Čemu nas je naučio Džejmi Oliver?

Čemu nas je naučio Džejmi Oliver?

Prije petnaestak godina je putem televizije u naše domove počeo da navraća simpatičan brbljivi Englez, mladić razbarušene kose, u farmerkama i kariranim košuljama, koji se, gle čuda, razumije u kulinarstvo! Iako se na prvi pogled činio nezgrapan, on je vrlo vješto baratao kuhinjskim priborom, spretno se vrzmao oko šporeta i sa neočekivanom sigurnošću kombinovao najraznovrsnije začine i namirnice, za šta se mnoge iskusne domaćice ne bi usudile ni da pokušaju. Bio je to Džejmi Oliver.  Poslije njegove pojave, bar na ovim prostorima, više ništa nije bilo isto. 

Džejmi Oliver je sebi zadao plemenitu misiju  - da djecu odvikne od nezdrave brze hrane, da promoviše i populariše zdravu ishranu i organske proizvode kao i da uvjeri ljude da jednostavna, moderna jela mogu praviti svi - čak i oni koji imaju fobiju od kuvanja.

No, osim te primarne, on je  vjerovatno i ne očekujući ostvario još jednu misiju - da se koordinate savremenog poželjnog muškarca drastično promijene! Nakon Džejmija Olivera, skoro svaka TV stanica imala je svog kuvara. Rudolf i ostali šarmantni muškarci sa kanala “24h kuhinja” postali su nove zvijezde, a uz Gastronomada u liku Lepog Brke, predstava o muškarcu koji kuva i na taj način otkriva slab karakter ili nedovoljnu muževnost, - potpuno je propala! Štaviše, ispalo je da kuvati jela, praviti torte ili sitne kolače ne samo da nije sramota, već je kecelja postala maltene obavezni asesoar jednog mačoa.

I još nešto. Koliko prije možda samo pola vijeka, neki su roditelji bili srećni ako makar jedno od mnogobrojne djece “daju u kuvare”, jer je to značilo da bar ono neće biti gladno. A Džejmi Oliver je pokazao da se od pripremanja recepata za slatkiše ili raznih slanih đakonija može bogami jako lijepo zaraditi. Njegovo bogatstvo (ako je vjerovati wikipediji) procjenjuje se na oko 65 miliona funti (preko 80 miliona eura!).

No, čini se da je ipak najvažnije od svega čemu nas je ovaj mladi čovjek naučio to da šta god radio moraš to raditi sa strašću i moraš u tome biti izvrstan! Kada vladaš tajnama struke i kada stekneš rutinu, onda se do mile volje možeš poigravati kreativnošću. E, a tada si uhvatio konekciju sa božanskim, kao slikar, ili kompozitor, ili naučnik, ili šta god kao profesija postoji na ovoj šarenoj kugli, ako si srećan dok je obavljaš i ako usrećuješ one zbog kojih je obavljaš. Tek tada u stvari uživaš u poslu, on te odmara a ne zamara, postaješ inspiracija drugima, jednom riječju – slaviš život!

Ali, ključna riječ u cijeloj ovoj priči o Džejmi Oliveru jeste IZVRSNOST. Biti (ili se makar truditi da se bude) izvrstan - presudno je! To svakako podrazumijeva znanje i vještine, ali je emocija definitivno ono što se prepozna, što plijeni i raduje, ta snaga ljubavi i lakoća razlikuju izvrsnog od onih drugih!

Slični članci

IZDVAJAMO IZ GALERIJA

SAVJET
DANA

Bijeli luk sprječava truljenje voća

RECEPT
DANA

Krmenadle na ciganski način

  • Najčitanije

  • Zanimljivo

  • Najviše lajkova

PRATITE NAS NA

KALKULATORI

O NAMA

Portal namijenjen ženama i svima koji žele da saznaju više o ženama. Mi smo tu, ne samo za modernu i savremenu ženu, nego i za one koje se ne osjećaju tako. Tu smo za majke, domaćice, poslovne žene, mlade i one u najboljim godinama. Svakodnevno spremamo za svakoga po nešto. Hvala vam što nas pratite ;)

PRATITE NAS NA

© 2011 zenasamja.me. Sva prava zadržana.