Da li je moguće spriječiti pelenski osip?

Kada ima malu bebu, svaki roditelj brine. Briga, nesigurnost, dileme, pa i strahovi, sastavni su dio roditeljske ljubavi, zato što je roditeljima stalo da svojoj bebi pruže maksimalnu njegu, zaštitu i što bezbrižnije odrastanje. Briga o bebi podrazumijeva: brigu o pravilnoj ishrani, o zdravstvenom stanju bebe i njenom pravilnom razvoju, brigu o spavanju, tj. nespavanju, brigu o redovnoj i pravilnoj higijeni...

Da li je moguće spriječiti pelenski osip?

Kada je u pitanju njega i higijena bebe, na tržitu je zaista mnogo različitih kozmetičkih proizvoda, od kojih su mnogi napravljeni na prirodnoj bazi, bez parabena ili alergena. Neki su, pak, vrlo privlačni zato što prelijepo i intenzivno mirišu, imaju dekorativno pakovanje.

Zbog svega toga ne čudi što su roditelji u dilemi kada treba da odaberu najbolju kupku, kremu, losion ili mlijeko za tijelo, vlažne maramice ili pelene. Kada biramo sredstva za higijenu bebe najvažnije je da biramo one proizvode koji su dermatološki testirani, koji ne sadrže štetnu „hemiju“ i koji samim tim ne izazivaju alergijske reakcije na bebinoj koži ili pelenski dermatitis.

Pažljivo prema osjetljivoj koži

Koža svake bebe je nježna i mnogo osjetljivija nego koža odraslog čovjeka. Zašto je to tako?

Bebina koža je veoma osjetljiva na uticaje iz spoljašnje sredine sve do druge godine života. Ona ne može samostalno da održava adekvatan stepen vlažnosti i još uvijek nema izgrađene zaštitne barijere. Zbog toga je sklonija isušivanju, iritacijama, crvenilu, osipu ili različitim gljivičnim, virusnim i bakterijskim infekcijama.

Pelenska regija je dio bebine kože gdje se ojedi, osip, crvenilo kod beba na genitalijama, ili različite druge iritacije najčešće pojavljuju. Tokom prve godine života, bez obzira na stepen higijene, svaki roditelj se suoči sa ovim problemom, u manjoj ili većoj mjeri. Nekada crvenilo ili osip brzo prođu, a ponekad je potrebno potražiti savjet pedijatra ili dermatologa. Svakako ne treba paničiti jer se svaki kožni ojed ili osip kod djece može sanirati, tj. izliječiti.

Pelenska regija je osjetljiva zato što je tokom čitavog dana ili noći koža prekrivena pelenom, te koža „ne diše“ slobodno. Osim toga, pelena vrlo brzo postane vlažna, te je koža izložena konstantnoj vlazi i mikroorganizmima, prisutnim u urinu. Topla i vlažna sredina generalno pogoduju razvoju bakterija i gljivica. Takođe, bakterije iz fecesa intenzivno iritiraju kožu, ukoliko se beba odmah ne presvuče, te se mogu pojaviti bubuljice na zadnjici. Dakle, zaista je mnogo opravdanih razloga zašto se ojed pojavljuje baš tu.

Zato je i pitanje roditelja da li pelene mogu izazvati pelenski osip sasvim opravdano. Svaka pelena predstavlja barijeru između bebine kože i spoljašnje sredine, ali ako napravimo dobar izbor pelena, problem sa ojedom možemo da spriječimo.

Šta je važno da radimo kako bismo spriječili pojavu pelenskog ojeda kod beba? Postoje dvije najvažnije stvari: pravilan izbor pelena i redovna higijena, koja podrazumijeva često menjanje pelene i čišćenje, pranje i mazanje bebine kože nakon toga.

Kako izabrati adekvatnu pelenu?

Na policama je posljednjih godina sve više pelena različitih proizvođača, pa je roditeljima, naročito onima bez prethodnog iskustva, zaista teško da naprave dobar izbor i odaberu pelenu koja neće izazivati ojede i iritacije. Evo nekoliko praktičnih savjeta kako da odaberete pelenu koja će prema bebinoj koži biti nježna, ali ujedno i dovoljno „moćna“ da štiti od curenja.

 • Izaberite pelene koje su napravljene od prirodnih materijala, odnosno od fine celuloze. Sve što je prirodno, mnogo više prija našoj koži.
 • Birajte pelene koje nemaju dodate mirise, parfeme, losione. Sva ta „hemija“ koja treba da privuče kupca, zapravo je loša za bebinu kožu, jer može da izazove alergijske reakcije na koži.
 • Važno je da pelena ne sadrži parabene, odnosno vještačke konzervanse koji se dodaju u kozmetičke proizvode kako bi spriječili razvoj štetnih mikroorganizama. Kruži mišljenje da parabeni imaju čak i kancerogena svojstva, te ih svakako treba izbjegavati.
 • Pelena treba da bude aeropropustljiva, da bi koža mogla što slobodnije da „diše“. U takvoj peleni beba će se osjećati prijatnije i tokom dana, ali i noću dok spava.
 • Pelena treba da bude elastična i meka, da vam pod rukom ne „šuška“, da bude nježna, jer će biti u direktnom kontaktu sa bebinom kožom.
 • Dobro je da pelena ima indikator vlažnosti, kako biste u svakom trenutku znali kada je vrijeme za presvlačenje. To je posebno važno noću, jer nema potrebe da budite bebu ako je pelena suva.
 • Mnogi roditelji danas biraju pelene, ali i druge kozmetičke proizvode, sa oznakom „Eco friendly“, jer takvi proizvođači vode računa o poreklu sirovina i očuvanju prirodne sredine.
 • Veoma je važno da pelena bude dermatološki testirana, a što je više različitih testova kvaliteta prošla, time je bezbjednija i za upotrebu.

Kada ste odabrali adekvatne pelene za vašu bebu, potrebno je da redovno presvlačite bebu. Preporuka je da se prilikom svakog presvlačenja bebina koža očisti običnom mlakom vodom i bebi sapunom ako je to potrebno. Potom kožu treba prosušiti utapkavanjem peškirom i nanijeti zaštitnu kremu, najbolje na prirodnoj bazi, sa dodatkom ljekovitih ulja. Ukoliko vam mlaka voda nije pri ruci, upotrebite vlažne maramice, najbolje one na bazi vode, bez alkohola, parabena i dodatih parfema i losiona koji izazivaju alergije.

Mudrim izborom pelena i redovnom higijenom, kao što vidite, možete učiniti mnogo da se perianalni dermatitis spriječi. Ako se osip kod beba ipak desi, ne očajavajte, već potražite savjet ili pomoć ljekara.

 

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

 • Najčitanije

 • Zanimljivo

 • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.