15 Stvari koje bi trebalo da znate prije farbanja kose kod kuće

Što se tiče farbanja kose kod kuće, uvijek ima dilema oko odabira odgovarajuće nijanse, hidrogena i marke proizvođača farbi, savjeta kako popraviti ili ujednačiti postojeću nijansu ili kako se farbati ukoliko imate osjetljivu kožu glave. Pokušaćemo ovim člankom da objedinimo što više spomenutih problema i odgovorimo na većinu onih koji se najčešće javljaju.

Poslovi tipa “uradi sam” umiju često da zadaju probleme, ali znate kako se kaže – “Ako nešto želiš da bude urađeno kako treba, uradi sam!” Ukoliko želite da u privatnosti svog doma sami ofarabate svoju kosu, postarajte se da predvidite što više potencijalnih problema i da ih predupredite. U tu svrhu, sastavili smo spisak od nekoliko osnovnih stvari na koje treba misliti prije nego što otpočnete avanturu zvanu farbanje kose kod kuće.

15 Stvari koje bi trebalo da znate prije farbanja kose kod kuće

Priprema

1. Odabir boje – budite realni.

Najbolje je da identifikujete vašu prirodnu boju kose i tena, pa da u skladu sa tim odaberete boju u koju ćete se ofarbati. Ne bi trebalo da pravite prelaze za više od tri nijanse svjetlije ili tamnije, jer je sasvim moguće da će rezultati biti neprirodnog izgleda ili će izostati. U tim slučajevima je i mnogo teže kasnije ispravljati grešku.

Savjet je da uvijek kupite za nijansu ili dvije svjetliju boju od one kakvu želite da dobijete na kosi, jer uvijek je lakše dodati boju nego skidati je.

2. Crvenkaste farbe – da ili ne?

Takođe, obratite pažnju da li vaša prirodna boja kose ima topli ili hladni podton. On se najviše vidi na prelivima kada posmatrate kosu na dnevnom svjetlu. U zavisnosti od vašeg podtona treba i da odaberete nijansu farbe za kosu, bez obzira koja je boja u pitanju. Ako vaša prirodna boja kose ima crvenkasti ili zlatni preliv, dobro će vam stajati i farbe u takvim nijansama.

 

3. Usudite se da miješate boje

Ukoliko ste našli odgovarajuću boju za vas, ali vam se ipak ne dopada njen crenkasti sjaj, možete korigovati tu farbu sa malo zelene boje za kosu. Nje u ponudi ima među Keune mix bojama, a tako se i zove – 0/99 Zelena – Anti crvena.

Ukoliko se farbate u plavo, a po svaku cijenu želite da izbjegnete žućkasti ton, probajte sa pepeljastim ASH nijansama. Možete koristiti samo tu ili je u manjoj količini dodati vašoj već umućenoj plavoj farbi za kosu.

Imajte na umu da sijede vlasi najbolje prekriva tamno braon farba i boja čokolade. Ukoliko želite da se farbate u crveno, a da pri tom izbjegnete da vam sijede vlasi budu narandžaste, treba da uzmete željenu crvenu farbu, pa u nju dodate čokoladne nijanse i isto toliko plave nijanse. Na taj način ćete dobiti crvenu koja dobro prekriva sijede.
 

4. Uvijek kupite veću količinu – izmiješajte jednu farbu, ali imajte još jednu pri ruci.

Osim ukoliko nemate baš kratku kosu, dobro je uvijek imati bar dva pakovanja farbe, jer se u posljednje vrijeme proizvođači odlučuju za sve manja i manja pakovanja. Najveću zapreminu imaju farbe za profesionalnu upotrebu, ali se one prodaju u pakovanju bez razvijača, rukavica, regeneratora za kosu i sl. Uvijek imajte barem polovinu bočice hidrogena više. On može duže da stoji iako je otvoren, a često se jednostavnim dodavanjem hidrogena može malo dobiti na količini farbe. Neiskorišćenu farbu možete sačuvati za drugi put, ali je morate dobro zatvoriti i upotrijebiti što prije.

 

5. Veće promjene? Budite sigurni u ono što želite.

Ako imate na umu neke drastičnije promene u boji kose, bilo bi dobro da prvo isprobate neku periku u željenoj boji i dužini ili da prvo isprobate zamišljenu frizuru na nekom od sajtova sa virtuelnim isprobavanjem frizura.

