkim romanima u kojima nije mnogo stvari uvijao u politički korektnu formu, zbog čega je često bio cenzurisan i stigmatisan, a ta praksa ni dan-danas ne blijedi.

Romani koji su ostavili trag na svjetskoj književnoj sceni

Čini se da će uvijek biti zagovornika teorije zavjere koji stavljaju veo cenzure na Nabokova, no, pisac je i sam bio svjestan da će njegova dela izazivati oprečna mišljenja, pa ih je svakako pisao. Naposlijetku, kontroverza koja prati brojna njegova djela mu je i donijela svjetsku slavu.

U nastavku teksta predstavićemo neka od njegovih djela, i to detaljnjije, sa objašnjenjem radnje knjige, pa ukoliko ste željeli da pročitate neka od ovih dijela, ali niste bili sigurni o čemu se u njima radi, evo prilike da saznate i donesete odluku da li to štivo odgovara vašim afinitetima.

Knjiga Lolita

Najpoznatije i najkontroverznije djelo. Ono djelo koje obilježi pisca za cio život i po kojem ostaje upamćen u istoriji književnosti zauvjek. Ono djelo koje je vitalni dio karijere pisca i koje je dio identiteta umjetnika. Takvo djelo je za Nabokova knjiga Lolita. Ovaj roman je u konzervativnim vremenima kada je izdat izazvao pravu pometnju u javnosti zbog delikatne i rizične tematike, koja je, slobodno možemo reći, hod po ivici i u savremenom dobu.

Tema romana je opsesija sredovječnog muškarca dvanaestogodišnjom devojčicom.

Humbert Humbert, kako je nazvan muški protagonista, ženi se gospođom Haze sa namjerom da se na taj način približi njenoj ćerki, Dolores Haze, koju zove Lolita. Humbert se upušta u seksualnu vezu sa djevojčicom, a nakon smrti njene majke putuje s njom svuda po svijetu predstavljajući je kao svoju ćerku.

Zaplet romana čini razvoj odnosa između starijeg muškarca i djevojčice koja nailazi na mnogo prepreka, u kojima autor detaljno opisuje Humbertov misaoni tok u kojem se vode unutrašnje borbe usljed neprimjerenih osjećanja.

Roman Očajanje

Naslov sedmog Nabokovog romana nosi naziv Očajanje u kojem se autor bavi provokativnim temama - ovoga puta temom ubistva.

U središtu priče nalazi se lik pod imenom Herman Karlovič koji živi u Berlinu sa svojom suprugom Lidijom i bavi se proizvodnjom čokolade. Herman se slučajno susrijeće sa besposličarem Feliksom za kojeg je ubijeđen da u potpunosti liči na njega, tj. da toliko liče da ih je lako pomiješati. Karloviču pada na pamet da namami Feliksa na imanje u okolini Berlina (na kojem žive njegova žena, njen prijatelj čije je imanje i on), i da ga ubije zbog osiguranja...

Roman Smijeh u tami

Smijeh u tami je djelo koje je Nabokov napisao prije Lolite, ali mnogi vjeruju da je protagonistkinja ovog romana zapravo preteča romana Lolita, zbog velikih sličnosti među njima.

Radnja se fokusira na bogatog kritičara umjetnosti Alberta Abinusa koji upoznaje mladu djevojku Margot, sa kojom se upušta u ljubavnu vezu i zbog koje planira da napusti suprugu. Sredovječni muškarac u krizi srednjih godina koji se zaljubljuje u mladu, lijepu i zavodljivu djevojku je predstavlja analogiju sa radnjom Lolite, iako se razlikuju u pojedinim crtama.

Roman Pogledaj Arlekine

Ovaj roman predstavlja svojevrsnu parodiju autobiografije. Ključna figura u ovom romanu je Vadim Vadimirovič N. za kojeg mnogi smatraju da predstavlja Nabokovog dvojnika.

Nabokov se ovim romanom obračunava sa kriticizmom kojem je zbog svojih provokativnih djela bio izložen čitavog svog života. Obračunava se sa dušebrižnicima koji su ga, bazirano na intrigantnoj tematici brojnih romana, nazivali pedofilom, špijunom ili homoseksualcem. Njegov britki narativ i neosporni literarni dar su očigledni i u ovom, kao i u svim njegovim prethodnim delima, te vam preporučujemo ukoliko ste ljubiteljka Nabokove književnosti.

Roman Sabrane priče

Nabokov je tokom svoje karijere dosta pisao. Sabrane priče predstavljaju skup dobrog djela njegovog opusa, odnosno priče koje je zajedno sa svojim sinom sakupio i objavio u djelu Sabrane priče koje se sastoji od dva toma - prvi tom sadrži 36, a drugi tom 31 priču.

Na ovaj način je od zaborava sačuvan veliki broj Nabokovih spisa, koje, kao i sva ostala njegova djela, poseduju izvrstan književni kvalitet i literarnu vrijednost.

Roman Blijeda vatra

Ovo djelo velikog Nabokova mnogi smatraju njegovim najznačajnijim djelom, čemu doprinosi i činjenica da je ovo djelo svrstano među najznačajnija književna dostignuća XX vijeka.

Glavni lik romana je Džon Šejd, koji je oženjen svojom ljubavlju iz srednjoškolskih dana, čija je ćerka počinila samoubistvo. Šejd piše eponimnu poemu od 999 stihova. Nakon Šejdove smrti njegov prijatelj Čarl Kinbot pronalazi njegove rukopise u kojima je opisan čitav Šejdov život u četiri pjevanja.

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Da biste sačuvali povrće bar neko vrijeme...

RECEPT
DANA

Palenta za gurmane

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.