 

6. Odabir formule i teksture farbe

Ukoliko želite sami da se ofarbate, preporučujemo da uzmete neku farbu u pjeni. Tako ćete izbjeći mnogo kapanja sa strane i razlivanja farbe po koži. To bi zato bio dobar izbor i za one sa osetljivijom kožom lica. Ukoliko imate jako gustu ili kovrdžavu kosu, odlučite se za tečnije farbe ili one u formi gela, kako bi lakše rasporedili farbu ravnomjerno. Za suvlju i tanju kosu, najbolje je koristiti farbe sa dodatkom biljnih ulja ili neku kremastu formulu.

 

7. Ukoliko hidrogen kupujete posebno

Prema teksturi i formuli farbe, treba odabrati i hidrogen. Hidrogen, vodonik peroksid ili  H2O2 se može u prodavnicama naći u obliku kreme, gela ili tečnosti, pa bi trebalo odabrati odgovarajuću gustinu za vašu farbu u skladu sa time kakvu gustinu i teksturu ukupne smješe želite da dobijete.

Jačinu, odnosno koncentraciju hidrogena odaberite u zavisnosti od boje podloge. Ukoliko je podloga tamnija, bolje je koristiti 9% hidrogen, a za svjetliju kosu i ukoliko želite manju promjenu, dovoljno je koristiti 6%. Hidrogen od 12% bi trebalo koristiti samo u slučaju plavih nijansi. Kod tamnih farbi poput crne, tamno smeđe i srednje smeđe, dovoljno je koristiti hidrogen od 6%.

 

8. Izbjegavajte bazen

Hlor uništava kutikulu vlasi, što ostavlja prostora mineralima iz vode da dođu do njenog unutrašnjeg dijela i djelimično promeni njenu boju. Za najbolje rezultate, pokušajte da zaobiđete zaranjanje u bazen bez zaštitne kape otprilike par nedelja prije i par nedelja poslije farbanja kose.

 

9. Preskočite pranje kose par dana prije farbanja

Koža glave ima svoje prirodne masnoće koje luči kako bi stvorila zaštitni film od iritacija, pa tu njenu osobinu treba iskoristiti i prilikom farbanja kad se i iritacije kože najčešće dešavaju. Blago masna kosa je takođe mnogo jednostavnija za oblikovanje i bojenje. Tako ćete obezbijediti najsigurnije farbanje i najbolje pokrivanje kose.

 

Farbanje

10. Pazite na odjeću

Kad god se farbate ili farbate nekog, obavezno se od glave do pete obucite u staru odjeću koje vam neće biti žao da upropastite flekama!


11. Zaštitite kožu

Na čelo, vrat i uši nanesite neku što masniju kremu. Na primjer, Pavlovićevu mast ili univerzalnu Nivea kremu. Na masne površine se farba neće uhvatiti, pa ćete vašu kožu tako najlakše zaštititi od bojenja i iritacija.

 

12. Nemojte se farbati poslije 19h

Ovaj savjet se ovde našao iz dva razloga. Prvi je zato što je za farbanje potrebno biti precizan i pedantan, a to ćete najprije postići ukoliko na raspolaganju imate dnevno svjetlo. Drugi razlog je dostupnost pomoći, ukoliko nešto, ne daj Bože, pođe naopako. Ukoliko se farbate radnim danima prije 19h, moći ćete da ispravite grešku u farbanju ili dođete do bilo koje hitne službe u slučajevima alergija ili iritacija kože.

 

Poslije farbanja

13. Mijenjajte šampon

Većina šampona sadrži sulfate i druge jake hemikalije koje mogu sprati vašu novu boju. Koristite šampon za farbanu kosu koji je najblaži prema nanesenoj boji, pa će i rezultati farbanja duže trajati. Inače, za kosu je najbolje što ćešće mijenjati šampone.

14. Obavezno njegujte kosu

Pakovanje, maska za kosu ili regenerator namijenjen farbanoj ili hemijski tretiranoj kosi je obavezna stvar barem na nedjeljnoj bazi ukoliko se farbate. Imajte na umu da nabavite neki od ovih preparata da možete njegovati farbanu kosu i kada potrošite regenerator koji ste dobili u pakovanju farbe.

 

15. Uklonite fleke sa kože

Najlakši način da uklonite fleke od farbe sa kože je da uradite blagi piling. Mnoge žene preporučuju da se ofarbana koža istrlja vlažnim vlasima kose prilikom ispiranja. To je takođe jedna vrsta mehaničkog pilinga koji možete praktikovati nakon ispiranja farbe sa kose. Ništa ne košta da probate.

 

Višnja Dimić
 
kremasica.com

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Toplo bijelo vino

RECEPT
DANA

Pita sa mesom i spanaćem

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.